Viime päivinä on keskusteltu erilaisista verosuunnittelun mahdollisuuksista, joita käytetään verojen pienentämiseksi. Näyttää siltä, että toiminta on laillista, mutta moraalia ja eettisyyttä ehkä puuttuu. Olen pohtinut, miten omaishoitajat ja etäomaishoitajat voisivat suunnitella verotustaan, mikäli sekin olisi mahdollista. Hehän ovat niitä, jotka pienellä tuella tai kokonaan ilman minkäänlaista tukea pitävät huolta omaisestaan tai läheisestään.
Omaishoitaja, tai useampi yhdessä, voisivat perustaa osakeyhtiön, joka ”vastaisi” omaishoidosta. Omaishoitajat voisivat sitten nostaa omaishoidonpalkkion verovapaina osinkoina. Yhtiö voisi myös vastata vapaapäivien hoidosta, jolloin menot se saisi vähentää verotuksessa. Lisäksi omaishoitajat saisivat kotitalousvähennyksen hankkiessaan palveluja omalta yhtiöltään, Niin, voikohan omaishoitosopimuksen tehdä yhtiön nimiin? Ei taida onnistua.
Etäomaishoitajat eivät saa mitään apua yhteiskunnalta. Heidän täytyy kehittää muita keinoja verotuksen suunnitteluun. Voisi ostaa pienen metsäpalstan, jonka hoitamiseksi matkustamisen kuluja voi vähentää verotuksessa. Jos omistaa kesämökin, voi sitä vuokrata muutaman viikon ajan. Sitten käy sitä mökkiä huoltamassa, ja saa vähentää matkakuluja. Ehkäpä osakeyhtiön perustaminen kannattaa tässäkin tapauksessa. Vanhemmat voivat maksaa etäomaishoivastaan yhtiölle, josta sitten voisi nostaa verottomia osinkoja. Yhtiö voisi myös vähentää matkakuluja. Samalla voi poistaa perintöveroja, kun maksaa yhtiölle etäomaishoivasta. Niin, tietysti kotitalousvähennys tulee kysymykseen myös tässä tapauksessa.
Tuntuu, että näihin pieniin summiin, joilla omaishoitaja omaistaan hoitaa, ei millään saa verosuunnittelua tehtyä. Ehkä nuo esittämäni ajatukset ovat ihan mahdottomia, mutta jotain olisi löydettävä tähänkin tilanteeseen. Suomessa ikäihmisten määrä kasvaa ja kotona asumista kannustetaan ja pidetään suotavana entistä pidempään. Jotain tulisi tehdä myös sen eteen, että ihmiset vapaaehtoisesti ryhtyvät omaishoitajiksi ja etäomaishoitajiksi. Toivottavasti se on jotain muuta, kuin erilaisten verosuunnittelujen tekeminen ja porsaanreikien etsiminen. Siis, arvoisat kansanedustajat, hyvät lakien säätäjät: Hop hop toimeen, Kansallinen omaishoidon ohjelman (KOHO) toteuttaminen lisättynä etäomaishoivan tunnustamisella olisi hyvä alku toimille. Odotamme teiltä pikaisia tuloksia asiassa.
Kirjoittanut Silvo Nybacka
Suomessa on yli 65000 ihmistä, jotka huolehtivat omaisistaan etänä. Me tuemme heitä.