Uusia polkuja työhön ja elämään -hanke

Uusia polkuja työhön ja elämään

Raportti erityislasten vanhempien ansiotyön, vanhemmuuden ja arjen yhteensovittamisen haasteista ja mahdollisuuksista

Oulun seudun omaishoitajat ry:n Uusia polkuja työhön ja elämään -hanke teki syksyllä 2021 valtakunnallisen kyselyn erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmille ansiotyön, vanhemmuuden ja erityislapsiperheen arjen yhteensovittamisen haasteista ja mahdollisuuksista. Kyselyyn vastasi yli tuhat erityislapsen vanhempaa!

Nyt julkaistu raportti kertoo tuon kyselyn tuloksista erityislasten vanhempien omien kokemusten kautta.

Raportin pääset lukemaan klikkaamalla yllä olevaa raportin kuvaa, tai tästä linkistä.

Raportin tarkoituksena on tuoda esille erityislasten vanhempien tarve ja halu yhteensovittaa työ- ja perhe-elämä, sekä haasteet ja mahdollisuudet, joita siihen liittyy. Tavoitteena on saada nämä haasteet ja mahdollisuudet yleiseen keskusteluun yhteiskunnassa, työ- ja opiskelupaikoissa, sekä tueksi päätöksentekoon. Työyhteisöt voivat löytää raportista keinoja tukea erityislasten vanhempia työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa. Vanhempien kokemusten ja mielipiteiden pohjalta kehitetään myöhemmin myös työhönvalmennuksen malli erityislasten vanhemmille.

 

Uusia polkuja työhön ja elämään -hankkeessa luomme mahdollisuuksia erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhempien työllistymisen tukemiseen.

Polkuja, joiden kautta voimavarat ja työvalmiudet kasvavat. Polkuja, joiden avulla työnantajat löytävät uusia osaajia ja keinoja työllistämisen helpottamiseksi. Yhdessä näistä kasvaa polkuja, jotka mahdollistavat pääsyn käyttämään arvokasta osaamistaan kotona tehtävän työn lisäksi myös ansiotyössä.

Autamme vanhempia, joiden perheessä on yksi tai useampi erityistä tukea tai hoivaa tarvitseva lapsi tai nuori. Kohderyhmää ei ole määritelty virallisen omaishoitosopimuksen perusteella, oma kokemus erityisen tuen tarpeesta riittää. Samalla tiimi auttaa myös työnantajia työllistämisen helpottamisessa tarjoten muun muassa tukea ja tietoa mahdollisuuksista uusien osaajien palkkaamisessa.

Uusia polkuja työhön ja elämään, lyhyemmin Polkuja-hanke käynnistyi keväällä 2021. Kyseessä on Oulun seudun omaishoitajat ry:n ensimmäinen Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama hanke. Hankkeen etenemisestä sekä toiminnoista tiedotetaan näillä nettisivuilla sekä Oulun seudun omaishoitajien tiedotuskanavissa ja Polkuja -hankkeen LinkedIn -kanavalla.

Tavoitteena on: Erityislasten vanhempien työkyvyn ja -valmiuksien vahvistuminen työhön valmennuksen kehittämisen sekä muiden työllistymistä tukevien toimenpiteiden avulla. Vanhempien voimavarojen ja toimintakyvyn kohentuminen palveluihin ohjautumista kehittämällä. Työnantajien tiedon lisääntyminen sekä tuki erityislapsiperheiden vanhempien työllistämisestä.

Työskentelemme sekä vanhempien että työnantajien kanssa. Etsimme mahdollisuuksia, jotta työntekijä löytää elämäntilanteeseensa ja vahvuuksiinsa sopivia työtehtäviä tai mielekästä opiskeltavaa. Samalla tuemme työnantajia, jotta he saavat uusia osaajia, jotka viihtyvät työssään, sekä keinoja järjestää työ sujuvasti.

Työllistymisvalmiuksia edistetään: Selvittämällä erityislasten vanhempien kokemuksia ja tarpeita valtakunnallisella kyselyllä. Pilotoimalla työhön valmennuksen malli vanhempien tarpeiden pohjalta. Vahvistamalla toiminta- ja työkykyä, voimavaroja ja työelämävalmiuksia eri toiminnoilla. Tukemalla työnantajia uusien osaajien löytämisessä. Edistämällä omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamista lisäämällä tietoa tukitoimista, joiden avulla työllistyminen on mahdollista hankalammissakin elämäntilanteissa, niin yritysten kuin työntekijöidenkin näkökulmasta.

Työnantaja

Tarvitsetko motivoituneen työntekijän, joka odottaa mahdollisuutta päästä näyttämään vahvuutensa työpaikallasi?
Kiinnostavatko mahdollisuutesi erilaisiin tukimuotoihin työnantajana palkatessasi erityislapsen vanhemman?
Onko työntekijöissäsi erityislasten vanhempia?
Haluatko tietoa tai koulutusta heidän tukemisesta työnantajana tai työyhteisönä?
Kiinnostavatko mahdollisuutesi erilaisiin tukimuotoihin työnantajana, kun palkkaat erityislapsen vanhemman?

Ota yhteyttä Katiin tai Matildaan. Olemme mukana työllistämässä motivoituneita työnhakijoita työpaikallesi!

Työtä hakeva erityislapsiperheen vanhempi

Oletko erityislapsen vanhempi, joka pohtii työelämän ja vanhemmuuden yhteensovittamista?Haluaisitko töihin, muttei se tunnu olevan tässä tilanteessa mahdollista?
Etsitkö työpaikkaa, joka ymmärtää erityislapsiperheen tarpeet ja joustaa tarvittaessa? Tiedätkö millaisia joustoja sinulla on työelämässä käytettävissäsi? Haluatko tietoa opiskelu- tai koulutusmahdollisuuksistasi? Tuntuuko oman osaamisen ja vahvuuksien sanoittaminen vaikealta?

Ota meihin yhteyttä niin pohditaan yhdessä, mitä mahdollisuuksia tilanteessasi on!

 

Ota yhteyttä

Ota meihin yhteyttä niin poristaan lisää! Seuraa meitä myös  yhdistyksemme erityislapsiperhetyöhön keskittyvissä kanavissa nimeltään Erityislapsiperheiden asiallaFacebook ja Instagram tai hankkeen LinkedIn -kanavalla.

Uusia polkuja työhön ja elämään on Oulun seudun omaishoitajat ry:n hanke, jonka rahoittajina ovat Euroopan sosiaalirahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus sekä Oulun kaupunki. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat muun muassa TE-palvelut sekä BusinessOulu.

Kuvat: Ammattivalokuvaaja Noora Slotte / Studio P.S.V.

Kati Jauhiainen
Hankevastaava
kati.jauhiainen@osol.fi
+358 40 128 4257

 

 

 

 

 

 

Matilda Mommo
Hanketyöntekijä
matilda.mommo@osol.fi
+358 40 128 4423