Tarinoita omaishoidosta

Aktiivisesti läsnä – Isänä

Urpon kuva 2

”Edelleenkin aamulla huolehdin Jussin hereille ja päivätoimintaan. Hän tarvitsee huolenpitoa ja määrätyt asiat minun pitää hoitaa hänen puolestaan. Se kuuluu kuitenkin luonnollisena osana tähän elämään. Arjen hauskoina ja iloisina asioina Urpo mainitsee Jussin kanssa yhteiset menemiset. Käymme yhdessä Kärppäpeleissä, konserteissa, laulamassa karaokea ja matkustelemme vuosittain Kreikassa.” Lue Urpon tarina blogistamme.

Erään omaishoitajan tarina

”Olen koulutukseltani hoitaja ja teen kolmivuorotyötä sairaalassa. Asun sisaruksistani lähimpänä äitiämme, n. 30 km päässä. Isäni eläessä olin hänen omaishoitajansa ja tällä hetkellä omaishoidan äitiäni. Sisarukseni painostivat minua ryhtymään siihen, ja perheeni lupasi auttaa minua.

Nyt äitini asuu yksin kerrostalossa. Useita seesteisiä vuosia on kulunut kotihoidon avustuksella.  Koen usein syyllisyyttä, kun en pääse käymään äitini luona tarpeeksi usein. Toisaalta taas koen, että minulla ei ole aikaa omiin harrastuksiin, eikä omasta perheestä huolehtimiseen riittävästi. Osa lapsistani asuu jo poissa kotoa ja meillä on lapsenlapsia. Jaksaminen on koetuksella. Kuitenkin meillä on äitini kanssa ollut hauskojakin muistelutuokioita, ja olen myös nauttinut hänen seurastaan.” Lue koko tarina blogistamme.

Suomen omaishoidoin verkoston Monet Kasvot -kampanja valottaa omaishoitajien elämää.

Omaishoitajat ovat erilaisissa elämäntilanteissa ja -vaiheissa läheisensä hyväksi työskenteleviä ihmisiä. He myötäelävät ja auttavat jokapäiväisessä elämässä.

Monet kasvot -kampanja näyttää, ettei valtavan ihmisjoukon tiivistäminen yhden omaishoitajat -ilmauksen alle tee oikeutta omaishoitajien moninaisuudelle. Omaishoitaja voi olla 20- tai 70-vuotias, lähisukulainen tai ystävä. Kaikkia yhdistää välittäminen sekä huolenpito läheisestä.

Käy kurkkaamassa uusi kampanja täältä:
monetkasvot.fi