Geronomin ajatuksia harjoittelusta

Olen toisen vuoden geronomi opiskelija Katariina Päkkilä ja opiskelen Lapin ammattikorkeakoulussa. Avatessani ommaiskortteerin oven ensimmäistä kertaa en arvannutkaan, kuinka monta kokemusta rikkaampana oven sulkisin harjoittelun päätyttyä. Työyhteisön lämminhenkisyys ja opiskelijamyönteisyys on ollut sanoinkuvaamattoman hienoa. Järjestöpuolen tuntemus ei ollut vahvinta aluettani, joten työharjoittelu on ollut oivallinen keino päästä tutustumaan järjestölähtöiseen työhön.

Olen saanut todella lämpimän vastaanoton. Mukava ilmapiiri ja matala kynnys saapua tänne tulevat heti ovella vastaan. Kuinka tärkeää tällainen lämmin vastaanottavaisuus onkaan. Yksinäisyys, erilaisuus ja kaikki elämän eri elementit monimuotoisuuksissaan ovat tervetulleita. Kuinka tärkeää ihmiselle voi ollakaan tunne, että saa kuulua johonkin, olla osa jotain kokonaisuutta ja kokea itsensä tärkeäksi tässä kiireisessä maailmassa, olla oma itsensä. Pienin elein kahvikupposen äärellä voi vaihtaa monenlaisia ajatuksia, saada apua arjen haasteisiin ja elämän karikkoihin. Kuinka vaikuttavia tarinoita nämä seinät sisällään pitävät?

Ommaiskahvilat joissa käy asiantuntijoita esittelemässä ajankohtaisia asioita sekä henkilökunnan pitämät kahvilat, joissa usein tarjoillaan virkistystä, tukea, tietoa ja vertaistukea. Sekä hyvin paljon muuta. Ommaisraatit mikä oivallinen keino tuoda omaishoitajien ääntä kuuluville ajankohtaisissa asioissa. Ja omaistukitoiminnasta puhumattakaan, joka on osoittautunut myös vaikuttavaksi ja tärkeäksi työksi. Kiperät tilanteet ja haasteelliset hakemukset, mihin kaikkeen sitä onkaan apua ja tukea tarjolla.

Erityistä energiaa hankkeen ihanan energinen työpoppoo on myös ottanut geronomin vastaan lämpimästi. Ikääntyminen alkaa jo syntymästä lähtien ja joka päivä olemme edellistä vanhempia. Vaikka ikäihmiset ovat lähellä sydäntäni, niin ovat myös lapset ja lapsiperheet. Ja ennen kaikkea ennaltaehkäisy on tärkeää myös lapsiperheiden kohdalla. Lastaan hoitavien vanhempien arki ja jaksaminen on myös turvattava. Lisäksi olen saanut tältä työyhteisöltä paljon mielenkiintoista tietoa ja oppia alkavasta hankkeesta.

Kaikkeen on täällä mukavasti mukaan päässyt ja haikein mielin harjoittelun loppu häämöttää. Erityinen kiitos henkilökunnalle sekä ihanille omaishoitajille, jotka ovat jakaneet kokemuksiaan ja antaneet tätä kautta opiskelijalle uutta näkökulmaa asioihin. Kiitos myös vapaaehtoisille joiden kanssa olen päässyt myös työskentelemään. Erityinen kiitos myös lukuisille yhteistyökumppaneille, jotka ovat varanneet kalentereistaan aikaa opiskelijoiden tapaamiseen ja kertoneet työstään. Ja spesiaali- kiitos myös ihanalle sosionomi-diakoni opiskelija Pialle, jonka kanssa olen saanut jakaa kokemuksia.

Uusi maailma järjestölähtöiseen työhön on minulle avautunut elämässäni ja hymyillen voin tätä työharjoittelua muistella. Aurinkoista kevättä kaikille :)

Katariina Päkkilä

Posted in Vieraskynä and tagged .