Minun tarinani: Isän asioita pitää hoitaa ”etänä”

Isäni asuu Etelä-Suomessa eikä kykene enää omia asioitaan yksin hoitamaan. Kaikki omaiset asuvat kaukana, joten isän asioita pitää hoitaa ”etänä”. Minä hoidan isän pankkiasiat ja juoksevat asiat. Muista asioista sovimme sisarusten kesken yhdessä. Olemme palkanneet isälle kotiapua, jotta arjen asiat ainakin vielä hoituisivat niin, että isä saisi asua kotona. Aikaisemmin ostimme palvelut hoivayritykseltä, jonka kanssa tuli sitten ongelmia. Kun emme itse olleet valvomassa, laskuja rapsahteli tämän tästä ja pienimmästäkin asiasta. Hoitotunteja kertyi koko ajan lisää ja viikonloppulisät olivat huimia, myöskään meille sopivat ajankohdat eivät käyneet hoivayritykselle, joten apua ei saatu silloin kun sitä olisi tarvittu. Tämän jälkeen päädyimme sisarusten kanssa avun palkkaamiseen kotiin.

On ihanaa, että olemme löytäneet luotettavan ihmisen avuksemme ja ajamaan isän asioita meidän puolesta. Avustajamme on myös joustava sekä työtehtävien suhteen että aikataulujen suunnittelussa. Joskus pitää olla etsimässä flanellipaitaa, joskus kuikkaa tai kävelytelinettä, toisinaan hän on mukana teatterissa tai konsertissa tai seuraa remonttifirman muutostöiden etenemistä asunnossa. Kesällä isä kaatui kadulla, sai aivotärähdyksen ja vietiin sairaalaan. Avustaja pääsi heti kohta sairaalaan ja pystyi tiedottamaan asioiden kulusta siellä, ennen kuin kukaan meistä omaisista pääsi paikalle. Kaiken organisointi satojen kilometrien päästä, ei ole ihan helppoa, mutta tähän asti kaikki on sujunut hyvin ja isä on avustajan avulla ja muutosten jälkeen saanut jatkaa asumista kotonaan.

Omaishoitajuus on myös yhteiskunnallisesti erittäin tärkeää työtä, joka ei tällä hetkellä saa tarvittavaa arvostusta. Omaishoitajuus on monelle itsestään selvä valinta ja sitä tehdään suurella sydämellä, jossa kääntöpuolena on oman jaksamisen rajat. Jotta omaishoitajat ja etäomaishoitajat jaksaisivat on tärkeää saada äänemme kuuluviin ja tehdä omaishoitajuus ja etäomaishoitajuus näkyväksi. Siitä tulisi myös saada työtunteja vastaava palkka ja sen tulisi olla itsestäänselvyys, eikä taisteltava asia, kuten se tällä hetkellä valitettavasti usein on.

Kirjoittaja toimii myös omaishoitajana lapselleen. Lue lisää täältä.

Kirjoittanut Outi Tolonen

Posted in Etäomaishoiva.