Vinkkejä iltavilliin

Iltaa kohden lapsen vauhti saattaa vain kiihtyä, kun taasen vanhemman energiat usein hiipuvat. Lapsi voi olla väsynyt, mutta ei osaa rauhoittua, mikä näyttäytyy levottomuutena. Tiedän tämän omasta kokemuksestani perheenäitinä. Voisin ehdottaa omia hyviksi havaitsemiani keinoja iltavillin taltuttamiseen. Kaikille lapsille eivät samat vinkit iltojen rauhoittamiseen tehoa, mutta voisit kokeilla, sopisiko jokin näistä teidän perheellenne.

Äänikirjat – meidän perheemme pelastus. Yleensä eri äänikirjapalveluissa on ilmainen kokeilujakso, joten voitte ensin testata, ovatko äänikirjat toimivia teidän arjessanne. Myös internetistä voi kuunnella satuja ilmaiseksi. Opiskelijaäitinä äänisadut ovat olleet loistava keino lapseni rauhoittamiseen. Kiireisinä iltoina olen istunut lapsen viereen ja tehnyt läppärillä koulutehtäviä samalla kun lapsi on kuunnellut äänikirjaa puhelimelta. Samalla olemme molemmat saaneet tankata läheisyyttä. Itse luetuissa saduissa on toki omat ihanat puolensa, kun lapsi saa kuulla vanhemman ääntä, mikä itsessään voi rauhoittaa. Itseä ei kuitenkaan kannata kuormittaa liikaa sillä, jos ei ehdi tai jaksa lukea iltasatua.  

Satuhieronta – loistava tapa rentouttaa levoton lapsi. Internetistä voitte kuunnella ilmaisella hierontasatuja ja kirjastoista saa lainattua hierontasatukirjoja. Samalla voit tuntea itsekin rauhoittuvasi, kun keskityt lapsen kanssa yhteiseen hetkeen. Olen todennut satuhieronnan tehoavan hyvin, sillä lapseni on ensin levottomana pyörittyään ollut syvässä unessa parhaimmillaan parissa minuutissa.

Sadun keksiminen yhdessä – mahtava yhteinen harrastus. Jos päivä on ollut kiireinen, etkä ole ehtinyt viettää lapsesi kanssa aikaa, voi tämä viisiminuuttinen pelastaa tilanteen. Sinun ei tarvitse olla luova, vaan riittää, kun mietitte yhdessä lapsen kanssa aiheen. Peikkosatu on meidän lastemme suosikki. Sadussa ei tarvitse olla hienoa juonta, vaan se voi kertoa hahmon muodossa lapsen päivän kulusta. Samalla tulee kerrattua päivän tapahtumia yhdessä.

Toivottavasti nämä vinkit tuovat helpotusta arki-iltoihinne! Toivotan teille mukavia yhteisiä hetkiä lapsenne kanssa.

Kaarina Haukipuro
toimintaterapiaopiskelija

Yhdistyksemme vuoden 2022 teemana on: ”Hyvinvointia omaishoitajille yhdessä toimien”. Teema tulee näkymään koko vuoden ajan kaikessa viestinnässä ja toiminnoissamme. Muista seurata blogiamme mihin tulee kuukausittain hyvinvointiteemaisia postauksia.

 

Posted in Ajan hermolla, Yleinen and tagged .