Omaishoitajat ja vaalit

Omaishoito nousee esille aina eduskuntavaalien edellä. Monet kansanedustajaehdokkaat lupaavat edistää omaishoitajien asemaa. Omaishoitajille riittää ymmärtäjiä ja kuuntelijoita. Tuntuu siltä, että nyt omaishoitoon tullaan todella kiinnittämään huomiota.

Omaishoitajat ja läheiset liitto, sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry ovat myös olleet aktiivisia tuodessaan esille omaishoitajien arkea. Moni kansanedustaja ja sellaiseksi pyrkivä on käynyt myös tutustumassa omaishoitajien arkeen. Oulussa saimme jopa pääministeri Alexander Stubbin käymään omaishoitajan luona.

Asiat eivät kuitenkaan etene automaattisesti. Ensin täytyy saada kaikki omaishoitajat ja asiaa tärkeänä pitävät äänestämään. Pitää saada eduskuntaan mahdollisimman paljon ihmisiä, joille omaishoito on aidosti tärkeä asia. Ennen kaikkea työtä täytyy tehdä myös vaalien jälkeen. Kun vaalit on käyty ja olemme saaneet uuden eduskunnan valittua, työ vasta alkaakin.

Kaikkien omaishoitajien ja etäomaishoitajien kannattaa katsella läpi valitut kansanedustajat. Mikäli oma suosikki ei ole päässyt läpi. valitaan valituista ”oma” kansanedustaja tai vaikka useampikin. Sitten vaan aletaan seurata kansanedustajan toimia. Välillä voi lähettää sähköpostia tai kirjeitä ja kysellä, että mitä sitä on tehty omaishoitajien hyväksi. Voi kirjoittaa omia ehdotuksia ja tuntemuksiaan, muistuttaa omaishoitajien olemassa olostaan.

Omaishoitajaliiton ja yhdistyksen tehtäviin tämä yhteydenpito kuuluu jo luonnostaa, mutta se ei yksistään riitä. Kunhan pidetään riittävän usein kansanedustajia hereillä omaishoitajien asialla, niin he eivät pääse unohtamaan asiaa.

Siispä aloitetaan toiminta äänestämällä ja jatketaan sitä vaalien jälkeenkin.

SIlvo Nybacka

Posted in Yleinen.