Omaishoitajan polku

Uusi opas julkaistu: Omaishoitajan polku muutostilanteessa

Omaishoitajan polku muutostilanteessa oppaan kansikuva. Polku kodin ja hoitokodin välillä.

Lue opas tästä linkistä (PDF)

Omaishoitaja on monien kysymysten äärellä pohtiessaan hoidettavan läheisen siirtymistä kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon. Muuttuvassa tilanteessa on otettava selvää monista uusista asioista. Samalla pitäisi tehdä omaishoitajan ja hoidettavan elämään vaikuttavia isoja päätöksiä. Oppaaseen on koottu tietoa ja omaisten kokemuksia, jotka voivat olla tukena muutoksessa. Opas on suunnattu ensisijaisesti iäkkään hoidettavan omaishoitajalle. Oppaaseen on koottu myös vastauksia yleisimpiin kysymyksiin esimerkiksi: Milloin hoidettavan olisi aika siirtyä pitkäaikaishoitoon? Mitä hoitopaikkoja on tarjolla? Miten prosessi etenee? Mitä hoito maksaa? Omaisten tarinat kuvaavat lukijalle erilaisia omaishoitotilanteita.

Sisältö on laadittu Tukena muutoksessa -hankkeen (2020-2023) kehittämistyöryhmässä Kehittämössä vuonna 2021. Opas on päivitetty vuonna 2023. Kehittämössä on mukana hanketyöntekijöiden lisäksi kokemusasiantuntijoita, hoitokotien työntekijöitä, omaisyhteistyön asiantuntija sekä Oulun kaupungin SAS-tiimin palveluohjaaja. Kehittämössä on syntynyt myös idea oppaan tekemiseen. Oppaan sisältöjä voivat hyödyntää myös ammattilaiset, opiskelijat ja muut kiinnostuneet.

Painetun Omaishoitajan polku muutostilanteessa -oppaan voi hakea Oulun seudun omaishoitokeskus Ommaiskortteerista Isokatu 47 tai Aino-neuvonnasta Oulu10:stä Torikatu 10.