Signmark viittoi tiensä oululaisten sydämiin

Kuuro rap-artisti Signmark eli Marko Vuoriheimo vieraili Oulussa sunnuntaina 11.10. inspiraatioluennon ja keikan merkeissä. Kansainvälisesti menestynyt ja uraauurtava artisti välittää sekä luennoillaan että musiikillaan sanomaa unelmien saavuttamisesta ja mahdottoman tekemisestä mahdolliseksi. – En anna muiden elää minun elämääni, hän kiteyttää.

Tie ensimmäiseksi kuuroksi kansainvälisen levytyssopimuksen tehneeksi artistiksi ei ole ollut Signmarkille helppo. Matkaan on mahtunut nousuja ja laskuja, kanssaihmisten epäuskoa sekä ennakkoluuloja: – Tie on ollut kova, mutta olen iloinen kaikista kokemuksistani. Myös selkään puukotuksista ja muista ikävistä asioista.

Innostavista puheenvuoroistaan tunnettu Signmark syntyi kuurona 37 vuotta sitten helsinkiläiseen perheeseen, jossa sekä vanhemmat että veli olivat kuuroja. Isovanhemmat olivat kuulevia, mutta eivät osanneet viittomakieltä. Signmark tutustui musiikkiin mummonsa kautta, joka jouluaattona kyläillessään soitti pianoa ja lauloi joululauluja. Signmark on aina hallinnut hyvin huulilta lukemisen, ja päätyikin kääntämään mummon joululaulut vanhemmilleen viittoen. – Silloin tajusin ensimmäisen kerran, että musiikki on väline, jolla voi yhdistää ihmisiä.

Signmark jatkoi laulujen kääntämistä viittomakielelle. Hän käänsi esimerkiksi Eppuja, Bon Jovia, New Kids on the Blockia ja Cooliota. Vähitellen mielenkiinto painottui hip hop- ja rapmusiikkiin, jonka kulttuuri sekä helposti seurattava rytmi kiehtoivat. Nuoren pojan harrastus sai osakseen vähättelyä, mutta hän jatkoi
sinnikkäästi. Ensiesiintyminen yleisölle tapahtui ysiluokalla koulun kevätjuhlassa, jossa Ressu Redfordin Älä mee -laulun viittominen saavutti luokkatovereiden suosion. – Siitä hetkestä lähtien olen tiennyt, että tämä on mun juttu, Signmark kertoo.

Verkostoituminen vie eteenpäin

Kasvatustieteen maisteritutkinnon ja opettajan uran jälkeen musiikki vei voiton Signmarkin elämässä. Ensimmäisen oman biisinsä Signmark esitti Ylen Basaari-ohjelmassa. Netin keskustelupalstojen murskaavasta palautteesta Signmark sai vain lisämotivaatiota ja aloitti täyspitkän levyn kasaamisen. Levy-yhtiöt eivät asiasta innostuneet, joten Signmark toteutti ensimmäisen levynsä Signmark vuonna 2006 omakustanteisesti. Levyjä hän myi itse kadulla ohikulkijoille, ja pikkuhiljaa tietoisuus kasvoi. Kuurojen Liiton järjestämän keikan kautta hän tutustui presidentti Tarja Haloseen ja sai kutsun Linnan juhliin. – Verkostoituminen on olennaista. Hämähäkki, jolla on iso verkko, saa helpommin ruokaa! Signmark kannustaa. – Olen aina tavoitellut isoa, mutta aloittanut pienestä. En tunnista ei-sanaa, minulle se on ei-vielä.

Signmark tuli vuoden 2009 Suomen euroviisukarsinnoissa toiseksi hävittyään voiton Waldo´s Peoplelle. Kisa poiki kuitenkin yhteydenoton Warnerilta ja kansainvälisen levytyssopimuksen Breaking the Rules –levylle 2010. Tämän jälkeen Signmark on esiintynyt 42 eri maassa ja tehnyt yhteistyötä mm. Alexander Stubbin kanssa.

Viime vuosien yhteistyöprojekteja on myös Team Haloo, jossa vaikean nuoruuden läpikäyneiden taitelijoiden joukko toimii nuorten erilaisuuden arvostamisen puolesta. Signmarkin kolmas levy Silent Shout ilmestyi vuonna 2014, ja levyllä vierailee useita artisteja Laura Voutilaisesta Saara Aaltoon. Signmark pelaa myös hyväntekeväisyyttä edistävässä Pietarinkadun Oilers – jääkiekkojoukkueessa. – Seuraava pysäkkini on matka Nepaliin Mount Everestille, jossa vedämme AncarA-yhtyeen kanssa 16. marraskuuta viiden kilometrin korkeudessa keikan, hän paljastaa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

DSC_0078

Vastuu omasta elämästä

Signmark linjaa menestyksensä salaisuudeksi heikkouksien kääntämisen vahvuudeksi sekä ajatuksen vahvana ja pysäyttämättömänä olemisesta. Myös epäonnistuminen on tärkeää. – Ihmiset, uskaltakaa epäonnistua! Se ei ole vaarallista, hakekaa kokemuksia rohkeasti. Erityisesti nuorille hän antaa seuraavan neuvon: – Ottakaa vastuu omasta elämästänne ja selvittäkää itse asioitanne. Älkää ottako liikaa paineita, vaan olkaa rohkeita! Tärkeänä Signmark pitää myös ajatusta siitä, että toiselle pitää antaa mahdollisuus. – Niin sinäkin saat mahdollisuuden.

Musiikin virtaava voima

Signmarkin keikka kulttuuritalo Valveella oli hieno kokemus. Hänen musiikkinsa on kuin mies itse: hyväntuulista, energistä ja valloittavaa. Syvällisillä sanoituksilla on voimauttava vaikutus: laulut kertovat unelmien saavuttamisesta, taistelusta pelkoja vastaan, intuition kuuntelemisesta, omanarvontunnosta ja esteiden voittamisesta. Mukanaan lavalla Signmarkilla oli näyttelijä-laulaja Chike Ohanwe sekä tukholmalainen räppäri Adam Tensta. Yleisö osallistui keikkaan viittoen, tanssien ja valovoimaisista esiintyjistä nauttien.

10-vuotias Karla Rekilä saapui katsomaan Signmarkia äitinsä ja veljensä kanssa. Livenä Karla näki Signmarkin ensimmäistä kertaa, vaikka artistin levyt ja sanoitukset ovat kotona kuunnellessa tulleetkin tutuiksi. – Keikka oli hirveen hyvä, ihan mahtava! Siistiä, että vaikka Signmark ei kuule, hän voi tehdä tällaista musiikkia. Fiilis on iloinen, Karla kertoo.

Tähän voivat yhtyä varmasti kaikki keikalla olleet: sen verran tyytyväisiä kasvoja ja ihastuneita kommentteja saimme keikan jälkeen nähdä ja kuulla. Lämmin kiitos Signmark ja tiimi!

Signmark saapui vieraaksemme Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n Hyvinvoinvoiva perhe HYPE–hankkeen kutsumana. Keikka ja luento olivat osa Kirjavaa kulttuuria –tapahtumakokonaisuutta, joka tuo esille erityisesti taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksia. Signmarkin luennon ja keikan yhteistyökumppaneina toimivat Kulttuuritalo Valve, Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri sekä kaupungin nuorisotoimi. Tapahtumat olivat myös lähtölaukaus HYPE-hankkeen teemavuodelle 2016, jolloin keskitytään lasten ja nuorten vapaa-ajan toimintaan.

Bloggarina Marjo Pääkkö

Posted in Ajan hermolla, Erityisperhe, Vieraskynä.

One Comment

  1. Hieno keikka ja mainion innostava tämä kirjoitus, melkein kuin olisi ollut artistin luentoa kuulemassa!

Comments are closed.