Ilossa ja surussa – muistisairaan omaisena

Muistisairaus tuo tullessaan monenlaisia arkipäivän huolia. Osalle sairauden diagnoosi voi olla järkytys, toiselle se voi olla helpotus. Epämääräisten oireiden takaa löytyy vihdoin syy, muistisairaus. Tietoa muistisairauksista on helposti saatavissa internetin ja monenlaisten oppaiden avulla. Kuitenkin sairauden tuomat oireet ovat hyvin yksilöllisiä ja jokainen perhetilanne on erilainen. Tieto sairaudesta auttaa, mutta pelkkä tieto ei välttämättä riitä. On tärkeä saada tavata samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Tunteiden kirjo on moninainen ja kaikki tunteet ovat sallittuja. Vain samassa elämäntilanteessa oleva ihminen ymmärtää mitä tarkoittaa olla muistisairauteen sairastuneen ihmisen läheinen.

Oulun Seudun Muistiyhdistyksessä on monenlaisia vertaisryhmiä. Vertaisten tapaaminen auttaa jäsentämään omaa elämäntilannetta. Saattaa olla niin, että sairauden myötä osa ystävistä on kadonnut ja yhteydenpito on loppunut. Vertaisryhmistä voi löytää uusia ystäviä, joiden avulla elämä muistisairauden kanssa helpottuu.

Korona-aika on voinut tuoda yksinäisyyttä, kun ystävien ja ryhmien tapaamisia on pitänyt välttää. Onneksi kesän jälkeen kokoontumisrajoitukset ovat hellittäneet ja olemme pystyneet järjestämään taas ryhmiä. Etätoiminnan lisääntyessä myös kaukana asuvat ovat voineet tulla mukaan toimintaan. Aina este toimintaan osallistumiseen ei ole korona, vaan välimatkat ja terveydentila voi estää lähtemisen. Silloin on voinut olla mukana tietokoneen tai tabletin kautta. Yhdistyksellä on myös omia tabletteja, joita voi lainata ja siten pääsee kokeilemaan etäryhmiin osallistumista. Monia askarruttaa oma tietotekninen osaaminen. Siitä ei kannata olla huolissaan. Me neuvomme ja ohjaamme ”kädestä pitäen”.

Kannattaa tulla mukaan toimintaan. Oletpa työikäisenä muistisairauteen sairastuneen omainen, aikuinen, jonka vanhemmalla on muistisairaus, läheisestään huolehtiva ikäihminen tai vaikka ammattilainen, Muistiyhdistys on juuri sinua varten. Etsitään yhdessä jokaiselle sopiva tuki- tai toimintamuoto.

Paula Ylikulju
Toiminnanjohtaja
Oulun Seudun Muistiyhdistys

Yhdistyksen viestintätyöryhmä on pyytänyt vuoden teemasta ”Onneksi on omaisyhteisö” vieraskynäkirjoituksia blogiin, joita julkaistaan vuoden kuluessa. Vieraskynäkirjoitusten sarjaan kirjoittanutta pyydetään haastamaan seuraava kirjoittaja. Tulemme vuoden mittaan julkaisemaan myös haastettujen kirjoittajien blogitekstejä.

Posted in Vieraskynä and tagged , , .