Olemme sosionomi-diakoni- ja geronomiopiskelija ja suoritamme opintoihimme kuuluvaa työharjoittelua Oulun seudun omaishoitajat ry:llä. Meille tarjoutui tilaisuus vierailla Taina ja Mauri Materon perhekodissa. Mukaamme lähti omaishoidonohjaaja Heini Kemola.
Perhehoito on yksi vaihtoehto omaishoitajan lakisääteisten vapaiden järjestämiseksi. Se on kevennetty palvelumuoto, joka tulee kunnalle myös perinteisiä hoitomuotoja halvemmaksi. Perhekodin idea on se, että hoidettava tulee hoitajan kotiin asumaan sovituksi ajaksi ja hänet otetaan mukaan perheen arkeen. Vaihtoehtoisesti perhehoitaja voi käydä myös hoidettavan kotona. Kaupunki ostaa palvelun perhehoitajilta ja asiakkaat tulevat pääosin palveluohjauksen kautta. Perhehoitajaksi haluavan täytyy osallistua Oulun kaupungin järjestämään valmennukseen. (Teirikko, 2015)
Materon perhekoti on aloittanut toimintansa 2014. Tainalla ja Maurilla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus vanhustenhoidosta. Ennen perhehoitajiksi ryhtymistä pariskunta toimi hoitoalan yrittäjinä. Perheessä käy asiakkaita, joita omaiset hoitavat kotona. Omaishoitajalle kuuluu lakisääteinen kolmen päivän vapaa kuukaudessa ja tänä aikana hoidettava voi tulla perhehoitoon. Hoitoaikaa voivat pidentää omaishoitajalle myönnetyt harkinnanvaraiset vapaat tai vapaapäivien kerryttäminen, jolloin hoitoaika voi olla parikin viikkoa. Materot pyrkivät kuitenkin siihen, että heillä olisi joka kuukausi kaksi viikkoa vapaata aikaa, jolloin hoidettavia ei oteta vastaan.
Materon perhekoti sijaitsee Kellossa, rauhallisella omakotialueella. Ovella meitä vastaan juoksi ensin koira, perässä seurasi talon hymyilevä isäntä, sylissään suloinen pikkuvauva. Rouvan kannoilla juoksi pariskunnan toinen lapsenlapsi, 5-vuotias tyttö. Materot kertoivat, että lapsenlapset vierailevat usein ja tuottavat iloa myös perhekodin asiakkaille. Meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi ja pääsimmekin heti tutustumaan perhekodin tiloihin.
Materoilla on iso omakotitalo, jossa on perheen henkilökohtaisten ja kaikille yhteisten tilojen lisäksi tilaa 5-7 hoidettavalle. Jokaiselle asiakkaalle on oma tilava huone ja joissakin huoneissa on sähkösänky. Tilat ovat esteettömät ja sekä kylpytilat että sauna ovat remontoituja, ja sopivat myös liikuntarajoitteiselle henkilölle. Mitään laitosmaista tunnelmaa talossa ei kuitenkaan ollut vaan tuntui siltä, kuin olisi tullut ihan tavalliseen kotiin. Olohuoneessa tunnelmaa loivat isot kirjahyllyt, jotka notkuivat kirjoja. Taina kertoikin lukevansa paljon ja usein myös ääneen asiakkaille.
Perhekodissa eletään tavallista arkea. Aamulla saa nukkua niin pitkään kuin itse haluaa mutta pyynnöstä voidaan herätelläkin. Sään salliessa ulkoillaan talon isolla pihalla, välillä kauempanakin. Asiakkaat voivat osallistua vointinsa ja kykyjensä mukaan kodin tavallisiin askareisiin. Taina laittaa ruoat ja leipoo, myös erityisruokavaliot hoituvat. Aamulla syödään aamupala, päiväsaikaan on lounas, kahvit ja päivällinen ja illalla vielä iltapala. Mauri huolehtii lämmitys- ja remonttiasiat. Hän kertoo lämmittävänsä usein talon puusaunaa ja lähtevänsä vaikka miespuolisen asiakkaan kaveriksi saunomaan. Lisähenkilökuntaa perhekodissa ei tarvita joitakin harvoja yllättäviä tilanteita lukuun ottamatta. Silloin avuksi saadaan tuttu ihminen lähinaapurista.
Yöhoitoa Materoilla ei ole tarjolla, sillä yö on rauhoitettu nukkumiselle, jotta sujuva arki saadaan turvattua. Sen sijaan Materoilla on mahdollisuus ottaa esim. peg-ruokittavia ja pistoshoitoisia asiakkaita, sillä Taina on koulutukseltaan sairaanhoitaja. Mauri puolestaan on kouluttautunut lähiavustajaksi, joten pariskunnalta luonnistuu hyvin liikuntarajoitteistenkin asiakkaiden hoito.
Materoista saattaa aistia sen, että työtä tehdään suurella sydämellä. Heistä välittyy aito lähimmäisenrakkaus toista ihmistä kohtaan. Keskustelussa nousi esille muun muassa omaishoitajien väsyminen. Materoiden mielestä olisi ensiarvoisen tärkeää, että omaishoitajat muistaisivat huolehtia myös itsestään ja pitäisivät lakisääteiset vapaat säännöllisesti. Usein omaishoitajat sinnittelevät viimeiseen asti hoidettavan kanssa, vaikka vapaiden säännöllinen pitäminen auttaisi jaksamaan raskaassa elämäntilanteessa.
Materot kertoivat, että perhehoitajan työssä parasta on ihmisten kohtaaminen ja vapaus tehdä oman näköistä työtä. Työn huonoja puolia ei kumpikaan keksinyt. He kertoivat, että pitkä kokemus hoitotyöstä auttaa ja työssä täytyy myös osata sietää epävarmuutta, sillä asiakkaiden määrä ja sitä kautta tulot vaihtelevat kuukausittain. Pariskunta kertoo, että perhehoitajan työ on elämäntapa, mutta myös omat rajat täytyy osata asettaa ja pitää välillä vapaatakin. Silloin Materot suuntaavat kotikonnuilleen Suomussalmelle.
Lähtiessämme kuulimme vielä naapurin kauppamiehestä, jolta Mauri oli ostanut halvalla sängyn ja Taina parikeinun. Hymyilevä Materon perhe jäi jatkamaan arkeaan, vauva jäi vilkuttamaan ukin syliin ja koira olikin jo nukahtanut sohvalle. Ulkona aurinko kultasi kauniisti keväthankia ja parikeinu jäi odottamaan asiakkaita, jotka pääsevät osaksi tämän lämminhenkisen perheen elämää. Tuli tunne, että tänne on hyvä tulla.
Pia Jylänki ja Katariina Päkkilä
LÄHTEET:
Yle uutiset (2015) saatavilla 11.4.2018. https://yle.fi/uutiset/3-7760563
Paljonko teillä maksaa 1vkon paikka lomaa yksinäiselle vanhukselle?kerran kuussa? Onko juttu seuraa koska hän ihan viriili vanhus mutta rajoitteiset?
Hei Maarit!
Kannattaa olla suoraan Materon perhekotiin yhteydessä, he osaavat parhaiten vastata tähän kysymykseen. Tässä yhteystiedot: Taina: 044 5833 332 / taina.matero@gmail.com tai Mauri 050 3292 085.