Tämä blogikirjoitus on osa Aikuisten iltakahvit -blogisarjaa. Aikuisten iltakahveilla käsitellään erityiseen arkeen ja parisuhteeseen liittyviä teemoja. Tämän blogikirjoituksen aiheena on INTOHIMO.
Intohimo sanana herättää monenlaisia mielikuvia. Sanaan liitetään voimakasta tunteiden paloa, halua, tulta ja tappuraa sekä uppoutumista muu maailma unohtaen, mutta samalla sanaan liittyy pelkoa, hallitsemattomuutta, uskomuksia ja odotuksia. Yksi yleinen sosiaalisen mediankin luoma uskomus on se, että suhde vaatii palavaa intohimoa ollakseen hyvä. Tällaiset uskomukset luovat usein turhia paineita parisuhteisiin. Ei suhde auttamatta ole huono, vaikka läheisyys kumppanin kanssa ei juuri nyt kiinnostaisi. Seksiä voidaan pitää parisuhteen liimana, mutta erityislapsiarjessa on aikoja, jolloin sille ei vain jää aikaa tai voimia.
Intohimoon kuuluu sekä myönteisiä että kielteisiä tunteita. Esimerkiksi seksuaalinen halu, ilo tai positiivinen jännitys ovat myönteisiä, kun taas esimerkiksi liiallinen mustasukkaisuus tai kontrollointi ovat kielteisiä. Niin ihana asia kuin intohimo onkin, se voi pahimmillaan olla tuhoisaa. Esimerkiksi työstä tai harrastuksesta voi tulla tiukoissa elämänvaiheissa niin suuri intohimo, että se toimii pakopaikkana arjen vastuksista ja vie aikaa kumppanilta ja lapsilta.
Kun intohimosta puhutaan seksuaalisessa mielessä, on tärkeää erottaa seksuaalisuus ja seksi toisistaan. Seksuaalisuus on se mitä me olemme. Kuinka ilmaisemme itseämme esimerkiksi pukeutumalla tai kenestä viehätymme. Seksuaalisuus on osa meitä kaikkia syntymästä kuolemaan, mutta muuttumatonta se ei ole, vaan erilaiset elämän kokemukset, sairaudet ja vaikkapa ikääntyminen muuttavat meitä. Toisille ihmisille seksuaalisuus on hyvin tärkeä osa elämää, kun taas toisille merkitys on hyvin pieni. Ei ole siis yhtä oikeaa tapaa. Seksi on tekoja, joita seksuaalisuuden pohjalta tehdään. Moni ajattelee seksielämänsä loppuneen, jos yhdyntöjä ei ole. Pelkästään yhdyntöihin keskittyminen antaa seksistä hyvin kapean kuvan. Usein onkin iloista oivaltaa, että yhdyntöjen puuttumisessa huolimatta suhteessa on vaikka minkälaista muuta läheisyyttä. Hyvällä kosketuksella, on se mitä tahansa, on valtavasti hyvinvointivaikutuksia. On myös hyvä huomioida, ettei seksi yksin ole yhtään sen vähempi arvoista kuin seksi yhdessä toisen kanssa.
Parisuhteessa ollessa yhdessä puhuminen on seksitaidoista tärkein! Puolisot kantavat usein samankaltaisia huolia, mutta puhumatta ei voi tietää mitä toisen päässä liikkuu. Olettamalla voidaan mennä hyvin kauas metsään. Koska väistämättä muutumme elämän aikana, on tärkeää päivittää omat toiveet ja tarpeet ensin itselle ja sitten myös kumppanille.
Seksuaalisuuden toteuttaminen itseä tyydyttävällä tavalla on merkittävää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja parisuhteen koetun laadun kannalta. Ratkaisevaa ei siis ole määrä vaan laatu ja oma tyytyväisyys vallitsevaan tilanteeseen. Haluttomuus ja halujen eriparisuus ovat varsin yleisiä monenlaisista syistä. Haluttomuutta aiheuttaa mm. stressi, riittämätön lepo, huolet, runsas päihteiden käyttö, raskaat elämäntapahtumat, huonot seksikokemukset, omat asenteemme seksiin tai käsittelemättömät raskaat tunteet tai puhumattomat asiat suhteessa. Sekä miehet että naiset kokevat haluttomuutta yhtälailla. Seksuaalisuus haluttomuus ei ole automaattisesti ongelma, jos se ei ole omasta mielestä ongelma. Jos haluaisi haluta tai halut kumppanin kanssa eivät kohtaa, on lohdullista tietää, että asialle on tehtävissä paljonkin.
Intohimoa jyrsii, jos kaikki liian tuttua, arkista ja rutiininomaista. Intohimoa latistaa myös itsen tai toisen liiallinen kritisointi tai kontrolloiminen. Joskus voimien ollessa vähissä itsestä huolehtiminen kärsii ja tämä vaikuttaa kokemukseen omasta (tai toisen) haluttavuudesta. Käänteisesti ajateltuna suhteessa intohimoa lisää luovuus, pienet yllätykset, kosketukset, yhteiset salaisuudet, joista kukaan muu tiedä, riittävä oma aika ja riittävä yhteinen aika. Parisuhteen turva ja keskinäinen arvostus ruokkivat myös intohimoa. Jos läheisyys on hukassa, voi sitä löytää takaisin esimerkiksi tietoisilla hellyys-harjoituksilla. Paljon voi tehdä itse, mutta jos tuntuu, etteivät omat keinot riitä, voi hakeutua ammattilaiset juttusille yhdessä tai yksin.
”Mihin keskityt, se kasvaa” on mielestäni hyvä sanonta. Jos keskittyy elämässä niihin asioihin, jotka ovat hyvin, tuntuu elämä todennäköisesti mukavammalta kuin silloin, jos ajatukset pyörivät siinä mikä itseltä puuttuu tai on huonosti. Jos keskittyy asioihin, jotka lisäävät intohimoa elämään, se ihan varmasti lisääntyy.
Maaret Meriläinen
Kirjoittaja on parisuhde- ja seksuaalineuvoja sekä toimintaterapeutti.