Viime vuosi oli yhdistyksemme 25. juhlavuosi ja se näkyi toiminnassamme monin eri tavoin. Ennen joulua saimme iloisia uutisia Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta eli STEAlta. Omaishoitajien elintapaohjaus OmaElo -hanke sai kolmivuotisen rahoituspäätöksen. Hankkeen tavoitteena on tukea omaishoitajaa tekemään terveyttä ja hyvinvointia edistäviä elintapamuutoksia, lisätä niihin liittyvää tietoa ja vahvistaa omaishoitajien arjen osallisuutta ja voimavaroja. Toimintaa pilotoidaan Oulussa, Limingassa, Iissä ja Kempeleessä. Omaishoitajille tullaan tarjoamaan ryhmä- ja yksilömuotoista elintapaohjausta, hyvinvointituokioita ja vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa liikunta- ja kulttuurikaveritoimintaa.
Hyvinvoiva perhe -toiminta sai kohdennetun toiminta-avustuksen erityisperhetyöhön, joka tarkoittaa sitä, että voimme jatkossakin huomioida toiminnassamme erityistä tukea tarvitsevat lapset, heidän vanhemmat ja koko perheen. Toiminta alkaa viimeistään ensi syksynä, tukien koko perhettä teemallisten ryhmien, yksilöllisen tuen ja tiedotuksen avulla.
Lisäksi meillä jatkuu nykyiset toiminnot ja tukimuodot, jotka saivat myös rahoitusta jatkoa varten. Tukena muutoksessa -hanke päättyi vuoden vaihteessa, mutta kehitetyistä malleista toimintaamme jää mm. Elämänvaloa ja Tunne tunteesi -kurssit.
Minut valittiiin vs. toiminnanjohtajaksi. Aloitin mielenkiintoisessa tehtävässä helmikuun alussa Minnamaria Salmisen jäädessä toimivapaalle. Olen työskennellyt yhdistyksessä 12 vuotta omaistoiminnan ohjaajana. Työkokemusta omaishoitajien parissa tehtävästä työstä minulle on karttunut yli 20 vuoden ajalta. Koulutukseltani olen sosionomi ja lisäksi olen opiskellut työn ohella mm. johtamisen erikoisammatitutkinnon. Otan oikein innokkaana ja uteliaana vastaan uuden tehtävän. Toiminnanjohtajan tehtävät ovat hyvin laaja-alaisia, siihen kuuluu mm. henkilöstöjohtamista, taloushallintoa, vaikuttamistyötä sekä strategiajohtamista. Yksin en tätä työtä kuitenkaan tee, sillä meillä on yhdistyksessä erittäin osaava ja moniammatillinen henkilöstö sekä yhdistyksen hallitus. Koko upea omaishoitoyhteisö muodostuu lisäksi yhdistyksen vapaaehtoisista, jäsenistä sekä laajasta yhteistyöverkostosta.
Tänä vuonna pyrimme entistäkin paremmin vastaamaan toiminnassa jäsentemme tarpeisiin tarjoamalla vertais- ja keskustelutukea, ohjausta ja neuvontaa, koulutuksia, mielenkiintoisia tapahtumia, virkistäviä hetkiä ja mukavaa yhdessäoloa. Toimintamme on saanut kiitosta ja positiivista palautetta osallistujilta. Omaishoitajien rooli yhteiskunnassa on merkittävä, ja haluamme varmistaa, että he saavat tarvitsemaansa tukea ja ymmärrystä arvokkaassa tehtävässä.
Kehitämme jatkuvasti myös yhteistyömuotoja eri toimijoiden, viranomaisten, päättäjien, hyvinvointialueen ja muiden sidosryhmien kanssa. Tavoitteenamme on parantaa omaishoitajien asemaa ja varmistaa, että heidän äänensä kuuluu päätöksenteossa ja palveluita kehitettäessä.
Haluan kiittää koko omaishoitoyhteisöä sitoutumisesta yhdistyksemme toimintaan. Yhdessä voimme onnistua omaishoitajien ja omaishoitoperheiden hyvinvoinnin edistämisessä.
Toivotan kaikille turvallista ja iloista kevättä!
Minna Hernberg
vs. toiminnanjohtaja
Erityisessä arjessa parisuhde joutuu herkästi taka-alalle, sillä aikaa ja voimia tarvitaan paljon lasten kanssa toimimiseen. Rakkauden vaaliminen parisuhteessa on kuitenkin sellainen sampo, josta voi ammentaa runsaasti hyvää raskaaseenkin arkeen. Kuinka sitten hoitaa ja syventää rakkautta erityisen arjen keskellä? Millainen on parisuhderakkauden sampo, rikkauksia parisuhteeseen tekevä mylly?
Continue reading→
Haemme Oulun seudun omaishoitajat -yhdistykseen osatyökykyistä tai alle 29-vuotiasta, työttömänä työnhakijana olevaa henkilöä osa-aikaiseen työsuhteeseen, järjestöavustajan tehtäviin. Työpaikka on osa STEA:n Paikka auki -ohjelmaa, jolla edistetään vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä. Hakijan tulee olla joko 18–29-vuotias työelämän ulkopuolella oleva nuori henkilö, jolla on vain vähän työkokemusta, tai osatyökykyinen henkilö.
Continue reading→
Ero on aina haastava elämänmuutos, mutta erityislapsiperheessä se tuo mukanaan erityisiä haasteita ja tarpeita, jotka vaativat huolellista harkintaa ja monenlaista tukea. Vaikka päättyvä parisuhde on raskas kaikille osapuolille, erityislapsen vanhempina kohdatut haasteet voivat olla moninkertaisia. Yksi tärkeimmistä asioista, joihin on hyvä keskittyä eroprosessin aikana, on ymmärrys ja yhteistyö.
Continue reading→
Erityinen arki tarvitsee yhdeksi työkalukseen resilienssiä. Resilienssi tarkoittaa ihmisen kykyä sopeutua stressaavaan kokemukseen tai muuhun kohtaamaansa tapahtumaan tai muutokseen. Se onkin muutosten ja haasteiden kanssa toimeen tulemista.
Continue reading→
Koetko, että sinulla tai läheiselläsi on turvallinen olo kotona? Ikäihmisten kaltoinkohtelu ja väkivalta ovat asioita, joista harvoin puhutaan. Kokemukset kaltoinkohtelusta voivat jäädä piiloon, sillä ikääntynyt ei välttämättä itse pysty tai halua kertoa kokemastaan seurauksien pelon ja häpeän vuoksi. Jokaisella on oikeus turvalliseen elämään. Jos oma tai läheisen käytös huolettaa, kannattaa siitä kertoa ammattilaisille, joita kohtaa, kuten kotihoidon työntekijälle tai omaishoidon palveluohjaajalle.
Continue reading→
Hyvä yhteistyö syntyy luottamuksesta. Yhteistyö vaatii aikaa, sopimista ja luottamuksen rakentamista. On tärkeää panostaa yhteisen ymmärryksen luomiseen: mitä yhteistyöllä tavoitellaan, mitkä ovat sen pelisäännöt, kuka vastaa mistäkin, ja miten tieto kulkee osapuolten välillä. Yhteistyön on oltava molemminpuolisesti hyödyllistä, jotta kumpikin osapuoli kokee sen mielekkääksi. On hienoa huomata, kuinka kumppanimme näkevät yhdistyksemme merkityksen ja roolin yhteiskunnassa.
Continue reading→
Omaishoitajat hoitavat omaistaan tai läheistään hyvin intensiivisesti, jolloin omasta hyvinvoinnista huolehtiminen saattaa jäädä vähemmälle. Kuulostaako tutulta? Omasta itsestään huolehtiminen ja oman hyvinvoinnin ylläpitäminen on tärkeää, että on voimavaroja hoitaa myös toista ja nauttia elämästä.
Continue reading→
Viljo soittaa ovikelloa ja Elsa avaa oven hymyillen. On se hetki viikosta, kun koittaa Elsan oma hetki. Hän pitää kuukausittain lakisääteiset vapaansa, mutta ne eivät mahdollista hänen jokaviikkoista harrastustaan. Erno tunnistaa tutun äänen ja hymyilee, kun kuulee juttukaverinsa saapuvan. Vaikka jalat eivät pelaa, kädetkin toimivat huonosti ja muistikin on huonontunut, tunnistaa hän tutun äänen. Viljo kokee tärkeäksi auttaa omaishoitoperhettä, sillä hän on itsekin ollut aiemmin samankaltaisessa tilanteessa.
Continue reading→
Käynnistämme parhaillaan Hyvinvoiva perhe -toimintaa, johon olemme saaneet pysyvän rahoituksen STEA:lta. Osa saattaakin muistaa HYPE-hankkeen vuosilta 2014 – 2017, jolloin yhdistyksessämme aloitettiin tärkeä työ erityislapsiperheiden parissa, ja alettiin näin vähitellen tehdä näkyväksi omaishoitotilanteita myös erityislapsiperheissä.
Continue reading→
Sairaanhoitajaopiskelijat Kajaanin ammattikorkeakoulusta tekevät opinnäytetyötä jonka tavoitteena on selvittää, millaista tukea omaishoitajat kokevat tarvitsevansa, jotta Oulun seudun omaishoitajat ry voisi kehittää palveluitaan entistä paremmin. Toivomme, että voisitte jakaa meille arvokasta tietoa vastaamalla oheiseen kyselyyn. Kyselyyn vastaaminen on täysin anonyymiä, emmekä kerää mitään henkilötietoja. Jokainen vastaus on erittäin tärkeä ja auttaa meitä ymmärtämään paremmin omaishoitajien tarpeita. Käy vastaamassa kyselyyn (Webropolin nettisivut)!
Continue reading→