12 tahtoa – kampanja, kesäkuussa huumori kukkii

Oulun seudun omaishoitajat ry, Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry sekä Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry toteuttavat yhteisen 12 tahtoa -kampanjan v. 2018, jolloin yhdistykset täyttävät 20 vuotta. Kampanjan tarkoituksena on tehdä näkymätön näkyväksi – kertoa suoraan ja mutkattomasti mittaamattoman tärkeästä työstä. 12 tahtoa -kampanja käynnistyi 11.1.2018 ja se kestää koko vuoden.

Joka kuukausi julkaistaan uusi omaishoitajan tahto eli näkökulma, joka valottaa omaishoidon arkea ja paikallisten omaishoitoyhdistysten työtä.

Kesäkuun tahtona on huumori. Huumori on tärkeä selviytymiskeino, kun elämäntilanteet ja olosuhteet vaihtelevat. Nauru antaa voimaa kohdata asioita, viisautta ottaa askel taaksepäin ja kykyä ihmetellä elämän kummallisuuksia. Nauru on myös tarttuvaa, se yhdistää ihmisiä ja lisää myönteistä vuorovaikutusta. Tuskin mikään muu tasapainottaa kehoa ja sen voimavaroja niin nopeasti ja tehokkaasti kuin kunnon nauru. Huumori on siis ilmainen lääke moneen vaivaan.

Nauru rentouttaa – kunnon nauru vähentää kehon jännitystä ja stressiä, sen vaikutukset kestävät jopa puolesta tunnista tuntiin.
Nauru vahvistaa immuunijärjestelmää – nauru vähentää stressihormonien tuotantoa ja lisää endorfiinien tuotantoa, eli hormonien, jotka saavat meidät tuntemaan olomme hyväksi. Endorfiinit vähentävät myös kivun tunnetta. Nauru suojaa sydäntä – nauru parantaa sydämen verenkiertoa ja auttaa muiden suojaavien tekijöiden kanssa torjumaan sydänsairauksia.

Kuvassa olevat omaishoitajat Hilkka Koskenkorva, Pirjo Karhumaa, Liisa Suorsa ja Riitta Pitkänen toteavat:

”Huumoria tarvitaan sitä ilman ei pärjää. Tilannehuumori on paikallaan se auttaa arjessa, se pelastaa monta tilannetta ja on monesti selviytymiskeinokin.”

Tutustu muihin tahtoihin kampanjasivustolla: http://www.12tahtoa.fi/

Posted in Omaishoito, Yleinen.