Etäomaishoitajien elokuu -kampanja
Etäomaishoitajien elokuu -kampanja on käynnissä elokuun ajan! Kampanjan tavoitteena on levittää tietoutta etäomaishoidosta, auttaa ihmisiä tunnistamaan itsensä etäomaishoitajaksi sekä tarjota neuvoa, vinkkejä ja tukea arjessa jaksamiseen. Ota siis tämä sivu ja meidän somekanavat seurantaan, niin pysyt ajan tasalla mitä kaikkea kampanjassa tapahtuu. Päivitämme tälle sivulle kaiken kampanjaan liittyvät materiaalit.
Elokuun lopulla kampanja huipentuu etäomaishoitajille suunnattuun webinaariin, missä aiheena on hyvinvointi ja jaksaminen. Voit ilmoittautua webinaariin jo nyt Teijalle p. 0400 167 764 tai teija.viitajylha@osol.fi.
Kampanjan takana häärii Oulun seudun omaishoitajat ry.
Kuka voi olla etäomaishoitaja?
Etäomaishoivasta on kysymys, kun huolehtii läheisestään, joka ei asu samassa taloudessa, vaan välimatkan päässä. Välimatkaa voi olla lyhyemmälti tai jopa satoja kilometrejä. Läheisen kotona asuminen ei välttämättä onnistuisi ilman etäomaishoitajan antamaa hoivaa ja huolenpitoa. Etäomaishoitajalla voi olla useampikin läheinen, josta hän huolehtii.
Etäomaishoitaja auttaa läheistään esim. palveluihin hakeutumisessa ja niiden koordinoinnissa. Etäomaishoitajat, kuten muutkin omaishoitajat, toimivat avun tarvitsijan puolestapuhujana ja palvelujen toimivuuden varmistajana. Konkreettiset hoivatehtävät ajoittuvat usein heidän oman työaikansa ulkopuolisiin viikonloppuihin ja lomiin. Etäomaishoitajan vastuulla voi olla mm. kodinhoidon tehtäviä kuten siivousta, pyykinpesua, kaupassakäyntiä ja ruoanvalmistusta. Samoin he voivat hoitaa esimerkiksi reseptien uusimisia, lääkeannostelua, lääkärissäkäyntejä ja viranhaltijoiden tapaamisia. Viikolla etäomaishoitaja on yhteydessä läheiseensä puhelimitse tai muita sähköisiä keinoja käyttäen. Erityisen tärkeää on etäomaishoitajan antama henkinen tuki, seurana ja juttukaverina oleminen.
Suomessa etäomaishoiva on vielä osin tuntematon hoivamuoto, vaikka etäomaishoitajat ovat merkittävä hoivaa antava ryhmä. Etäomaishoitajia on Suomessa vuoden 2008 tutkimuksen mukaan noin 65 000, nyt arviolta jopa 100 000. Tyypillinen etäomaishoitaja on työssäkäyvä, korkeasti koulutettu 46-55 v. nainen joka hoitaa omaa vanhempaansa.
Etäomaishoitajien hyvinvointi ja jaksaminen
Etäomaishoitaja! Tule yhteiseen etätapaamiseen ke 30.8. klo 17.00-18.30. Tilaisuuden teemana oma hyvinvointi ja jaksaminen, mistä apua ja tukea? Omaistoiminnan ohjaaja, toimintaterapeutti Teija Viitajylhä alustaa päivän teemaan, jonka jälkeen mahdollisuus keskustella ja jakaa kokemuksia sekä ajatuksia etäomaishoitajana toimimisesta.
Tilaisuus toteutetaan etänä Zoomin kautta. Ilmoittaudu Teijalle p. 0400 167 764 tai teija.viitajylha@osol.fi
Kampanjan sisällöt ja materiaalit
Kolmas viikko - Mistä saat apua etäomaishoitajana?
Etäomaishoitajat tarvitsevat tietoa ja tukea toimintaansa samoin kuin omaishoitajatkin. Elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia ja kaikki hoidon osapuolet tarvitsevat ymmärrystä ja tietoa siitä, mitä on hoivata etänä sekä mitä tulisi huomioida etäomaishoivatilanteessa.
Oulun seudun omaishoitajat ry apunasi
Meidän mielestä etäomaishoivasta puhuminen ja tunnetuksi tekeminen on tärkeää. Haluamme tarjota tukea ja tietoa etäomaishoitajien hoivatyöhön. Järjestämme myös etäomaishoitajien virkistys- ja vertaistukitoimintaa. Käy kurkkaamassa "etäomaishoitajille" osiota. Löydät sieltä "etäomaishoitajille" osion, josta löytyy paljon tietoa ja oppaita etäomaishoivasta. Meillä on myös kerran kuussa kokoontuva vertaisryhmä. Lisätietoja ja tukea löytyy myös Omaishoitajaliiton kotisivuilta tai oman alueesi paikallisyhdistykseltä.
Toinen viikko: Eevan tarina
Käy tutustumassa Eevan tarinaan meidän Instagramissa. Eeva kertoo tarinansa vanhempien etäomaishoitajana. Tämä on vain yksi monesta erilaisesta etäomaishoitotilanteesta. Moni on tiedostamattaan etäomaishoitaja läheiselle tai läheisille. Kuulostaako Eevan tarina tutulta? Testaa oletko sinä etäomaishoitaja.
Elokuun ensimmäinen viikko
Kaukana, mutta silti niin lähellä – etäomaishoitaja
Etäomaishoitajuus yleisintä työikäisissä. Suurin osa yli miljoonasta suomalaisesta, jotka huolehtivat läheisestään ilman virallista tukea, ovat etäomaishoitajia. He ovat yleensä työssä käyviä eivätkä useinkaan ajattele olevansa omaishoitotilanteessa. Läheisen sairastuessa, ikääntyessä tai vammautuessa kotona asumiseen tarvitaan usein kotiin tuotavien palveluiden lisäksi omaisia tueksi, jotta arki rullaa.
Lue koko artikkeli→Päivitykset
- 18.8.2023 Arjen vinkit kysely ja arvonta Instagramin puolella.
- 18.8.2023 Mistä saat apua etäomaishoitajana?
- 11.8.2023 Eevan tarina -video julkaistu.
- 4.8.2023 Kampanja-sivu julkaistu.
- 4.8.2023 Artikkeli etäomaishoitajuudesta julkaistu.