Tukea ja toimintaa omaishoitoon

Omaishoitajan arki on monesti yksinäistä puurtamista ja omasta jaksamisesta huolehtiminen voi jäädä vähälle. On myös hoidettavan edun mukaista, että omaishoitaja voi hyvin. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tarjoaman tiedon ja tuen lisäksi omaishoitaja tarvitsee virkistystä, kuntoutusta ja vertaistukea.

Oulun seudun omaishoitajat tukee monin eri tavoin omaishoitoperheitä. Tässä tukimuotojamme:

Tällä sivulla:

Yksilöllinen neuvonta | Kaipaatko pientä hengähdystaukoa omaishoitoon? | OVET-valmennus® omaishoitajille | Liikunta | Ommaiskahvilat | Vertaistukiryhmät | Kuntoutus | Tuetut lomat omaishoitajille | Tukea omaishoitotilanteen loppumiseen

Yksilöllinen neuvonta

Omaistukitoiminta tarjoaa yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa sekä tietoa ja tukea omaistaan tai läheistään hoitaville. Palveluohjaukseen liittyen voimme tarvittaessa sopia henkilökohtaisen tapaamisen joko Oulun seudun omaishoitokeskuksessa Ommaiskortteerissa tai asiakkaan omassa kodissa.

Lisäksi toiminnan sisältöön kuuluvat säännölliset ajankohtaiset koulutus- ja luentotilaisuudet, ryhmä-, leiri sekä virkistystoiminta. Lisäksi omaistaan hoitavia tukee ja palvelee Omaishoitajien palveleva puhelin.

Omaishoitajien palvelevan puhelimen kautta autamme omaistaan tai läheistään hoitavia jaksamaan ja selviytymään arjessa muun muassa ohjaamalla ja neuvomalla heitä asiassa kuin asiassa, periaatteella ”huonoja kysymyksiä ei olekaan”. Palvelevasta puhelimesta saa tiedon ja neuvonnan lisäksi halutessaan myös myötätuntoisen ja ymmärtäväisen keskustelukumppanin tai kuuntelijan.

Palveleva puhelin vastaa arkisin numerosta 040 526 8105, puhelimeen vastaa vastaava omaistoiminnan ohjaaja Minna Hernberg tai omaistoiminnan ohjaaja Katariina Päkkilä.

Kaipaatko pientä hengähdystaukoa omaishoitoon?

Oulun seudun ammattiopiston lähiavustajakoulutuksen opiskelijat ja kouluttajat järjestävät yhteistyössä Oulun seudun omaishoitajien kanssa kummiopiskelijatoimintaa Oulussa.

Kummitoiminnan ajatuksena on, että omaishoitajaperhe saa nimetyn kummiopiskelijaparin, joka käy viikoittain perheessä antaen omaishoitajalle hetken hengähdystauon ja omaishoidettavalle virkistystä arkeen. Kummitoiminta ajoittuu viikottain pääasiassa keskiviikko-iltapäivään.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset Minna Hernberg 040 559 7766.

Toimintaan osallistuvan ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen tai omaishoidontuen saaja. Toiminta on maksutonta.

Ovet-valmennus® omaishoitajille

Oulun seudun omaishoitajat järjestää valmennusta omaishoitajuuteen. Kun läheinen sairastuu tai vammautuu ja elämä muuttuu joskus pysyvästikin, on omaisestaan huolehtiva monien kysymysten äärellä. Omaishoitajavalmennus tukee omaishoitajuutta ja antaa eväitä perheen arkeen. OVET-valmennukseen ovat tervetulleita kaikki, jotka auttavat apua tarvitsevaa läheistään ja erityisesti ne omaiset, joiden perheessä omaishoitotilanne on uusi. Sinun ei tarvitse olla omaishoidontuen saaja voidaksesi osallistua OVET-valmennukseen.

Sopimusomaishoitajilla tulee olla käytynä Oulun kaupungin omaishoitaja-valmennus, jotta voit osallistua yhdistyksemme OVET-valmennukseen. OVET-valmennus on osallistujille maksuton.

Omaistaan hoitava tarvitsee tietoa omaishoitoon liittyvistä asioista sekä ohjausta hoito- ja hoivatyöhön. Omaishoitajan on myös tärkeä pitää huolta itsestään ja jaksamisestaan. OVET-valmennuksen punaisena lankana onkin omaishoitajien vahvuuksien tukeminen ja uusien voimavarojen löytäminen yhdessä toisten omaishoitajien kanssa. Valmennus on omaishoitajalle maksuton.

OVET – valmennuksen myötä omainen saa tietoa:

 • omaishoitotilanteen tunnusmerkeistä
 • omaishoitajan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista ja niiden vahvistamisesta sekä muutoksen kohtaamisesta
 • hoivatyön ja avustamisen perusteista – sosiaaliturvasta ja omaishoitoa tukevista palveluista

OVET – valmennuksen myötä omainen saa tukea:

 • omien voimavarojen tunnistamiseen ja vahvistamiseen
 • omaan jaksamiseensa
 • vertaisten kanssa käydyistä keskusteluista
 • eväitä arkeen/eteenpäin

OVET – valmennukseen hakeminen

Lisätietoja valmennuksesta: Minna Hernberg, p. 040 559 7766, minna.hernberg@osol.fi

Avaa uusi ovi ja tule rohkeasti mukaan valmennukseen!

Yhdistyksen jäsenten kuntosalivuorot

Varmistathan kuntosalien aukioloajat koronan aikana.

 • Maanantaisin klo 14.30 – 15.30, Vesper –koti, Isokatu 88, Oulu. Ohjausta kuntosalin käyttöön perjantaisin klo 10.00. Maksu 10 €/hlö/krt. Lisätiedot: Sami Juutinen p. 040 522 8472.
 • Tiistaisin klo 12.30 – 13.30 Senioritalo, Terveystie 3, Kiiminki. Uudet kävijät soittakaa ennen tuloanne numeroon p. 050 464 7218.
 • Keskiviikkoisin klo 11.30 – 12.30 Lassintalon seniorikeskus, Myllytie 2, 4.krs, Oulu.
 • Torstaisin klo 11.00– 12.00, Rajakylän hoiva, Ruiskukkatie 2, Oulu.
 • Torstaisin klo 14.00-15.00 Intiön hoiva, Upseerinkatu 2, 1.krs, Oulu. Lisätiedot: Anne Pasanen p. 044 703 6620.

Ommaiskahvilat

Oulun seudun omaishoitajien Ommaiskahvilat toimivat jokaisella toiminta-alueen paikkakunnilla:

 • Oulu, Oulun seudun omaishoitokeskus Ommaiskortteeri, Isokatu 47, katutaso
 • Kiiminki, Senioritalo, Terveystie 3
 • Haukipudas, Hyvinvointikeskus, Simppulantie 15 A 3
 • Yli-Ii, Hyvinvointipiste, Kirkkokuja 2
 • Ii, Järjestötalo, Laurintie 3
 • Lumijoki, Palvelukeskus, Lumijoentie 1237
 • Liminka, Kirjasto, Liminganraitti 5
 • Oulunsalo, Kauppiaantie 5
 • Hailuoto, Ojavilkin ryhmätila, Kaunakaupungintie 1
 • Kempele, Asukastupa, Honkasentie 11
 • Muhos, Päiväkeskus, Töllintie 3
 • Tyrnävä, Kotitalo, Villentie.

Ommaiskahviloihin ovat tervetulleita kaikki omaistaan hoitavat, ei ole väliä sillä saako omaishoidon tukea tai mikä on omaishoidon tilanne kotona. Omaishoitaja voi ottaa mukaan myös hoidettavan ommaiskahvilaan. Ommaiskahvilat ovat avoinna ihan kaikille. Sinne voi tulla tapaamaan muita omaistaan hoitavia, hakemaan tietoa eri omaishoidon tilanteisiin, saamaan vaihtelua ja virkistystä arkeen sekä osallistumaan oman paikkakunnan keskusteluun omaishoidosta. Ommaiskahviloissa on mukana yhdistyksen työntekijöitä sekä vapaaehtoistoimijoita.

Ommaiskahviloissa on joka kerta tietty teema. Yhdellä kertaa pidetään keskustelutilaisuus, toisinaan kuullaan asiantuntijan puheenvuoro omaishoitajuuteen liittyvästä asiasta, välillä virkistäydytään ja jollakin kertaa puhutaan aivan muusta kuin omaishoidosta.

Ommaiskahvilatilaisuuksia järjestetään 2-4 kertaa vuoden aikana kullakin paikkakunnalla.

Seuraa tapahtumakalenteriamme!

Vertaistukiryhmät

Vertaistukiryhmät tarjoavat omaishoitajille mahdollisuuden antaa ja saada tukea ihmisiltä, joilla on samanlainen elämäntilanne tai samankaltaisia kokemuksia. Vertaistukiryhmien toiminta perustuu tasavertaisuuteen ja luottamuksellisuuteen. Vertaistuki lisää omaishoitajan jaksamista ja hyvää oloa sekä luo yhteisöllisyyttä. Oulun seudulla ohjattuja vertaistukiryhmiä järjestävät yhdistysten lisäksi myös kunnat ja seurakunnat.

Entisten omaishoitajien Katse huomiseen -kerho (entinen Vertaisvoimaa -kerho)

Onko omaishoitotilanteesi päättynyt läheisesi kuoleman johdosta? Haluatko tavata muita samassa tilanteessa olevia? Ommaiskortteerin tiloissa kokoontuu keskusteluryhmä juuri sinulle. Tule mukaan!

Katse huomiseen-kerho on perustettu tukemaan omaishoitajia, joiden omaishoitotilanne on päättynyt hoidettavan kuolemaan. On huomattu, että he ovat pieni, mutta erityistä tukea tarvitseva ryhmä, joista monet haluavat läheisensä kuolemankin jälkeen vielä olla mukana yhdistyksen toiminnassa. Katse huomiseen-kerho toimii täysin omaehtoisesti vapaaehtoisin voimin. Ryhmä on avoin eli uudet jäsenet toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi. Osa ryhmäläisistä on ollut mukana jo pidempään, mutta osalla läheisen kuolema on vielä tuore.

Ryhmä kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 14.00 Oulun seudun omaishoitokeskuksessa Ommaiskortteerissa, Isokatu 47, katutaso.

Lisätietoja: Minna Hernberg, p. 040 559 7766, minna.hernberg@osol.fi

Hyvän mielen talon omaisryhmät

Hyvän mielen talo ry järjestää omaisryhmiä useilla paikkakunnilla. Suuressa osassa ryhmiä ohjaajana on vertainen eli henkilö, jonka läheinen on psyykkisesti sairastunut.

Leijonaemot

Leijonaemot ry on yhdistys, jonka toiminnan tarkoitus on edistää vertaistukitoimintaa erityislasten vanhempien kesken. Oulussa kokoontuu vertaistukiryhmä kuukausittain Oulun seudun omaishoitokeskuksen Ommaiskortteerin tiloissa.

Lisää vertaistapahtumia

Kuntoutus: Kelan kuntoutuskurssit

Kela järjestää omaishoitajille kuntoutuskursseja. Pohjois-Suomen alueella asuvat omaishoitajat voivat hakea kuntoutuskursseille ympäri Suomen.

Kelan kuntoutuskurssit on tarkoitettu omaishoitajina päivittäin toimiville henkilöille, joilla on jokin sairaus ja/tai mahdollisia uupumisoireita. Kuntoutuskursseille haetaan erillisellä hakemuksella (KU132). Kurssille valitaan osallistujat usein siinä järjestyksessä, kun hakemus saapuvat Kelaan. Kelan omaishoitajien kuntoutuskursseille on jatkuva haku. Hakemus kannattaa tehdä ajoissa. Kuntoutujat saavat noin kuukausi ennen kurssin alkua kutsun kurssille. Hakulomake löytyy täältä (PDF)

Osa kursseista on tarkoitettu omaishoitajille ja osa sekä omaishoitajille että omaishoidettaville.

Tuetut lomat omaishoitajille

Omaishoitajaliitto järjestää vuosittain tuettuja omaishoitajalomia, jotka on kohdennettu erityyppisissä omaishoitotilanteissa oleville. Liitto järjestää lomia yhteistyössä sosiaalisten lomajärjestöjen kanssa. Osa lomista on tarkoitettu omaishoitajalle yksin ja osa omaishoitajalle sekä hoidettavalle yhdessä. Nyt on aika hakea vuoden 2022 tuetuille lomille.

Myös jotkut muut potilasjärjestöt järjestävät omaishoitajalomia. Kysy lisää asuinalueesi omaishoitajalomista omasta jäsenyhdistyksestäsi.

Elämäniloa-kurssi™ – Tukea omaishoitotilanteen loppumiseen

Omaishoitotilanteen loppuminen on voimakas muutos. Kun se päättyy läheisen kuoleman johdosta, omaishoitaja jää usein ikään kuin tyhjän päälle. On huomattu, että omaishoitajan ihmissuhdeverkosto harvenee vuosien kuluessa, kun kotoa on niin vaikea lähteä ja ystävyyssuhteille ei riitä aikaa eikä energiaa. Elämäniloa-kurssi™ on tarkoitettu tukitoimeksi omaishoitajille, joiden omaishoitotilanne on päättynyt hoidettavan kuolemaan, ja se pyrkii vastaamaan omaishoitotilanteen päättäneiden sosiaalisen tuen ja kuntoutuksen tarpeisiin.

Kurssin tavoitteena on voimaannuttaa osallistujaa ja löytää menneisyyden läpikäymisen jälkeen uskoa tulevaisuuteen. Tavoitteena on myös auttaa osallistujaa löytämään uudestaan sosiaalisia verkostojaan ja ylläpitämään fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.

Kurssilla käsitellään seuraavia asioita:

 • Taakse jäänyt omaishoitotilanne
 • Kriisi, luopuminen ja surutyö
 • Omien tunteiden ja kokemusten läpikäyminen
 • Uuden elämäntilanteen tiedostaminen ja sen hyväksyminen
 • Voimavarojen löytäminen ja tulevaisuuteen suuntautuminen

Kurssin toimintatavat:

 • Kurssille haetaan täyttämällä hakemuslomake, osallistujat valitaan hakemusten perusteella
 • Alustuksia, asiantuntijaluentoja
 • Keskusteluja
 • Liikuntaa ja itsehoitoa
 • Vertaistukea ja iloa

Kurssi on kolmen kuukauden mittainen kokonaisuus, joka koostuu kolmesta kahden päivän mittaisesta intensiivijaksosta, jotka toteutetaan kuukauden välein, teemoina menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Kurssille haetaan hakukaavakkeilla ja sen hinta on 50 € sisältäen ruokailut, kahvit sekä majoituksen kolmannella jaksolla.

Lisätietoja:
Hakukaavakkeet: Minna Hernberg p. 040 559 77 66, minna.hernberg@osol.fi

Elämäniloa-banneri