Uutiskirjearkisto

Kirje 1/2022

YHDISTYKSEN TIEDOTUSTA JA TOIMINTAA:

 Oulun seudun omaishoitajat ry ja Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry järjestävät aluevaaliehdokkaiden vaalipaneelin verkossa Zoomin kautta torstaina 13.1.2022 klo 17.00 – 19.00, teemalla ”Reilua muutosta omaishoitajille ja kehitysvammaisille -aluevaaleilla on väliä.” Mukana on eri puolueiden ehdokkaita vastaamassa kysymyksiin koskien mm. omaishoitoa, erityislapsiperheiden palveluja jne.

 Mukana vaalipaneelissa seuraavat ehdokkaat:

Marja-Leena Kemppainen (Kristillisdemokraatit)

Anne Snellman (Siniset)

Esko Romsi (Vihreät)

Minna Nieminen (Vasemmistoliitto)

Pia Saarela (SDP)

Ulla-Riitta Lattula (Kokoomus)

Hanna-Leena Mattila (Keskusta)

Ilmoittaudu 12.1. mennessä osoitteeseen: yhdistys@osol.fi . Saat ilmoittauduttuasi zoom-linkin tapahtumaan sähköpostitse. Lisätietoa tapahtumasta täältä. (Oulun seudun omaishoitajien internetsivut)

MUIDEN JÄRJESTÄMÄÄ TOMINTAA JA TEKEMISTÄ:

Jalkapalloseura Haukiputaan Pallo tarjoaa erityislapsille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa omassa ryhmässään. Siinä jokaisen lapsen lähtökohdat otetaan huomioon toimintaa suunniteltaessa ja keskiössä toiminnassa ovat motoristen taitojen, jalkapallotaitojen sekä pelien ja leikkien kautta tuleva yhdessä liikkumisen ilo. Haukiputaan Pallon erityistä tukea tarvitsevien junioreiden ryhmä aloittaa kevätkauden tammikuussa 2022. Aloitus alkaen maanantaina 10.1.2022. Harjoitukset pidetään maanantaisin klo 18-19 Haukiputaalla, Länsituulen koulun liikuntasalissa. Lisätietoa toiminnasta sekä ohjeet ilmoittautumiseen täältä. (Haukiputaan Pallon internetsivut)

Terkuin,

Pauliina ja Tuukka

Kirje 14/2021

Oulun seudun omaishoitajat ry:n järjestämiin kevään 2022 musiikkiryhmiin haku on nyt auki!

Kevään 2022 musiikkiryhmiin (muskarit, bändiklubi sekä musakerho) haku on nyt auki. Liikkuvan Laulurepun vetämiin ryhmiin mahtuu osallistujia rajallinen määrä. Lue lisää musiikkiryhmistä täältä. (Oulun seudun omaishoitajien nettisivut)

Muskarit on tarkoitettu erityislapsille, heidän sisarukselleen ja vanhemmilleen. Muskariin osallistutaan yhdessä vanhemman kanssa. Kaksi muskaria pyörii Ommaiskortteerilla ja yksi Haukiputaan koululla. Ilmoittaudu muskariin tästä. (Kyselynetti)

Musakerho on tarkoitettu 8-18-vuotiaille, erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Musakerho on musiikkiharrastus, johon voi osallistua itsenäisesti, mutta mukana voi olla myös vanhempi tai avustaja. Ilmoittaudu Musakerhoon tästä. (Kyselynetti)

Bändiklubin muodostavat erityisnuoret, jotka haluavat kokeilla soittamista, laulamista, rytmittämistä, sanoittamista tms. yhdessä toisten kanssa. Bändiklubi rikastuttaa arkea ja antaa mahdollisuuden yhdessä tekemiseen musiikin välinein. Bändiklubi kokoontuu Oulunsalon nuokkarilla. Ilmoittaudu Bändiklubiin tästä. (Kyselynetti)

Haku kaikkiin ryhmiin on auki 2.1. 2022 saakka. Musiikkiryhmien valinnoista ilmoitetaan 7.1. 2022 mennessä. Ensisijaisesti mukaan pääsevät uudet harrastajat.

Huom! Syksyn 2021 musiikkiryhmiin osallistuneet perheet saavat piakkoin sähköpostiin palautekyselyn toimintoihin liittyen. Toivomme, että vastaatte kyselyyn, palautteenne on ensiarvoisen tärkeää toiminnan kehittämisen ja rahoitusten saamisen mahdollistamiseksi! Kiitos ja ihanaa Joulun odotusta kaikille teille!

Terkuin,

Pauliina ja Tuukka

Kirje 13/2021

YHDISTYKSEN TIEDOTUSTA JA TOIMINTAA:

HYVINVOIVA PERHE (HYPE) UUDISTUU!

”Me ollaan erityislapsiperheiden asialla!” Siitä ajatuksesta lähti käyntiin uudistus, joka keskittyy Oulun seudun omaishoitajien erityislapsiperheiden kanssa tehtävään työhön. HYPE-nimi vaihtuu Erityislapsiperheiden asialla -nimeen! Uuden nimen on ottanut käyttöön myös entinen HYPE-facebook sivusto. Yhdistys avasi myös Instagram-tilin, joka kulkee samalla nimellä. Löydät tilin osoitteesta:

https://www.instagram.com/erityislapsiperheiden_asialla/ (Erityislapsiperheiden Asialla -Instagram tili)

Uudistus tapahtuu pikkuhiljaa ja tulee muuttamaan myös tämän uutiskirjeen nimeä ja ilmettä. Samalla Facebook- ja Instagram sivuille tulee myös uutta sisältöä, kuten arjen vinkkejä! Niistä kuitenkin lisää myöhemmin!

VALTAKUNNALLISELLA OMAISHOITAJAVIIKOLLA (22.11.-28.11.) TAPAHTUU

Tiistaina 23.11. Ommaiskortteerissa järjestetään jälleen perinteinen Avoimet Ovet-tapahtuma klo 10-14. Tervetuloa mukaan tutustumaan yhdistyksemme toimintaan sekä yhteistyökumppaniemme tuote- ja palvelutarjontaan! Tarjolla torttukahvit, tule viettämään mukava hetki muiden omaishoitajien kanssa sekä tekemään ostoksia jouluherkkuja notkuvasta myyntipöydästä. Lisätietoa täältä. (Oulun seudun omaishoitajien internetsivu)

Oulun seudun omaishoitajien Uusia polkuja työhön ja elämään -hanke toteutti syksyn aikana valtakunnallisen kyselyn eritystä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten vanhemmille.Kyselyllä kerättiin vanhempien kokemuksia ja näkemyksiä vanhemmuuden, arjen ja työelämän yhteensovittamisesta sekä sen haasteista ja mahdollisuuksista. Vastauksia tuli noin tuhannelta henkilöltä ympäri Suomen. Kyselyn avulla kerätty tieto tullaan julkaisemaan lähiaikoina raportin muodossa. Raportista pääset muun muassa lukemaan vanhempien kokemuksia siitä, miten erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhemmuus näkyy arjen ja työelämän yhteensovittamisessa.

Näitä valtakunnallisen kyselyn tuloksia pääset kuulemaan myös omaishoitajaviikolla.

Tule paikan päälle Kortteeriin tai etänä Teamsin välityksellä keskiviikkona 24.11. klo 17.30. Ilmoittaudu mukaan linkin kautta: https://www.kyselynetti.com/s/raportti

Lisätietoa täältä. (Oulun seudun omaishoitajat ry:n internetsivu)

Huom! Alkuvuodesta 2022 alkaa myös työhönvalmennus, jonka suunnittelun pohjalla on kyselyssä esiin nousseet vanhempien arvokkaat kokemukset ja toiveet. Työhönvalmennus on suunnattu oululaisille erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten vanhemmille, jotka ovat työtä tai opiskelua vailla. Voit kertoa jo nyt halukkuutesi osallistua laittamalla viestiä Uusia polkuja työhön ja elämään -toiminnan Katille tai Matildalle!  Pääset kuulemaan ensimmäisenä tulevista valmennuksista!!

MUIDEN JÄRJESTÄMÄÄ TOIMINTAA JA TEKEMISTÄ:

Oulun Ilon päivä järjestetään jo kolmatta kertaa lapsen oikeuksien viikolla. Tällä kertaa tapahtuma toteutetaan Lasten oikeuksien päivänä 20.11. Ouluhallin vanhalla puolella klo 12:00-15:00. Oulun kaupunki, järjestöt ja seurakuntayhtymä pystyttävät lapsen oikeuksia esille tuovia, lapsia, nuoria ja aikuisia aktivoivia toimintapisteitä hallin vanhalle puolelle sekä mahdollistavat maksuttoman keittoruokailun kahviossa 300 hengelle. Vuoden 2021 Lapsen oikeuksien viikon valtakunnallinen teema on Lapsen oikeus hyvään kohteluun. Kasviskeittoruokailulla halutaan myös tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimuksen artiklaa ”Oikeus terveelliseen ravintoon”. Lisätietoa tapahtumasta täältä. (MunOulu-internetsivu)

Terkuin,

Pauliina ja Tuukka

Kirje 12/2021

RYHMIÄ

Erityislasten vanhempien OVET-valmennus järjestetään Ommaiskortteerilla, osoitteessa Isokatu 47, 1.11. sekä 8.11. klo 16:30-20:00. Ovet-valmennus® omaishoitajien tukena tuo eväitä omaishoitajuuteen. Valmennuksen punaisena lankana on omaishoitajien vahvuuksien tukeminen ja uusien voimavarojen löytäminen yhdessä toisten omaishoitajien kanssa. Eniten hyötyä valmennuksesta on vanhemmille, joiden erityislapsi on alle 18-vuotias. OVET-valmennus on osallistujille maksuton. Lisätietoa OVET-valmennuksesta, sekä ohjeet ilmoittautumiseen saat täältä. (Oulun seudun omaishoitajat ry:n internet-sivu)

VAIKUTTAMISTA

Tervetuloa mukaan Puhetta ja vaikuttamismahdollisuuksia erityislapsiperheiden vanhemmille -ommaisraati -tilaisuuteen Ommaiskortteerille 21.10. klo 17:30-19:30. Tilaisuudessa teemoina työn ja omaishoidon yhteensovittaminen, työelämän ja läheisen tukemisen yhteensovittamisen haasteet. Asiantuntijoina tilaisuudessa Matti Mäkelä ja Johanna Sottinen Omaishoitajaliiton Rahkeet riittämään-hankkeesta. Tule kertomaan ajatuksiasi ja toiveitasi omaishoidon asioihin liittyen. Keskustelemme niistä työpajoissa. Lisätietoa tapahtumasta, sekä ohjeet ilmoittautumiseen täältä. (Oulun seudun omaishoitajien internet-sivut)

MUUTA TOIMINTAA JA TUKEA

Jos oma taloustilanne tai raha-asioiden hoitaminen mietityttävät, Talousneuvola auttaa ratkomaan tilannetta. Oulun kaupungin Business Asemalla, osoitteessa Hallituskatu 36 B, voit keskustella erilaisista – pienistä ja suurista – talouskysymyksistä ilman ajanvarausta. Palvelua saat halutessasi nimettömänä, asiointi onnistuu ilman henkilötietoja. Talousneuvola on avoinna joka toinen torstai klo 13-16. Lisätietoa Talousneuvolasta, sekä päivämääristä, jolloin toiminta on avoinna, saat täältä. (Oulun kaupungin internet-sivu)

Perhepolku® pyrkii vahvistamaan vanhempien voimavaroja sekä vähentämään kuormittavia tekijöitä. Perhepolku pohjautuu tutkimus- ja asiantuntijatietoon ja sen taustateoriana toimii kiintymyssuhdeteoria. Perhepolku®-verkkokurssi on suunniteltu tukemaan perheitä verkossa. Perheille ilmaisen kurssin voi tehdä itsenäisesti ja omassa tahdissa. Tutustu Perhepolku®-verkkokurssiin täällä. (Perhepolku®-internet-sivu)

 

Kirje 11/2021

RYHMIÄ

Haluaisitko työnohjausta? Hei sinä omaisestasi huolta pitävä! Nyt sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus saada yksilöllistä, työnohjauksellista keskustelutukea maksutta. Arja Mäkinen opiskelee työnohjaajaksi ja tarjoaa nyt muutamalle omaishoitajalle 4-6 tapaamiskertaa maksutta. Tapaamiset toteutuvat Teams-yhteydellä ja aloitus on syyskuun aikana, viimeistään lokakuun alussa. Tapaamiset voivat olla joko päivä- tai ilta-aikana. Sinun ei tarvitse olla virallinen omaishoitaja eikä Oulun seudun omaishoitajat ry:n jäsen. Lisätietoja ja ilmoittautuminen suoraan Arjalle ensisijaisesti sähköpostilla osoitteeseen: arja.h.makinen@outlook.com  (puh. 050 3476293).

VAIKUTTAMISTA

Tervetuloa mukaan Puhetta ja vaikuttamismahdollisuuksia erityislapsiperheiden vanhemmille -ommaisraati -tilaisuuteen Ommaiskortteerille 21.10. klo 17:30-19:30. Tilaisuudessa teemoina työn ja omaishoidon yhteensovittaminen, työelämän ja läheisen tukemisen yhteensovittamisen haasteet. Asiantuntijoina tilaisuudessa Matti Mäkelä ja Johanna Sottinen Omaishoitajaliiton Rahkeet riittämään-hankkeesta. Tule kertomaan ajatuksiasi ja toiveitasi omaishoidon asioihin liittyen. Keskustelemme niistä työpajoissa. Lisätietoa tapahtumasta, sekä ohjeet ilmoittautumiseen täältä. (Oulun seudun omaishoitajien internetsivut)

Oulun seudun omaishoitajat pyytävät sinulta palautetta Kortteeriuutiset-jäsenlehdestä sekä yhdistyksen viestinnästä. Kaikki palaute on meille tärkeää. Vastaa alla linkitettyyn kyselyyn, voit myös halutessasi osallistua 30€ arvoisen S-ryhmän lahjakortin arvontaan jättämällä yhteystietosi kyselyn loppuun. Yhteystietojasi käytetään vain arvonnan toteuttamiseen. Kyselyyn pääset täältä:

https://www.kyselynetti.com/s/a1dd327

MUUTA TOIMINTAA JA TUKEA

Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry:n Junnuparkki on tarkoitettu perheiden kouluikäisille erityislapsille ja se toteutuu lauantaisin (4.9. alkaen) klo 13-15 Kumppanuuskeskuksen Kahvila Laiturissa. Junnuparkissa pelaillaan, askarrellaan sekä ulkoillaan yhdessä ja ohjaajan kanssa. Lisätietoa, sekä ohjeet ilmoittautumiseen saat  täältä (Oulun kehitysvammaisten Tuki ry:n internetsivut).

Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry järjestää yhteistyössä Oulun Seurakunnan Kehitysvammaistyön kanssa Perheilykerhon erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten perheille. Ohjelmassa kerhokerroilla on lapsille mukavaa puuhaa sekä aikuisille mahdollisuus vaihtaa kuulumisia. Kahvit, mehut ja pientä purtavaa tarjolla jokaisessa illassa. Kerho on maksuton. Kerho kokoontuu Lämsänjärven leirikeskuksessa, osoitteessa Hiihtomajantie 2. Syksyn perheilyillat, sekä lisätietoa Perheilykerhosta saat täältä. (Oulun Kehitysvammaisten Tuki ry:n internetsivut)

 

Kirje 10/2021

RYHMIÄ

Erityisvauva perheessä: Mielen joustavuutta JOUSI 2 -kurssi

Kurssi on tarkoitettu erityisvauvaa odottaville tai erityisvauvan vanhemmille. Kurssilla tutkitaan omaa resilenttiyttä, sekä omia voimavaroja ja vahvuuksia kohdata elämän muutostilanteet. Voimauttava hyvän mielen kurssi kokoontuu neljä kertaa, jonka lisäksi voimme käsitellä myös omaishoitajuutta ja vanhemmuutta yksilötapaamisissa. Ryhmä kokoontuu kokonaan etänä, mutta voimme tavata yksilöajoilla joko kotonanne tai toimistollamme. Kokoonnumme Oulun keskustassa, Isokatu 47 yhdistyksemme tiloissa tai vaihtoehtoisesti etänä. Kurssi on maksuton. Mukaan mahtuu 10 hlöä.

Ryhmä kokoontuu neljä kertaa, ja pitää sisällään ainakin yhden yksilökeskustelun, jonka aika sovitaan erikseen.

Keskiviikko 3.11. klo 17-19
Keskiviikko 10.11. klo 17-19
Keskiviikko 17.11. klo 17-19
Keskiviikko 24.11 klo 17-19

ILMOITTAUDU MUKAAN TÄSTÄ LINKISTÄ (Kyselynetti): https://www.kyselynetti.com/s/erityisvauvaperheessa

Matkakerho erityisille perheille. Erityinen elämä vaatii veronsa ja matkustaminen voi olla stressaavaa. Jos yhdessä reissataan, niin olisiko se kuitenkin aavistuksen riemukkaampaa? Tervetuloa matkakerhon ensimmäiseen kokoontumiseen Omaiskortteerille syyskuussa. Matkakerhon vetäjä Ulla Bracellari. Maanantaina 20.9. klo 17.30. Kesto max. 1.5h.Omaiskortteeri, Isokatu 47, 90100 Oulu. Ilmoitathan tulostasi etukäteen Ullalle sähköpostilla 13.9. mennessä osoitteeseen: avoimestiadhd@gmail.com.

 

Miesomaishoitajien toiminnallinen vertaisryhmä. Mies! Oletko omaishoitaja? Kaipaatko vertaistesi seuraa? Tule mukaan miesomaishoitajien toiminnalliseen vertaisryhmään! Lue lisää Oulun seudun omaishoitajat ry nettisivuilta.

 

KIRJASUOSITUKSIA

Näen sinut – Opas lapsen sukupuolen moninaisuuteen. Kirja on opas lapsen sukupuolen moninaisuuteen ja siinä kuuluu vahvasti vanhempien kokemuksen ääni. Se sisältää yhdeksän tarinaa vanhempien näkökulmasta kerrottuna sekä kaksi asiantuntijapuheenvuoroa, jotka avaavat sukupuolen moninaisuutta ammatillisesta näkökulmasta. Arjessa iskunvaimentajana toimivan vanhemman rooli on lopulta selkeä: tukea ja rakastaa lasta juuri sellaisena kuin hän on. Kirjan voi tilata osoitteesta:
https://www.bod.fi/kirjakauppa/naeen-sinut-anu-maija-kaerjae-9789528046912

 

”Kun minulla ei ole muuta puhuttavaa kuin tämä elämäni”: Lea Sämpi. Lea on toiminut pojalleen omaishoitajana, samalla opiskellen Diak:issa. Hänen opinnäytetyön aiheensa oli Omaishoitajuuden kuormittavuus. Opinnäytetyön tuotoksena syntyi kirja, jossa Lea kuvaa kokemuksiaan omaishoitajana ja äitinä. Hänen poikansa sairastui vakavasti v. 2013 ja menehtyi 20-vuotiaana. Lea tulee esittelemään kirjaansa 22.9. Ommaiskahvilaan, josta voit lukea lisää Oulun seudun omaishoitajat ry:n nettisivuilta. Yhteydenotot kirjasta Lealle lea.sampi@gmail.com tai 040 736 8839.

 

MUUTA TOIMINTAA

Erityislapsiperheiden illanvietto. Aluksi iltapalaa, sen jälkeen lapsille touhua ja tekemistä seurakunnan lapsityöntekijöiden ohjaamana. Vanhemmille omaa ohjelmaa, aiheella erityislapsen murrosikä. Mukana keskustelemassa Sari Haapakangas ja Aslak Rantakokko Vanhempainliitosta. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä eri tahojen kanssa. Lisätietoja Oulun seudun omaishoitajat ry:n nettisivuilta.

 

Avoimet ovet Erityistä Voimaa monilajiryhmiin Oulun Pyrinnössä. Torstaina 2.9. Klo 15-16 monikulttuuriset 7-17v lapset ja nuoret. Klo 16-17 nepsy lapset ja nuoret 6-16v. Paikkana Ouluhallin kamppailusali. Lisätietoja Oulun Pyrinnön Facebook -tapahtumasta.

Erityislapsiperheiden elämänmakuisia blogeja

Erityisvanhemman korjaussarja. Erityisen armollinen perheblogi. Tutustu blogiin täällä. (Erityisen vanhemmuus-nettisivu)

Tuplasti erityisen tavallista. Erittäin pieninä keskosina syntyneiden kaksospoikien ja heidän äitinsä elämää. Arkea, kun toisella lapsista on cp-vamma. Tutustu blogiin täällä. (Tuplasti erityisen tavallista-blogisivu)

Karvasta ja makeaa. Erityistä elämää. Elämänmakuinen blogi neljän lapsen perheen äidin ajatuksista. Ajatusvirtaa arjesta kun sitä maustaa kahden lapsen erityispiirteet ja ollaan törmäyskurssilla maailman kanssa yhtenään. Tutustu blogiin täällä. (Lily-blogisivu)

Vauhtihirmun elämää. Blogia kirjoittelee 27-vuotias äiti, jolla on 08/2015 syntynyt poika. Blogissa seurataan perhe-elämää, jossa suuressa roolissa on allergiat, suolisto-ongelmat, infektiokierteet ja homekoti. Tutustu blogiin täällä. (Vauhtihirmun elämää-blogisivu)

47 palasta. Lapsiperhe-eloa omakotitalossa esikoisen ds-diagnoosin värittämänä. Sydämissämme musiikki, läheiset ja ystävät sekä kotoilu. Tutustu blogiin täällä. (47 palasta-blogisivu)

Erityisten isin purnu. Blogissa ajatuksenvirtaa elämästä ja purkautumista vitutusta vastaan. Elämään haasteita tuo 2 erityslasta; Aleksi vm.2000 vaikeat käytöshäiriöt ja masennus, Helmi vm. 2014 vakava synnynnäinen sydänvika, yksikammioinen sydän. Tutustu blogiin täällä.(Erityisten isin purnu-blogisivu)

Siskot säätää. Painavaa asiaa naisten ADHDsta. Tutustu sivustoon täällä. (Siskot säätää-internetsivu)

Aikuisen ADHD. Vertaistuki- sivusto instagramissa @avoimestiadhd sekä blogisivusto täällä. (Avoimesti adhd-nettisivu)

 

www.oulunseudunomaishoitajat.fi
www.facebook.com/oulunseudunomaishoitajat
www.facebook.com/hyvinvoivaperhe
www.twitter.com/ommaiskortteeri
www.hyvinvoivaperhe.fi