Omaishoidontuki säästökohteena Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella

Käy lukemassa Pohteen talouden tasapainottamisen toimenpide-ehdotus (Pohteen nettisivut, PDF). Pohteen talouden tasapainottamisen toimenpide-ehdotuksessa esitetään seuraavaa omaishoidontuen kohdalla:

Omaishoidontuki muutettaisiin määrärahasidonnaiseksi, jolloin omaishoidontukea ei voitaisi myöntää kaikille kriteerit täyttäville määrärahojen loppuessa.

Omaishoidontukea leikattaisiin 35 % II maksuluokassa. Vaikutukset omaishoidontukeen maksuluokassa II 1010,68 €/kk –> 656,94 €/kk.

Säästökohteena on mainittu myös harkinnanvaraiset omaishoidon vapaat. Näitä harkinnanvaraisia vapaita voi saada tällä hetkellä ainoastaan vaativassa omaishoidontilanteessa olevat omaishoitajat. Harkinnanvaraisia vapaita eivät saa kaikki omaishoitajat. Näillä vapailla pyritään estämään raskaat ja kalliit palvelut sekä lisäämään omaishoitajan jaksamista toimia omaishoitajana.

Omaishoito on hyvinvointialueelle edullista. Ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen kustannukset ovat noin 63 000 €/vuosi. Kun taas omaishoidon kustannukset ovat keskimäärin noin 12 000 €/vuosi.

Vaikuta ja käy antamassa palautetta Pohteelle näistä säästösuunnitelmista

Käy täyttämässä Pohteen kysely talouden tasapainottamisesta (Webropol nettisivut). Pohde pyytää Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöä, asukkaita ja sidosryhmiä kertomaan näkemyksensä ehdotetusta toimenpideohjelmasta ja esittämään vaihtoehtoisia ratkaisuja talouden tasapainottamiseksi ja lisäsäästöjen saamiseksi. Kysely on avoinna 3.11. saakka.

Suomessa 80 prosenttia hoivasta on omaisten ja läheisten vastuulla. Yli 700 000 suomalaista hoitaa iäkästä, sairasta tai vammautunutta läheistään päivätyön ohessa. Väestön ikääntyessä ja huoltosuhteen heiketessä omaishoitajien merkitys kasvaa entisestään. Hoivan kokonaisuudessa omaishoito on keskeinen osa, jota ilman julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto kuormittuisi kestämättömästi. Sijoittamalla omaishoitoon vastataan haasteisiin, jotka kumpuavat väestön ikääntymisestä, hoitajapulasta, palveluvajeesta, palvelun laadun ongelmista. Tämänkään vuoksi omaishoito ei ole kannattava säästökohde.

Posted in Ajan hermolla, Etusivun nosto, Yleinen and tagged , , , , .

6 Comments

 1. Omaishoidon vapaat ovat ensiarvoisen tärkeä hengähdyskeino omaishoitajalle. Jos vapaat eväätään on pian hoidettavana 2 henkilöä yhden sijasta kun omaishoitaja ( usein iäkäs) nääntyy hoitotaakan alle..

  Omaishoitaja tekee tärkeää työtä. Palkkioihin ei saa puuttua niitä vähentävästi, halvempaa ja inhimillisempää kuin hoivakoti tai osastohoito.

 2. Ihan kauheita säästöehdotuksia. Itse olen täysin Omaishoidon tuen varassa, minulla kun ei ole mahdollisuutta käydä normaalisti ansiotyössä erityislapseni sairauden takia. Olen täyspäiväinen 24/7 omaishoitaja lapselleni.

 3. Ei mitää vähennyksiä muutenkin koko elämä menee tähän
  Joutuu Omat menot karsii
  Nytkö vielä palkkakin viedään ja vapaat
  Motivaatio menee hyvin hoitamiseen jos palkatkin vähennetään jotka jo tosi pienet siihen nähden että joka päivä oman ajan laitat omaishoitamiseen ja valmius koko ajan 24/7

 4. Kyllä se on näin, että teillä on kohta 2 hoidettavaa jos tukea leikataan tai vapaa päiviä poistetaan.

 5. Kyllä omaishoitajakin kohta joutuu laitoshoitoon hoidettavan kanssa.Sittehän se vasta kalliiksi tullee.. Nytkin pitäs olla yöhoitaja erikseen kun ei saa nukuttua muiistisairaan yöllisten touhuilun takia.C- papin käyttö unohtuu .Sais edes yhden yön nukkua kerran kuukaudessa siis koko yön.

Comments are closed.