Vinkit kaatumisten ehkäisyyn

Tällä viikolla vietetään kaatumisen ehkäisyviikkoa. Kaatumiset yleistyvät ikääntyessä ja ne voivat aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia, toimintakyvyn heikkenemistä sekä elämänlaadun alenemista. Ikääntyneiden kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisyn perustana ovat sairauksien hyvä hoito, monipuolinen ravinto ja fyysinen sekä sosiaalinen aktiivisuus. Liikunta on tutkitusti tehokas keino kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisemiseksi. Yli 65-vuotiaiden liikkumisen suositus korostaa liikkumisen monipuolisuutta, johon kuuluu lihasvoiman, tasapainon ja notkeuden harjoittamista, sydämen sykettä kohottavaa liikuntaa sekä kevyttä liikuskelua monipuolisesti yhdistellen. Toistuvat kaatumiset eivät kuulu normaaliin ikääntymiseen vaan niihin pitää puuttua. Kaatumisten välttämiseksi on paljon tehtävissä.

Olemme koonneet tähän vinkkejä, joita voi hyödyntää kaatumisten ehkäisemiseksi.

  • KaatumisSeulan Tarkistuslista (UKK instituutti) avulla voi selvittää erityisesti niitä kaatumisten vaaratekijöitä, joihin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa.
  • Kymmenen keinoa kaatumisten ehkäisyyn (UKK instituutti). 10 keinoa kaatumisten ehkäisyyn materiaalissa on esitelty kymmenen tutkitusti tehokasta keinoa kaatumisten ehkäisyyn kotioloissa. 
  • Pysytään pystyssä -opas (PDF) (AKE:n materiaalipankki). Sisältää ohjeita aikuisille kaatumisten ehkäisyyn.
  • Ideoita liikkumiseen (Voitas.fi sivusto) yli 65-vuotiaille, ammattilaisille ja ohjaajille.
  • VAHVIKE-sivusto (Vanhustyön keskusliitto) tarjoaa maksutonta materiaalia iäkkäiden ihmisten ryhmä- ja viriketoiminnan tukemiseen. Sivustolta löytyy materiaalia eri aihealueittain mm. liikuntaan, aivojumppaan, apuvälineisiin ja musiikkiin liittyen.
Posted in Ajan hermolla, Yhdistys vinkkaa, Yleinen and tagged , , .