Etäomaishoitajat tarvitsevat tietoa ja tukea toimintaansa samoin kuin omaishoitajatkin. Elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia ja kaikki hoidon osapuolet tarvitsevat ymmärrystä ja tietoa siitä, mitä on hoivata etänä sekä mitä tulisi huomioida etäomaishoivatilanteessa.
Merkittävä tekijä etäomaishoivassa on välimatkan pituus auttajan ja autettavan välillä. Jos välimatka on pitkä, arjen toimissa auttaminen jää väistämättä vähäiseksi. Tällöin etäomaishoitaja tarvitsee tuekseen verkoston, johon voi kuulua muut perheenjäsenet, sukulaiset, ystävät ja naapurit.
Tällä sivulla:
Asuinkuntien palvelut | Työelämän joustot | Oulun seudun omaishoitajat apuna | Oppaat ja vertaisryhmät etäomaishoitajalle
Asuinkuntien palvelut
Etäomaisella on oikeus tarvittaessa saada läheiselleen erilaisia palveluita kuten kotihoitoa tai muita palveluita. Tilanteen selvittämiseksi on hyvä ottaa yhteyttä kunnan palveluneuvontaan tai palveluohjaajaan. Palveluja myönnetään yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Lisätietoja asiasta löydät Sosiaali- ja terveysministeriön sivulta.
Työelämän joustot
Arvioilta noin 250 000 suomalaista hoitaa läheistään ansiotyön ohella. Tutkimusten mukaan työikäiset ovat suurin etänä omaisistaan huolehtivien ryhmä. Etäomaishoitajan on usein mietittävä, kuinka jakaa aikansa ja voimansa työelämän, perhe-elämän ja hoivan sekä oman elämänsä välillä.
Omasta hoivatilanteesta puhumiseen työpaikalla saattaa liittyä erilaisia pelkoja, kuten urakehityksen hidastuminen.
Työsopimuslain mukaan työntekijällä on mahdollisuus ottaa palkatonta perhevapaata perheenjäsenen hoitamiseen. Perheenjäsenillä tarkoitetaan samassa taloudessa asuvien lisäksi esimerkiksi takenevassa tai etenevässä polvessa olevia työntekijän tai tämän puolison, avopuolison tai tämän kanssa rekisteröidyssä parisuhteessa elävän henkilön lähisukulaisia.
Vapaasta on aina sovittava työnantajan kanssa. Työnantajalla on velvollisuus pyrkiä järjestämään työt niin, että työntekijä voi jäädä määräajaksi pois työstään. Työnantajalla ei ole poissaolon aikana palkanmaksuvelvollisuutta. Työhön paluusta kesken vapaan on sovittava työnantajan ja työntekijän kesken. Vapaan jälkeen työntekijällä on oikeus palata ensisijaisesti aikaisempaan työhönsä.
Oulun seudun omaishoitajat apuna
Vuoden 2013 etäomaishoivakyselyn (PDF) mukaan etäomaishoitajat toivovat eniten apua kunnilta, mutta omaishoitajayhdistyksien ja Omaishoitajaliiton rooli hoivassa on myös tärkeä.
Oulun seudun omaishoitajat ry:n mielestä etäomaishoivasta keskusteleminen ja asian tunnetuksi tekeminen on tärkeää etäomaishoitajan, hänen hoidettavansa, ammattilaisten ja yhteiskunnallisen päätöksenteon kannalta. Järjestöt haluavat tukea ja tarjota tietoa etäomaishoitajien hoivatyöhön. Järjestämme etäomaishoitajien virkistys- ja vertaistukitoimintaa.
Oppaat ja vertaisryhmät etäomaishoitajalle
- Lataa tästä Opas etäomaishoivasta. (PDF) Mitä se on kun läheisiä autetaan etänä?
- Etäomaishoitaja? (PDF) Kysymyskortti millä voidaan arvioida onko omainen etäomaishoitaja.
- Lataa tästä Puhu ja ennakoi – opas etäomaishoitajalle. (PDF) Apua, tukea sekä hyödyllisiä vinkkejä asioiden järjestelyyn ja läheisen hoidon ennakointiin.
- Kaukana, mutta niin lähellä – mitä on etäomaishoiva? (PDF) Mitä on etäomaishoiva? Mitä se tarkoittaa etäomaishoitajalle? Katso tiivis tietopaketti.
- Infograafit Infograafeja omais- ja etäomaishoivasta. Mikäli haluat infograafeja käyttöösi, otathan yhteyttä sähköpostitse: yhdistys@osol.fi.
- Tervetuloa keskustelemaan Omaisena Etäällä -vertaisryhmään Oulussa. Ryhmä toimii vapaaehtoisvoimin ja kokoontuu kerran kuussa. Lisätietoja ryhmästä tapahtumakalenteristamme tai Oulun seudun omaishoitokeskuksesta Ommaiskortteerista p. 08 882 1690.
- Tervetuloa keskustelemaan myös Omaisena Etäällä -vertaisryhmään Facebookissa.