Kuvassa peiliin kiinnitetty post-it lappu, jossa lukee "olen tärkeä".

Kohtele itseäsi kuin parasta ystävää

Ihanaa syksyä teille kaikille sinne. Erikoisen kevään ja kesän jälkeen olen saanut taas jatkaa harjoitteluani täällä Oulun seudun omaishoitajilla. Olen Anna-Mari ja opiskelen Diakonia-ammattikorkeakoulussa ja valmistun Diakoni-sosionomiksi vuoden sisällä. Ajattelin kertoa teille ajatuksiani itsemyötätunnosta. Käsiteenä itsemyötätunto on todella laaja ja tutustumisen arvoinen myös omaishoitajille. Myötätunto tarkoittaa tekoja ja välittämistä toisen hyväksi. Myötätuntoa tuntevina voimme myös kokea toisen ilot ja surut. Itsemyötätunnolla kohdistamme nämä samat tunteet itseemme. itsemyötätuntoisuus on vaikea taito ja unohdan myös itse tämän asian kiireellisenä perheen äitinä.

Haluamme rakkaillemme parasta. Sitä suurta hyvää toiselle tehdessämme, voimme ajautua hiljaa kauemmas itsestämme. Ehkä jossakin kohti havahdumme kävellessämme peilin ohi katsomaan, kuka minä olenkaan. Vaikeissa elämäntilanteissa saatamme olla kohtuuttomia ja armottomia itsellemme. Raippaamme ja ruoskimme itseämme: miksi sanoin noin, miksi tein noin, olisinko voinut tehdä toisin. Lopulta menetämme rakkautemme ja armollisuuden itseämme kohtaan. Rakkauden kaksoiskäskyssä elämänohjeena annetaan, “Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”. Käännetäänpä tämä ajatus hetkeksi toisinpäin, Rakasta itseäsi niin kuin lähimmäistäsi.

Vihreällä nurmella musta, kiharakarvainen koira.
Olemalla kohtuuttoman armottomia itsellemme, myös muut ihmiset ympärillämme saattavat alkaa voimaan huonosti. Pakon sanelemana joudumme tietenkin elämässämme tekemään asioita, jotka aiheuttavat surua ja tuntuvat epämiellyttävälle. Osa aikuisuutta on kantaa vastuu omista elämän valinnoista. Avoimesti puhuminen ja varhain avun hakeminen itselle vaikeisiin tilanteisiin vähentää omaa taakkaa.  Otetaan vastaan se apu mitä meille annetaan, ei tunneta siitä huonoa oloa. Rakastetaan itseämme. Tehdään niitä asioita, mitkä tuntuvat hyvälle. Nautitaan hetki. Ahmitaan elämän valonpisaroita ja ollaan itsellemme armollisia, kuin parhaalle ystävälle.

Elämän myllerrysten keskellä teemme jokainen varmasti parhaamme. Itseäni lohduttaa viisaamman minulle antamat sanat, “siinä tilanteessa ja niillä tiedoilla mitä sinulla on, teet varmasti parhaasi”. Usko pois, sinä riität. Tarvitsemme hyviä ihmisiä, jotka voivat auttaa meitä. Teillä, tärkeää työtä tekevät omaishoitajat on suurella sydämellä varustettu yhdistys. Ei se yhdistys vaan ne ihimiset. Näiden viikkojen aikana olen sulautunut tähän joukkoon. Jokainen heistä tekee työtään kutsumuksella. Ymmärtäminen ja myötätunto tuovat meille hyvää energiaa. Hyviä ihmisiä, suurella empatialla löytyy täältä

Ihanaa syksyä teille toivottaa, Ranta Anna-Mari

Lue lisää itsemyötätunnosta Ikäinstituutin Pienestä myötätunto-oppaasta.

Posted in Ajan hermolla, Iloa ja inhimillisiä kohtaamisia, Vieraskynä and tagged , .