Merja bussissa

Hyvinvoiva perhe – ajatuksia bussimatkalta

Istun aamun ruuhkabussissa matkalla töihin. Kyytiin nousee ihmisiä pysäkki toisensa jälkeen; kuka koulureppu iloisesti heiluen, kuka vakavana kännykkäänsä tuijottaen. Katseeni kiinnittyy äitiin ja pieneen lippispäiseen hahmoon parin penkkirivin päässä. Lähellä istuvat eivät voi välttyä nuoren matkalaisen innokkaalta selostukselta ohikulkevista ajoneuvoista ja päivän leikkipuistosuunnitelmista. Nopeasti tutuksi tulee myös lause: ”Joko tää on meidän pysäkki, äiti? Joko tää?” Kerta toisensa jälkeen äiti kääntää pienen kulkijan huomion bussin ikkunasta näkyviin maisemiin ja yksityiskohtiin. ”Ihan vielä ei olla perillä, mutta onpa hienot suihkulähteet tuolla!”

Muitakin matkalaisia tuntuu hymyilyttävän vilkkaan sankarin jutut. Itse ihailen erityisesti äidin taitavaa jutustelua ja vanhemmuutta. Ollapa itsekin noin kärsivällinen ja lempeä kasvattaja omien erityisviikareiden kanssa! Bussi kaartaa pysäkille, ja minun on aika nousta kyydistä. Samalla kun heilautan kiitokset kuljettajalle, en malta olla huikkaamatta heipat myös pienelle matkalaiselle ja tämän äidille. Minun työmatkaani he ovat piristäneet ihan vain hyväntuulisella olemassaolollaan!

Ajatukseni kulkevat Hyvinvoiva perhe -toimintaan, joka Oulun seudun omaishoitajat ry:llä, tuoreella työpaikallani, on alkamassa vuosien tauon jälkeen erityislapsiperheille. Iloiset uutiset STEA:n myöntämästä pysyvästä rahoituksesta mahdollistavat toiminnan uudelleenkäynnistämisen uudella innolla ja suunnitelmilla tänä syksynä. Hyvinvoiva perhe -toiminnan tavoitteena on tukea aivan kaikenlaisia perheitä, joissa kasvaa erityistä tukea tarvitseva vauva, lapsi tai nuori. Kun erityinen arki haastaa perheen vanhempien, muiden aikuisten, sisarusten ja isovanhempienkin jaksamista, voi tietoa, tukea ja toivoa löytää Oulun seudun omaishoitajat ry:n toiminnasta.

Bussissa kohdattua kaksikkoa miettiessäni huomaan ajattelevani, kuinka hyvinvoivassa perheessä ja jaksavan vanhemman huolenpidossa lapsen on hyvä kasvaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (21.1.2024) mukaan suomalaiset lapsiperheet kokevat voivansa pääosin hyvin, mutta muutamat asiat heikentävät perheiden hyvinvointia selvästi. Niitä ovat jaksamisen haasteet, vanhemman kokema yksinäisyys, väkivalta, taloudellinen niukkuus ja tuen tarve (THL, 21.1.2024).

Oma lukunsa lapsiperheiden joukossa ovat erityislapsiperheet. Niilo Mäki -instituutin tekemän tutkimuksen mukaan erityislasten vanhemmat uupuvat kuormittavassa arjessa muita enemmän, ja he myös kokevat vanhemmuutensa poikkeavan muista (Sorkkila ym., 2021). Nämä perheet toivovatkin saavansa enemmän ymmärrystä, tukea arjessa, joustoa työpaikoilta sekä sosiaalista tukea (Sorkkila ym., 2021).

Perheen vanhempien hyvinvointiin vaikuttavat monet asiat, jotka eivät aina ole erityisen lapsiperhearjen keskellä itsestäänselvyyksiä. Itsekin tunnistan, kuinka vaikeaa omia erityislapsia hoitaessa on löytää omaa aikaa tai muistaa kiinnittää huomiota omaan jaksamiseensa. Myös navigointi sirpaleisessa ja jatkuvasti muuttuvassa palvelujärjestelmässä käy helposti raskaaksi, etenkin jos perhettä ympäröivä tukiverkosto ei ole vahvimmasta päästä. Jokaisella läheisestään huolehtivalla olisikin tärkeää olla joku, jonka kanssa jakaa arjen huolet ja vaikeammatkin tunteet. Toisaalta myös muistutukset onnistumisista ja pienistä hyvistä hetkistä lasten kanssa ovat kiireen keskellä kullanarvoisia.

Vanhemman hyvinvointi ja sen haasteet heijastuvat herkästi koko perheen hyvinvointiin. Ajattelen, että ihan jokaisen lapsen hyvinvointi rakentuu ennen kaikkea kotoa saadusta hyvästä huolenpidosta ja välittämisestä, perheenjäsenten yhteisistä hassutteluhetkistä ja huumorista sekä hyväksyvistä katseista ja kommunikaatiosta. Juuri tästä syystä etenkin haastavaa arkea eläville erityislasten vanhemmille tarjottu oikeanlainen tuki ja kaikkia perheenjäseniä virkistävä toiminta ovatkin ensiarvoisen tärkeitä.

Oulun seudun omaishoitajat ry:n nelihenkinen Erityislapsiperheiden asialla -tiimi pyrkii auttamaan erityislasten perheitä löytämään omia voimavarojaan ja vahvuuksiaan, tukemaan vanhempien jaksamista ja parisuhdetta sekä luomaan mahdollisuuksia perheiden väliselle vertaistuelle. Ommaiskortteerissa ovet ovat auki kaikille läheistään hoitaville eikä diagnooseja tarvita. Jos erityinen vanhemmuus ja arki koskettavat sinua ja perhettäsi, tule mukaan toimintaamme! Olemme täällä sinua varten!

Merja Ollila
Perhetoiminnan kehittäjä
Oulun seudun omaishoitajat ry

Sorkkila, M., Fågel, P., Kukkonen, S. & Aunola, K. (2021). Erityislasten vanhempien kokema uupumus ja tuen tarve. Oppimisen ja oppimisvaikeuksien erityislehti: NMI Bulletin, 31(4), 47–62. https://bulletin.nmi.fi/wp-content/uploads/2023/12/Bul-4-21-47-62.pdf.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos [THL] (22.1.2024). Lasten ja lapsiperheiden hyvinvointi. Haettu 14.8.2024 osoitteesta https://thl.fi/aiheet/lapset-nuoret-ja-perheet/hyvinvointi-ja-terveys/lasten-ja-lapsiperheiden-hyvinvointi.

Posted in Ajan hermolla, Yhdistys vinkkaa and tagged , .