Ystävänpäivänä

Ystävänpäivää vietetään helmikuun puolivälissä. Juuri siihen aikaan ilo valtaa mielen ja odotamme keväthankia ja aurinkoisia päiviä. Olemme selvinneet pahimmasta talvesta. Silloin on hyvä muistaa ystäviä. Vaikka kaupallisuus puskee voimalla ystävänpäivään, sen pohjimmainen ajatus on hyvä. Ystävä on aarre.

Kuka tarvitsee ystävää? Kaikki. Milloin ystävää tarvitaan? Aina. Nämä kaksi pientä kysymystä paljastavat, miten tärkeää ystävyys on.

Omaishoitajan työ on sitovaa ja yksinäistä. Ystävän arvo korostuu, kun aikaa ja voimia on vähän sosiaaliseen elämään. Suhde hoidettavaan omaiseen muuttuu; ystävästä hoivattavaksi. Tarve saada puhua ulkopuolisen ystävän kanssa kasvaa. Lähimmät ystävät ovat olleet mukana monesti kymmeniä vuosia. Silti voi käydä niin, että vaikea elämäntilanne vieraannuttaa. Ystävä ei jaksakaan pysyä rinnalla. Elämään kuuluu ilo. Se kasvaa, kun sen voi jakaa. Yhteinen ilo antaa voimia ystäville.

Olen yli kolmekymmentä vuotta seurannut kahden mielestäni hyvin erilaisen naisen ystävyyttä. He ovat ystävystyneet jo aivan nuorina. Asuminen samalla paikkakunnalla on helpottanut ystävyyden hoitamista. He ovat löytäneet uinnista yhteisen harrastuksen ja uskollisesti tapaavat kerran viikossa. Eläkkeelle päästyään he ovat voineet kehitellä uinnin ympärille paljon muuta mukavaa. Kummankin elämässä on tapahtunut vaikeita asioita. Taakan jakaja on ollut aina lähellä ja kumpikin on voinut luottaa vilpittömään tukeen. Iloiset asiat ovat yhteinen ilo, mikä vahvistaa ystävyyttä.

Jaksatko olla ystävä silloin, kun ystävälläsi on vaikeaa, silloin kun hän torjuu kaikki ihmiset läheltään? Ei ole helppo ymmärtää, että torjunnan syy ei ole minussa. Lyhyin askelin edeten, tavallisista asioista vähän kerrallaan jutellen voi auttaa ystäväänsä. Hänelle pitää osoittaa, että hän on tärkeä. Hädän hetkellä häntä ei saa unohtaa, vaikka häntä onkin vaikea lähestyä. Yhteisten mukavien hetkien muistelu vahvistaa.

Me kaikki kaipaamme ystävää. Yksin kulkevan tie on raskas.
.
Kirsi Kunnas on opettanut tämän lapsille runossaan Etanan miete, joka on julkaistu kirjassa Tiitiäisen pippurimylly :
Saisi etanan mielestä
maailma pyöriä nopeammin:
tulisi toinen etana sen jostakin pielestä
toista etanaa vastaan sukkelammin.

Kirjoitti

Posted in Ajan hermolla, Omaishoito, Vieraskynä, Yhdistys vinkkaa.