Kesä on tullut ja korona-ajan rajoituksia on helpotettu. Yllätysten ja ristiriitaisuuksien täyttämässä korona-ajan arjessa on koettu monenlaista tunteita; epätietoisuutta, turvattomuutta ja yksinäisyyttä. Tunteiden kirjo on ollut laaja. Vuoden aikana on koettu myös ilon ja onnen tunteita. Iloa ovat tuottaneet pienet arjen teot ja asiat; omaisten huolenpito, ystävän yhteydenotto, luonnon seuraaminen, arkiliikkuminen.
Vuolle Setlementin senioritoiminnan kehittämishankkeessa korona-aikana ikääntyville soitettiin säännöllisesti. Soitoista tuli hyvin merkityksellisiä monelle kotona olevalle ikääntyvälle. Yksilöpuhelut nousivat erityisen tärkeäksi yhteydenpitomuodoksi, kun ryhmät, retket ja muut kasvokkain tapahtuvat kohtaamiset jouduttiin keskeyttämään. Yhteisöllisyyttä ylläpidettiin videovälitteisissä kohtaamisissa ja taide- ja kulttuuritoimintaa toteutettiin etänä. Ikääntyvien heittäytyminen ja uusien toimintamuotojen haltuunotto on ollut ihailtavaa.
AVEK-ystävätoiminnalle yhteistyö omaisten kanssa on olennaista ja yhteisenä päämääränä on lisätä ikääntyvän arjen hyvinvointia. Omaiset ovat mukana läheisensä arjessa ja ovat yhteydessä ystävätoimijaan ikääntyvän luvalla. AVEK-vapaaehtoinen kohtaa ikääntyvää säännöllisesti. Poikkeusaikana kasvokkain kohtaamisten sijaan ystäväparit ovat pitäneet yhteyttä lähes koko ajan puhelimitse. Etäkohtaamiset eroavat kasvokkain kohtaamisista, mutta kaikki yhteydenpito on tärkeää ja lisää sekä ikääntyvien, että omaisten turvallisuuden tunnetta.
THL:n vanhuspalvelujen asiakkaille toteutettu Hyvinvointi korona-aikana – kyselyn (3.12.2020–13.1.2021) mukaan epidemia-aika on lisännyt yksinäisyyden kokemusta, eivätkä etäyhteydet ole korvanneet kasvokkain tapahtuvaa toimintaa (THL julkaisut 10/2021). Tampereen yliopiston professorin Marja Jylhän johtaman Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen mukaan ikäihmiset ovat enimmäkseen selviytyneet korona-ajan rajoituksista hyvin. Tutkimuksen mukaan siinä ovat auttaneet sopeutumiskyky, kekseliäisyys ja elämänkokemuksen tuoma suhteellisuudentaju. Vaihtelu on kuitenkin suurta ja osa ikäihmisistä on kohdannut isojakin vaikeuksia ja rajoituksista kärsivät myös suhteellisen hyväkuntoiset, aktiiviset ja osallistuvat ihmiset. (Suomen Akatemia 5/2021.)
Katse kääntyy jo kohti syksyä, jolloin Vuolteen seniorikerhot sekä harrastus- ja opiskeluryhmät käynnistyvät. Kasvokkain kokoontuvien alueellisten seniorikerhojen lisäksi kokoontuu myös videovälitteinen seniorikerho ja Kulttuurilauantaisin luodaan yhdessä uusia kulttuurikokemuksia.
Lämmin kiitos omaisille ja kiitos vapaaehtoiselle, että olet ikääntyvän ystävänä! Rakennetaan yhdessä hyvää arkea ikääntyville.
Tuija Lehtola
Senioritoiminnan koordinaattori
Vuolle Setlementti
Yhdistyksen viestintätyöryhmä on pyytänyt vuoden teemasta ”Onneksi on omaisyhteisö” vieraskynäkirjoituksia blogiin, joita julkaistaan vuoden kuluessa. Vieraskynäkirjoitusten sarjaan kirjoittanutta pyydetään haastamaan seuraava kirjoittaja. Tuija Lehtola haastoi seuraavaksi Paula Ylikuljun Oulun seudun muistiyhdistyksestä. Tulemme vuoden mittaan julkaisemaan myös haastettujen kirjoittajien blogitekstejä.
Vuorokaudessa ihminen vetää ilmaa keuhkoihinsa lähes 20 000 kertaa. Aikamoinen suoritus! Ihminen tarvitsee happea, jotta hänen elimistönsä pystyy käyttämään ravintoa solujen polttoaineena. Happi polttaa ravintoaineet solutasolla energiaksi. Kaikki ihmiset hengittävät omalla tavallaan, ja tilannetekijätkin vaikuttavat siihen, miten henki kulkee.
Continue reading→
Hyvä yhteistyö syntyy luottamuksesta. Yhteistyö vaatii aikaa, sopimista ja luottamuksen rakentamista. On tärkeää panostaa yhteisen ymmärryksen luomiseen: mitä yhteistyöllä tavoitellaan, mitkä ovat sen pelisäännöt, kuka vastaa mistäkin, ja miten tieto kulkee osapuolten välillä. Yhteistyön on oltava molemminpuolisesti hyödyllistä, jotta kumpikin osapuoli kokee sen mielekkääksi. On hienoa huomata, kuinka kumppanimme näkevät yhdistyksemme merkityksen ja roolin yhteiskunnassa.
Continue reading→
Jokaisen meidän omannäköinen arki koostuu sopivasta määrästä lepoa sekä mielekästä toimintaa. Arki pitää kuitenkin väistämättä sisällään tilanteita, joissa tarvitsemme ajan- ja stressihallintaa sekä rentoutumista. Tapaamiset auttoivat ryhmäläisiä tunnistamaan omaa arkea kuormittavia tekijöitä sekä keinoja ja tilanteita, jotka auttavat lisäämään hyvinvointia.
Continue reading→
Osallistuimme 7.11 Oulun alueelliseen kansalaisjärjestöakatemiaan Oulun kaupungintalolla. Tilaisuus järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Tilaisuuden tavoitteena oli järjestöyhteistyön vahvistaminen ja kehittäminen yhteistyössä yli hallinto- ja sektorirajojen Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulun kaupungissa. Tilaisuudessa oli mukana toimijoita järjestöistä, kunnista ja Pohteen hyvinvointialueelta.
Continue reading→
Omaishoitajat hoitavat omaistaan tai läheistään hyvin intensiivisesti, jolloin omasta hyvinvoinnista huolehtiminen saattaa jäädä vähemmälle. Kuulostaako tutulta? Omasta itsestään huolehtiminen ja oman hyvinvoinnin ylläpitäminen on tärkeää, että on voimavaroja hoitaa myös toista ja nauttia elämästä.
Continue reading→
Sairaanhoitajaopiskelijat Kajaanin ammattikorkeakoulusta tekevät opinnäytetyötä jonka tavoitteena on selvittää, millaista tukea omaishoitajat kokevat tarvitsevansa, jotta Oulun seudun omaishoitajat ry voisi kehittää palveluitaan entistä paremmin. Toivomme, että voisitte jakaa meille arvokasta tietoa vastaamalla oheiseen kyselyyn. Kyselyyn vastaaminen on täysin anonyymiä, emmekä kerää mitään henkilötietoja. Jokainen vastaus on erittäin tärkeä ja auttaa meitä ymmärtämään paremmin omaishoitajien tarpeita. Käy vastaamassa kyselyyn (Webropolin nettisivut)!
Continue reading→
Ajatukseni kulkevat Hyvinvoiva perhe -toimintaan, joka Oulun seudun omaishoitajat ry:llä, tuoreella työpaikallani, on alkamassa vuosien tauon jälkeen erityislapsiperheille. Iloiset uutiset STEA:n myöntämästä pysyvästä rahoituksesta mahdollistavat toiminnan uudelleenkäynnistämisen uudella innolla ja suunnitelmilla tänä syksynä.
Continue reading→
Oulun seudun omaishoitajat ry toteuttaa yhteistyössä Koulutuskuntayhtymä OSAO:n kanssa Kummiopiskelijatoimintaa kaikenlaisille omaishoitoperheille kanta-Oulun alueella. OSAO:n sosiaali- ja terveysalojen opiskelijapari vierailee säännöllisesti viikoittain omaishoitoperheessä. Käynti mahdollistaa omaishoitajalle vapaahetken ja tarjoaa samalla omaishoidettavalle virkistävää toimintaa. Kummiopiskelijoiden käynnit ajoittuvat pääasiassa keskiviikkopäiviin ja ovat kestoltaan 2–3 tuntia
Continue reading→
Saimme pyynnön ohjata toiminnallinen vertaistukiryhmä omaishoitajille etänä Teamsin kautta. Mukaan sai tulla kuka vaan, joka näkee itsensä omaishoitajana. Ei ollut väliä onko hoidettavana oma vanhempi, puoliso tai lapsi, ja tapahtuuko hoitaminen omassa kodissa, samassa kaupungissa tai edes samassa maassa. Saimme koottua pienen, mutta tiiviin porukan, joka sai kivasti tukea toisistaan seitsemän ryhmäkerran aikana, sekä työkaluja itsestään huolehtimiseen tärkeän tehtävän äärellä.
Continue reading→
Oletko kiinnostunut merkityksellisestä työstä, joka tukee omaishoitajien hyvinvointia ja tarjoaa mahdollisuuden tehdä vaikuttavaa työtä? Haussa omaistoiminnan ohjaajan sijaisuus. Tule mukaan rakentamaan yhteisöä, jossa arvostetaan jokaisen panosta ja tuetaan omaishoitajia heidän arvokkaassa työssään. Odotamme innolla uuden kollegan liittymistä joukkoomme!
Continue reading→