Osallistuimme 7.11 Oulun alueelliseen Kansalaisjärjestöakatemiaan Oulun kaupungintalolla. Tilaisuus järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Tilaisuuden tavoitteena oli järjestöyhteistyön vahvistaminen ja kehittäminen yhteistyössä yli hallinto- ja sektorirajojen Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulun kaupungissa. Tilaisuudessa oli mukana toimijoita järjestöistä, kunnista ja Pohteen hyvinvointialueelta.
“Luottamus on suomalaisen yhteiskunnan supervoima, jonka vahvistamiseen tarvitaan kumppaneiksi kaikkia yhteiskunnan toimijoita, myös järjestöjä. Tärkeää on viedä viestiä kansalaisille, että kaikkien ihmisten mielipiteellä on väliä.” -kertoi alivaltiosihteeri Susanna Huovinen valtiovarainministeriöstä puheenvuorossaan. “Vapaa kansalaisyhteiskunta on elintärkeä suomalaiselle yhteiskunnalle.”
Asiantuntija Mikko Lehtonen oikeusministeriöstä kuvasi, mitkä ovat keskeisiä tekijöitä toimivassa kansalaisyhteiskunnassa. Niitä ovat mm. perus- ja ihmisoikeudet, vapaa media ja digitaalinen tila, vahva demokratia ja osallisuuden mahdollisuudet. Hän kertoi myös kansalaisjärjestöstrategian toimeenpanosuunnitelmasta, jossa kiinnitetään huomiota mm. järjestöjen rahoituksen vaihtoehtoihin EU:n tasolla.
Paneelikeskustelussa pohdittiin mitä Pohjois-Pohjanmaalla on tehty tiukassa taloustilanteessa suhteessa järjestöihin. Yhteisötoiminnan päällikkö Pasi Laukka Oulun kaupungilta kertoi, että järjestöavustuksia ei ole leikattu kaupungilla ja kaupunki on avannut mm. koulujen tiloja järjestöjen käyttöön. Pohteen yhteistyöjohtaja Marjo-Riitta Tervonen kertoi, että myös Pohteella järjestöavustuksiin ei ole kohdennettu leikkauksia ja mm. terveyskeskusten tiloja on avattu järjestöjen käyttöön.
STEA:n leikkaukset sote-järjestöille puhututtavat yleisesti järjestökentällä, myös tässä tilaisuudessa, ja haastavat järjestöjen tulevaisuutta. Toimintoja joudutaan supistamaan ja esimerkiksi valtakunnallisten järjestöjen aluetyö on vaarassa heikentyä merkittävästi. Tulevaisuudessa järjestöjen elinehto on kehittää entistä enemmän ja tehokkaammin yhteistyötä eri toimijoiden kanssa.
Hyvinvoinnin edistämisen päällikkö Sanna Salmela Pohteelta esitteli Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sote-alan järjestöjen verkostoja, joita ovat mm. järjestöyhteistyöryhmä Jyry, hyvinvoinnin teemaverkostot ja järjestöyhteistyön verkostot. Yhteistyötä Pohteen ja järjestöjen kesken on tehty esim. kokemustiedon keruussa, (Minun arkeni ja elämäni-kysely) ja hyvinvointikertomuksen laatimisessa.
Oulun seudun omaishoitajat ry on aktiivisesti mukana monissa toiminta-alueen, Pohteen alueen ja myös valtakunnallisissa yhteistyöverkostoissa. Näissä verkostoissa tehdään yhteistyötä mm. asiatuntijaosaamista jakamalla ja olemalla vuorovaikutuksessa toisten järjestöjen, kuntien ja hyvinvointialueiden sekä muiden tahojen kanssa. Verkostoissa tehdään myös vaikuttamistyötä tuoden omaishoitajuutta ja omaishoitajien tuen tarpeita esille. Niissä tuodaan tunnetuksi Oulun seudun omaishoitajat ry:n tarjoamaa tukea omaishoitajille ja luodaan kumppanuuksia keskeisten yhteistyötahojen välille. Ylipäätään Oulun seudun omaishoitajat ry tekee hyvin paljon konkreettista yhteistyötä monien kumppaneiden kanssa: järjestämme tapahtumia ja toimintoja yhteistyössä, teemme asiakasohjausta puolin ja toisin sekä toteutamme viestinnällistä yhteistyötä.