Minun työpäiväni – mietteitä työstäni ja yhdistyksemme vapaaehtoistoiminnasta

Olen työskennellyt yhdistyksessämme vuodesta 2012 alkaen. Aloitin tuolloin Ihimisen lähelle -hankkeessa vapaaehtoistoiminnan kehittäjänä. Ihimisen lähelle – hanke on RAY:n rahoittama viisivuotinen hanke, joka päättyy nyt vuoden 2016 lopussa. Toivotaan, että ensi vuoden puolellakin saisi olla edelleen työntekijänä erittäin loistavassa työyhteisössä.

Minä olen yleensä aika aamuvirkku, joten työpäiväni alkaa usein jo klo 7.30. Toki työpäivät voivat alkaa minulla myöhemminkin, jos tapahtumia tai tilaisuuksia on iltapäivällä tai illalla. Esimerkiksi nyt syyskuussa meillä on useita iltatilaisuuksia, joten työpäivät alkavat silloin myöhemmin.

Minun työpäivääni voi mahtua hyvinkin erilaisia asioita. Toimistopäivät sisältävät yleensä sähköpostien lukemista ja niihin vastaamista, kirjallisia työtehtäviä, jotka liittyvät hankkeessa kehitettyjen asioiden eteenpäin viemiseen. Tänä syksynä kirjalliset työtehtävät liittyvät enemmälti arviointiin sekä raportointiin. Toimistopäivinä kerkiää myös jutella ja pohtia työhön liittyviä asioita yhdessä työkaverien kanssa.

Työssäni kohtaan useita omaisia, jotka huolehtivat läheisestään. Heidän tukeminen monella tapaa on tärkeimmistä tehtävistä työssäni. Ja ylipäätään erilaisten ihmisten kohtaaminen työssäni on parasta antia.

Yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan koordinointi kuuluu myös työtehtäviini. Saan puhelinsoittoja henkilöiltä, jotka miettivät omaa vapaaehtoistoimintaansa ja sen aloittamista. Tähän liittyen varataan kalenterista aika, jolloin tapaan vapaaehtoisen ensimmäistä kertaa. Uuden vapaaehtoisen kanssa istahdetaan rauhassa alas ja käydään hänen toiveitaan ja odotuksiaan vapaaehtoistoiminnasta sekä kerron hänelle meidän yhdistyksestämme ja vapaaehtoistoiminnastamme. Tämä tapaaminen on eräänlainen tervetulotoivotus vapaaehtoisille ja pidänkin tätä erittäin tärkeänä työtehtävänäni, sillä usein tuo tapaaminen on uusille vapaaehtoisille ensi kosketus yhdistykseemme.
Vapaaehtoistoimintaan liittyen työtehtäviä on monia. Vapaaehtoisten vastaanottaminen on vain yksi osa sitä.

Laadukkaaseen vapaaehtoistoiminnan koordinointiin kannattaa mielestäni panostaa. Vapaaehtoiset ovat elintärkeitä järjestöille ja yhdistyksille ja heistä huolehtiminen laadukkaasti, antaa sekä yhdistykselle että vapaaehtoiselle paljon eväitä. Käyhän kurkkaamassa meidän avoimet vapaaehtoistoiminnan tehtävät esim. kotisivuiltamme ja innostu lähtemään mukaan!

Marja Heikkinen
Vapaaehtoistoiminnan kehittäjä

Tämän tekstin ovat maalanneet Ommaiskortteerin seinälle vapaaehtoiset.

Tämän tekstin ovat maalanneet Ommaiskortteerin seinälle vapaaehtoiset.

Posted in Yleinen.