Ihmisiä istumassa kahvipöytien äärellä.

Turvallisen tilan periaatteet

Olemme Oulun seudun omaishoitajat ry:n tapahtumissa yhdessä vastuussa siitä, että kaikilla osallistujilla on hyvä ja turvallinen olo kaikessa toiminnassa. Tätä varten olemme luoneet seitsemän turvallisemman tilan periaatetta ja ohjeet epäasialliseen käytökseen puuttumiseen. Osallistumalla sitoudut noudattamaan näitä sääntöjä.

Turvallinen tila tarkoittaa, että jokainen voi olla osa yhteisöä omana itsenään ilman pelkoa syrjinnästä, vähättelystä tai kiusaamisesta. Turvallisessa tilassa jokainen uskaltaa kertoa näkemyksensä, huomioi toisia ja saa tukea häiritsevään käytökseen puuttumisessa. Jokainen on tervetullut sellaisena kuin on.

Lue koko artikkeli

Omaishoitaja, kaipaatko arkeesi pientä hengähdystaukoa?

OSAOn sosiaali- ja terveysalojen opiskelijapari vierailee viikoittain omaishoitoperheessä. Tämä käynti mahdollistaa omaishoitajalle vapaahetken ja tarjoaa samalla omaishoidettavalle virkistävää toimintaa. Kummiopiskelijatoimintaan osallistuvan ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen tai omaishoidontuen saaja. Toiminta on maksutonta osallistujille. Hae kummiperheeksi täyttämällä hakulomake.

Lue koko artikkeli

Matalan kynnyksen Ommaiskahvilat Oulussa ja lähikunnissa

Ommaiskahvila on paikka, jossa omaiset voivat kohdata toisiaan, jakaa kokemuksiaan ja saada vertaistukea sekä käytännön neuvoja. Tilaisuudet ovat matalan kynnyksen tapahtumia, mikä tarkoittaa, että niihin on helppo osallistua ilman suuria ennakkovalmisteluja tai sitoutumista. Ommaiskahviloiden aiheet vaihtelevat, joten voit valita juuri sinua kiinnostavan teeman. Tilaisuudet voivat sisältää virkistäviä aktiviteetteja, ajankohtaista tietoa, asiantuntijaluentoja tai muita ajankohtaisia aiheita.

Lue koko artikkeli

Merkityksellistä tekemistä ja yhteisöllisyyttä

Yhdistyksemme järjestämät tapahtumat ja ryhmätoiminnat tarjoavat mahdollisuuden merkitykselliseen toimintaan, yhteisöllisyyden kokemiseen ja vertaistukeen, joka on monella tapaa korvaamatonta omaishoitajan arjessa. Toivommekin, että mahdollisimman moni löytäisi tiensä mukaan toimintaamme ja kokisi yhteisöllisyyden, vertaistuen ja merkityksellisen tekemisen hyödyt.

Lue koko artikkeli

Hyvinvoinnin ja hoitovastuun ristivedossa

Omaishoitajuus voi haastaa monella tavalla omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Riippumatta siitä onko omaishoitaja ikääntynyt puolisoa hoitava vai työikäinen erityislasta tai ikääntynyttä vanhempaa hoitava, usein suurimpana pulmana on jaksamisen haasteet. Tavallista on, että omaishoitaja asettaa hoidettavan tarpeet omien toiveiden ja tarpeiden edelle. Pitkään jatkuessaan tämä toimintatapa aiheuttaa kehon ja mielen pahoinvointia. Kuinka löytää tasapaino oman hyvinvoinnin sekä hoitovastuun ristivedossa?

Lue koko artikkeli

Erityismuskarissa voi kokea yhdenvertaisuutta

Anne ja Jarmo Ristikari ovat olleet kuusi vuotta mukana Oulun seudun omaishoitajat ry:n järjestämässä muskaritoiminnassa lastensa Nuutin ja Neean kanssa. Vanhemmat iloitsevat siitä, että koko perhe on saanut siitä harrastuksen. He ovat kokeilleet perinteistä muskaria, mutta kokevat, että erityismuskariin on helpompi mennä. ”Ne katkaisee arki-iltoja, kivaa harrastusta. Antaa voimaa, kun näkee, miten iloisia lapset on muskarista lähtiessä.”

Lue koko artikkeli

Rautiot tuovat iloa erityisen arjen keskelle

Mari ja Timo Rautio kertovat työnsä merkityksen vahvistuvan nähdessään lasten riemun. Lapset saattavat tulla musiikkiryhmiin paikalle väsyneenä, mutta ovat lähtiessään täynnä energiaa. Mieleenpainuvia hetkiä ovat Marille ja Timolle ne, kun sekä lapset että vanhemmat ovat aidosti läsnä. Musiikkiharrastus on yhdistänyt erityislasten vanhempia. Timo kuvailee, että vaikka maailmassa on paljon ikäviä asioita, mikään ei ole sillä hetkellä leikkiä ja laulamista tärkeämpää.

Lue koko artikkeli

Vastaa kyselyyn ja auta meitä toimintamme kehittämisessä

Olen geronomiopiskelija Lapin ammattikorkeakoulusta ja teen kehittämistehtävää, jossa toteutan kyselyn Oulun seudun omaishoitajat ry:lle. Kyselyn kohderyhmänä ovat yhdistyksen asiakkaat, jotka toimivat omaishoitajana iäkkäille, yli 65-vuotiaille, läheisilleen. Kyselyyn vastaaminen on vapaaehtoista ja vastaaminen tapahtuu nimettömänä.

Lue koko artikkeli