Käveleminen voi olla myös mindfulnessia

Kun alkaa havainnoida mieltään, huomaa pian, miten mielen täyttää jatkuva ajatusten virta. Suurimman osan ajasta ajatuksemme ovat joko tulevaisuudessa tai menneisyydessä ja vain harvoin läsnä tässä hetkessä. Tästä saatkin helposti kokemuksen sulkemalla silmäsi ja kiinnittämällä huomiosi hengitykseen muutaman minuutin ajan. Hengitystä havainnoidessa huomaat miten ajatus karkaa hyvin helposti muualle. Ensimmäisiä mindfulness -harjoituksia onkin huomion tuominen takaisin hengitykseen, aina kun huomaamme ajatuksen karkaavan omille teilleen. Ommaiskortteerissa meneillään olevassa vanhempien mindfulness ryhmässä harjoitellemmekin tätä ja paljon muuta.

Tietoisen läsnäolon harjoittelu alkaa aina tarkkaavaisuudesta. Mindfulness on tapa pitää tarkkaavaisuus kuluvassa hetkessä ja ottaa itse vastuu siitä, että kiinnittää huomiota juuri siihen mikä on hetkessä tärkeintä. Kaikki ongelmamme syntyvät tässä hetkessä ja tässä hetkessä ne myös täytyy ratkaista. Mitä enemmän opettelemme erilaisia keinoja rentoutumiseen ja rauhoittumiseen, sitä varmemmin pystymme ottamaan niitä myös arjessa käyttöömme ja näin luomaan arjestamme rauhallisempaa ja tasapainoisempaa.

Kävelymeditaatio on myös yksi perinteinen meditaatiomuoto. Nauti siis kevään tulosta ja vahvista hyvinvointiasi kävellen läsnäolevasti.

Tässä sinulle ohjeistus kävelymeditaatioon ja hetki itselle.

  • Valitse itsellesi sopiva kesto rauhallisessa paikassa ja laita kello soimaan meditaation päättymisen merkiksi.
  • Kävele hyvässä ryhdissä, pää pystyssä ja hartiat ja niska rentoina.
  • Kohdista katseesi alaviistoon eteesi maahan.
  • Anna käsien roikkua sivuilla tai pidä ne yhdessä edessäsi tai takanasi.
  • Hidasta tahtia niin, että voit tuntea kehon jokaisen liikkeen ja aistia myös ympäristöä. Kokeile, mikä tahti tänään vie läsnäoloon parhaiten. Voit kokeilla erilaisia kävelynopeuksia – kävelymeditaatiossahan ei ole kiire mihinkään, joten voit kävellä niin hitaasti ja niin lyhyitä askelia kuin vain pystyt.
  • Pysähdy välillä aistimaan kehoa, katselemaan ja kuulemaan ympäristöä ja sen pieniä yksityiskohtia – katsele ajankohdan värejä, vaikkapa maan eri sävyjä
  • Kokeile huomion pitämistä jalkapohjien tuntemuksissa, niihin on helppo palata jos ajatukset vaeltavat
  • Pysähdy välillä ja keskity tuntemaan, kuinka maisema katsoo sinua sen sijasta että sinä katsoisit sitä
  • Anna tunteiden vain olla, hengittäen niitä, muuttamatta mitään
  • Kiitä itseäsi tästä harjoituksesta

Läsnäolevaa kevättä toivotellen Marja-Liisa Kuukasjärvi

PS. Lisää mindfulness -harjoitteita löydät täältä.

Posted in Ajan hermolla.