Tukea ja toimintaa omaishoitoon

Omaishoitajan arki on monesti yksinäistä puurtamista ja omasta jaksamisesta huolehtiminen voi jäädä vähälle. On myös hoidettavan edun mukaista, että omaishoitaja voi hyvin. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tarjoaman tiedon ja tuen lisäksi omaishoitaja tarvitsee virkistystä, kuntoutusta ja vertaistukea.

Oulun seudun omaishoitajat tukee monin eri tavoin omaishoitoperheitä.

Tällä sivulla:

Yksilöllinen neuvonta | KummiopiskelijatoimintaLiikunta | Ommaiskahvilat | Vertaistukiryhmät | Kuntoutus | Tuetut lomat omaishoitajille | Tukea omaishoitotilanteen loppumiseen

Omaishoitajien ohjaus, neuvonta ja yksilöllinen tuki

Sinun ei tarvitse olla omaishoidontuen saaja eikä yhdistyksen jäsen saadaksesi tukea.

Neuvontaa ja ohjausta sekä hakemuslomakkeiden täyttöapua omaishoitoon liittyvissä asioissa. Voimme yhdessä pohtia esimerkiksi millaista tukea ja palveluita on saatavilla juuri sinun arkeesi. Meille voit soittaa, lähettää sähköpostia tai sopia henkilökohtaisen tapaamisajan. Tarvittaessa on mahdollisuus sopia myös ilta-ajasta. Omaishoitajien ohjauksen ja neuvonnan puhelimeen vastaavat: omaistoiminnan ohjaaja Katariina Päkkilä, katariina.pakkila@osol.fi ja omaistoiminnan ohjaaja Kaarina Haukipuro, kaarina.haukipuro@osol.fi. Palveleva puhelin vastaa arkisin numerosta 040 526 8105.

Kummiopiskelijatoiminta

Kaipaisitko arkeesi viikoittaista hengähdystaukoa ja vapaahetkeä itsellesi? Asutko Oulun keskustasta 10 km säteellä? Etsimme tällä hetkellä kuutta (6) omaishoitoperhettä elo-syyskuulle kummiopiskelijatoimintaan.

Kummiopiskelijatoimintaan voi hakeutua niin lastaan hoitavat kuin esim. puolisoaan tai omaa vanhempaa hoitavat omaishoitajat. Hoidettavan ja omaishoitajan ei myöskään tarvitse asua samassa taloudessa. Kummiopiskelijatoimintaan osallistuvan ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen tai omaishoidontuen saaja. Toiminta on maksutonta osallistujille.

Omaishoitoperhe saa kummiopiskelijaparin, jotka vierailevat säännöllisesti, viikoittain samassa perheessä, antaen omaishoitajalle mahdollisuuden pieneen hengähdystaukoon ja vapaahetkeen sekä omaishoidettavalle virkistyksellistä toimintaa. Käynnit tehdään keskiviikkoisin ja ovat pituudeltaan parin kolmen tunnin kestoisia. Opiskelijoiden tehtäviin eivät kuulu lääkehoito, vaativat hoidolliset tehtävät tai kodinhoidolliset tehtävät.

Kummiopiskelijatoiminta järjestetään yhteistyössä Oulun seudun ammattiopiston OSAO:n kanssa. Hae kummiperheeksi täyttämällä hakulomake. Lisätietoja toiminnasta saat Teija Viitajylhältä p. 0400 167 764 tai teija.viitajylha@osol.fi.

Yhdistyksen jäsenten kuntosalivuorot

Yhdistyksen kuntosalivuoroille ovat tervetulleita kaikki omaistaan hoitavat, vapaaehtoisemme sekä entiset omaishoitajat, eikä maksa mitään. Tule sinäkin!

  • Maanantaisin klo 14.00 – 15.00, Vesper –koti, Isokatu 88, Oulu. Lisätiedot: Sami Juutinen p. 040 522 8472, sami.juutinen@hoivatie.fi.
  • Tiistaisin klo 12.30 – 13.30 Senioritalo, Terveystie 3, Kiiminki. Ilmoittaudu numeroon 0400 875 819. Ensisijaisesti omaishoitajille ja vasta läheisensä menettäneille
  • Keskiviikkoisin klo 11.30 – 12.30 Tuiran senioritoiminta, Myllytie 4, 4.krs, Oulu. Lisätiedot: Virpi Pumpanen p. 044 703 5143.
  • Torstaisin klo 11.00– 12.00, Rajakylän hoiva, Ruiskukkatie 2, Oulu. Lisätiedot: Liisa Pelkonen, liisa.pelkonen@ouka.fi
  • Torstaisin klo 13.00-14.00 Intiön psykogeriatrinen yksikkö (ent. Intiön hoiva), Upseerinkatu 2, 1.krs, Oulu. Lisätiedot: Tuukka Ervasti p. 050 555 6004.

Ommaiskahvilat

Oulun seudun omaishoitajien Ommaiskahvilat toimivat jokaisella toiminta-alueen paikkakunnilla:

  • Oulu, Oulun seudun omaishoitokeskus Ommaiskortteeri, Isokatu 47, katutaso
  • Kiiminki
  • Haukipudas
  • Yli-Ii
  • Ii
  • Lumijoki
  • Liminka
  • Oulunsalo
  • Hailuoto
  • Kempele
  • Muhos
  • Tyrnävä
  • Ylikiiminki

Ommaiskahviloihin ovat tervetulleita kaikki omaistaan hoitavat, ei ole väliä sillä saako omaishoidon tukea tai mikä on omaishoidon tilanne kotona. Omaishoitaja voi ottaa mukaan myös hoidettavan ommaiskahvilaan. Ommaiskahvilat ovat avoinna ihan kaikille. Sinne voi tulla tapaamaan muita omaistaan hoitavia, hakemaan tietoa eri omaishoidon tilanteisiin, saamaan vaihtelua ja virkistystä arkeen sekä osallistumaan oman paikkakunnan keskusteluun omaishoidosta. Ommaiskahviloissa on mukana yhdistyksen työntekijöitä sekä vapaaehtoistoimijoita.

Ommaiskahviloissa on joka kerta tietty teema. Yhdellä kertaa pidetään keskustelutilaisuus, toisinaan kuullaan asiantuntijan puheenvuoro omaishoitajuuteen liittyvästä asiasta, välillä virkistäydytään ja jollakin kertaa puhutaan aivan muusta kuin omaishoidosta. Ommaiskahvilatilaisuuksia järjestetään 2-4 kertaa vuoden aikana kullakin paikkakunnalla.

Seuraa tapahtumakalenteriamme!

Vertaistukiryhmät

Vertaistukiryhmät tarjoavat omaishoitajille mahdollisuuden antaa ja saada tukea ihmisiltä, joilla on samanlainen elämäntilanne tai samankaltaisia kokemuksia. Vertaistukiryhmien toiminta perustuu tasavertaisuuteen ja luottamuksellisuuteen. Vertaistuki lisää omaishoitajan jaksamista ja hyvää oloa sekä luo yhteisöllisyyttä. Oulun seudulla ohjattuja vertaistukiryhmiä järjestävät myös kunnat, seurakunnat ja monet yhdistykset esimerkiksi Oulun Seudun Muistiyhdistys ry, Hyvän mielen talo ry ja Leijonaemot ry.  Alla esittelyssä Oulun seudun omaishoitajat ry:n vertaistukiryhmiä. Katso myös tapahtumakalenterimme.

Kahvitteluhetket erityislapsiperheiden vanhemmille

Kahvitteluhetket ovat lämminhenkisiä ja vapaamuotoisia kokoontumisia ja niiden sisältöjä voidaan suunnitella yhdessä osallistujien kanssa. Kokoontumisajat löydät tapahtumakalenterista ja Kortteeriuutisista. Kokoontumiset ovat avoimia kaikille erityislapsiperheiden vanhemmille riippumatta lapsen diagnoosista tai iästä. Yhdistyksen jäsenyyttä tai virallista omaishoitajuutta ei edellytetä. Ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, voit tulla vain paikan päälle. Kokoontumisia ohjaa yhdistyksemme vapaaehtoinen Krista Snellman-Vartiainen.

Lisätietoja: Teija Viitajylhä, p. 0400 167 764, teija.viitajylha@osol.fi

Omaisena etäällä

Etäomaishoitajien ryhmä on tarkoitettu kaikille etäomaishoitajille iloksi ja virkistykseksi. Tule mukaan kokemaan vertaistuen voimaa! Kokoontumisajat löydät tapahtumakalenterista ja Kortteeriuutisista. Paikka: Oulun seudun omaishoitokeskus Ommaiskortteeri, Isokatu 47, katutaso, Oulu.

Lisätietoja: Erja Sipola, p. 040 1877 127, erjahelenasipola@gmail.com.

Katse huomiseen -kerho

Kerho on tarkoitettu sinulle, jonka omaishoitajuus on päättynyt hoidettavan kuolemaan. Olet työstänyt oman suruprosessin siten, että olet valmis ja halukas katsomaan avoimin mielin kohti tulevaisuutta. Kerhossa etenemme vertaisiltamme tukea ja voimaa saaden, suuntaamme ajatukset huomiseen-kohti valoa. Suruprosessin työstäminen on voinut tapahtua esim. osallistumalla Elämäniloa -kurssille tai seurakunnan sururyhmään. Katse huomiseen -kerho ei ole sururyhmä. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa Oulun seudun omaishoitokeskus Ommaiskortteerissa, Isokatu 47, katutaso.

Lisätietoja: Teija Viitajylhä p. 0400 167 764

Kahvitteluhetki Kortteerissa

Tule porisemaan kahvikupposen äärellä ja viettämään mukava hetki muiden seurassa maanantaisin klo 12.00-13.00. Tarjolla myös erilaisia lauta- ja korttipelejä mielenvirkistykseksi. Tervetuloa kahvittelemaan, pelailemaan tai vain oleilemaan. Paikka: Isokatu 47, katutaso, Oulu.

Elämäniloa-kurssi™ – Tukea omaishoitotilanteen loppumiseen

Omaishoitotilanteen loppuminen on voimakas muutos. Kun se päättyy läheisen kuoleman johdosta, omaishoitaja jää usein ikään kuin tyhjän päälle. On huomattu, että omaishoitajan ihmissuhdeverkosto harvenee vuosien kuluessa, kun kotoa on niin vaikea lähteä ja ystävyyssuhteille ei riitä aikaa eikä energiaa. Elämäniloa-kurssi™ on tarkoitettu tukitoimeksi omaishoitajille, joiden omaishoitotilanne on päättynyt hoidettavan kuolemaan, ja se pyrkii vastaamaan omaishoitotilanteen päättäneiden sosiaalisen tuen ja kuntoutuksen tarpeisiin.

Kurssin tavoitteena on voimaannuttaa osallistujaa ja löytää menneisyyden läpikäymisen jälkeen uskoa tulevaisuuteen. Tavoitteena on myös auttaa osallistujaa löytämään uudestaan sosiaalisia verkostojaan ja ylläpitämään fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.

Kurssilla käsitellään seuraavia asioita:

  • Taakse jäänyt omaishoitotilanne
  • Kriisi, luopuminen ja surutyö
  • Omien tunteiden ja kokemusten läpikäyminen
  • Uuden elämäntilanteen tiedostaminen ja sen hyväksyminen
  • Voimavarojen löytäminen ja tulevaisuuteen suuntautuminen

Kurssin toimintatavat:

  • Kurssille haetaan täyttämällä hakemuslomake, osallistujat valitaan hakemusten perusteella
  • Alustuksia, asiantuntijaluentoja
  • Keskusteluja
  • Liikuntaa ja itsehoitoa
  • Vertaistukea ja iloa

Kurssi on kolmen kuukauden mittainen kokonaisuus, joka koostuu kolmesta kahden päivän mittaisesta intensiivijaksosta, jotka toteutetaan kuukauden välein, teemoina menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Kurssille haetaan hakukaavakkeilla ja sen hinta on 50 € sisältäen ruokailut, kahvit sekä majoituksen kolmannella jaksolla.

Lisätietoja ja hakukaavakkeet: Teija Viitajylhä p. 0400 167 764, teija.viitajylha@osol.fi, voit nyt myös hakea sähköisellä lomakkeella.

Muuta tukea

Kelan kuntoutuskurssit

Kela järjestää omaishoitajille ryhmämuotoisia moniammatillisesti ohjattuja kuntoutuskursseja. Kurssilta saat tukea elämäntilanteesi hallintaan sekä keinoja ja valmennusta omaishoitajuudesta aiheutuvien haasteiden ymmärtämiseen ja niistä selviytymiseen.

Omaishoitajille on kaksi eri kuntoutuskurssia. Omaishoitajan parikurssi, jolle omaishoitaja osallistuu yhdessä aikuisen omaishoidettavan kanssa ja omaishoitajan kuntoutuskurssi, jolle omaishoitaja osallistuu yksin.

Lisätietoja Kelan kuntoutuskursseilta löydät heidän sivuiltaan (Kelan nettisivut).

Tuetut lomat omaishoitajille

Omaishoitajaliitto järjestää vuosittain tuettuja omaishoitajalomia, jotka on kohdennettu erityyppisissä omaishoitotilanteissa oleville. Liitto järjestää lomia yhteistyössä sosiaalisten lomajärjestöjen kanssa. Osa lomista on tarkoitettu omaishoitajalle yksin ja osa omaishoitajalle sekä hoidettavalle yhdessä. Katso tästä omaishoitajien tuetut lomat ja ohjeet niiden hakemiseen (Omaishoitajaliiton nettisivut).

Myös jotkut muut potilasjärjestöt järjestävät omaishoitajalomia. Kysy lisää asuinalueesi omaishoitajalomista omasta jäsenyhdistyksestäsi.