Taiteiden yö Ommaiskortteerissa
Ommaiskortteerissa käy melkoinen hyörinä ja pyörinä kun Taiteiden yön tapahtumassa on alkamassa lastenkonsertti. Liikkuvan Laulurepun Mari ja Timo Rautio saavat yleisön svengaamaan ja laulamaan, eikä pelkästään lapset vaan myös aikuiset ja vanhukset lähtevät mukaan iloisiin laululeikkeihin. Kortteerin ovet ovat auki ulos asti ja moni aivan ensimmäistä kertaa kortteerille saapuva ihmettelee, mikä tapahtuma täällä on. Eikä kukaan tule pettymään, kun ohjelmaa on laidasta laitaan huomioiden koko ihmisen elämänkaaren. Lapsia vanhempineen saapuu paikalle myös läheisestä puistosta. Lastenrattaat ja rollaattorit täyttävät Ommaiskortteerin eteisen.
Taiteiden yön tapahtumassa on otettu huomioon niin lapsiperheet, nuoret, aikuiset ja ikääntyneet. Ohjelma on rakennettu eri-ikäisille suunnatuista kokonaisuuksista, jotka kuitenkin soveltuvat kaikenikäisille. Osa yleisöstä ovat paikalla hetken aikaa illan aikana ja osa viipyy pidempään.
Lapsille suunnatun konsertin jälkeen on vuorossa taitavasti aasialaista tanssia esittävä upea nuorten tanssiryhmä sekä nuorten disko, jonka musiikista vastaa ihana kosketinsoittaja nuorukainen Matti Hernberg. Nuoruuden elämänvaihetta seuraa aikuisuus ja yleisöä tulee viihdyttämään lauluryhmä Duurisiskot, jotka laulavat osuvasti illan teemaa ja omaishoitajiakin koskettaen. ”Huolet kun alkaa vuorta muistuttaa, pilvet kun taivaan kannen täyttää. Musiikki silloin voi mua lohduttaa, musiikin voimaa voin mä käyttää.”
Loppu illasta estradille saapuu iki-ihana Suomi-Venäjä seuran Äijäbaletti ryhmä. Yhdistyksemme vapaaehtoiset huolehtivat kahvipöydän antimista ja arvat käyvät kaupaksi. Työntekijöiden työhuoneet ovat muuttuneet backstageksi tapahtuman ajaksi ja rekvisiittaa, soittimia ja esiintymisasuja näkyy siellä ja täällä. Nuottikansioita löytyy huoneista vielä seuraavanakin päivänä.
”Musiikki kantaa läpi elämän, antaen voimaa elämän iloissa ja suruissa. Musiikilla ei ole ikärajaa. Se yhdistää ihmisiä yli sukupolvien ja kulttuurien. Musiikki selkeyttää ajatuksia, rentouttaa, tuo iloa ja saa ihmisen liikkumaan – ja joskus myös liikuttumaan”.
Kortteerin Ommaiskahvila
Ommaiskortteeri on paikka, johon voi tulla arkisin keskustelemaan, kahvittelemaan, viettämään aikaa ja saamaan tietoa omaishoitajuuteen liittyvistä asioista. Ommaiskortteeri on avoinna joka arkipäivä klo 10-14. Ommaiskortteerissa järjestetään kahden viikon välein keskiviikkoisin klo 10-12 Ommaiskahvila – tilaisuuksia. Se tarkoittaa sitä, että silloin Ommaiskortteerissa on jotain ohjelmaa tarjolla. 23.8 aloitimme syyskauden avajaisilla ja silloin esittelimme yhdistystä ja kerroimme kaikesta siitä mitä Oulun seudun omaishoitajat ry tarjoaa omaishoitajille. Seuraavassa Ommaiskahvilassa 20.9. esittäytyvät omaishoidon vapaan palveluseteliyrittäjät. Välillä vaihdetaan ohjelmaa vähän viihteellisemmäksi, kun 4.10 Ommaiskahvilassa on vuorossa karaokea! Ommaiskortteerissa toimii paljon erilaisia ryhmiä ja aina aika ajoin järjestämme isompia tapahtumia, kuten esimerkiksi juuri Taiteiden yön –tapahtuma ja Avoimien ovien – tapahtumat omaishoitajien valtakunnallisella viikolla marraskuussa sekä vapun aikaan.
Tietoa koko yhdistyksemme toiminnasta saa parhaiten liittymällä yhdistyksemme jäseneksi. Jäsenet saavat kotiin postitettuna yhdistyksen jäsentiedotteen Kortteeriuutiset sekä Lähelle – lehden ja paljon muutakin materiaalia. Lisäksi loppuvuoden aikana yhdistyksemme jäseneksi liittyessään kaikki uudet jäsenet saavat yhdistyksen t-paidan ja yllätyskassin sekä osallistuvat lahjakortin arvontaan. Tervetuloa Ommaiskortteeriin, tervetuloa lähemmäksi!
Minna Hernberg
Vastaava omaistoiminnan ohjaaja
Erityisessä arjessa parisuhde joutuu herkästi taka-alalle, sillä aikaa ja voimia tarvitaan paljon lasten kanssa toimimiseen. Rakkauden vaaliminen parisuhteessa on kuitenkin sellainen sampo, josta voi ammentaa runsaasti hyvää raskaaseenkin arkeen. Kuinka sitten hoitaa ja syventää rakkautta erityisen arjen keskellä? Millainen on parisuhderakkauden sampo, rikkauksia parisuhteeseen tekevä mylly?
Continue reading→
Haemme Oulun seudun omaishoitajat -yhdistykseen osatyökykyistä tai alle 29-vuotiasta, työttömänä työnhakijana olevaa henkilöä osa-aikaiseen työsuhteeseen, järjestöavustajan tehtäviin. Työpaikka on osa STEA:n Paikka auki -ohjelmaa, jolla edistetään vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä. Hakijan tulee olla joko 18–29-vuotias työelämän ulkopuolella oleva nuori henkilö, jolla on vain vähän työkokemusta, tai osatyökykyinen henkilö.
Continue reading→
Ero on aina haastava elämänmuutos, mutta erityislapsiperheessä se tuo mukanaan erityisiä haasteita ja tarpeita, jotka vaativat huolellista harkintaa ja monenlaista tukea. Vaikka päättyvä parisuhde on raskas kaikille osapuolille, erityislapsen vanhempina kohdatut haasteet voivat olla moninkertaisia. Yksi tärkeimmistä asioista, joihin on hyvä keskittyä eroprosessin aikana, on ymmärrys ja yhteistyö.
Continue reading→
Erityinen arki tarvitsee yhdeksi työkalukseen resilienssiä. Resilienssi tarkoittaa ihmisen kykyä sopeutua stressaavaan kokemukseen tai muuhun kohtaamaansa tapahtumaan tai muutokseen. Se onkin muutosten ja haasteiden kanssa toimeen tulemista.
Continue reading→
Vuorokaudessa ihminen vetää ilmaa keuhkoihinsa lähes 20 000 kertaa. Aikamoinen suoritus! Ihminen tarvitsee happea, jotta hänen elimistönsä pystyy käyttämään ravintoa solujen polttoaineena. Happi polttaa ravintoaineet solutasolla energiaksi. Kaikki ihmiset hengittävät omalla tavallaan, ja tilannetekijätkin vaikuttavat siihen, miten henki kulkee.
Continue reading→
Koetko, että sinulla tai läheiselläsi on turvallinen olo kotona? Ikäihmisten kaltoinkohtelu ja väkivalta ovat asioita, joista harvoin puhutaan. Kokemukset kaltoinkohtelusta voivat jäädä piiloon, sillä ikääntynyt ei välttämättä itse pysty tai halua kertoa kokemastaan seurauksien pelon ja häpeän vuoksi. Jokaisella on oikeus turvalliseen elämään. Jos oma tai läheisen käytös huolettaa, kannattaa siitä kertoa ammattilaisille, joita kohtaa, kuten kotihoidon työntekijälle tai omaishoidon palveluohjaajalle.
Continue reading→
Hyvä yhteistyö syntyy luottamuksesta. Yhteistyö vaatii aikaa, sopimista ja luottamuksen rakentamista. On tärkeää panostaa yhteisen ymmärryksen luomiseen: mitä yhteistyöllä tavoitellaan, mitkä ovat sen pelisäännöt, kuka vastaa mistäkin, ja miten tieto kulkee osapuolten välillä. Yhteistyön on oltava molemminpuolisesti hyödyllistä, jotta kumpikin osapuoli kokee sen mielekkääksi. On hienoa huomata, kuinka kumppanimme näkevät yhdistyksemme merkityksen ja roolin yhteiskunnassa.
Continue reading→
Oulun seudun omaishoitajat ry:n vertais- ja kokemusvapaaehtoistoiminnan oppimisjärjestelmä tunnistettiin syyskuussa PAIKKO-järjestelmässä, jossa huomioidaan henkilön osaaminen, työkokemus ja koulutus. Tämän myötä yhdistys voi myöntää osaamistodistuksen koulutetuille kokemusvapaaehtoisilleen, joiden osaaminen on tunnistettu yhdistyksessä.
Continue reading→
Nuku nuku nurmilintu. ”Nuku omaishoitaja silloin, kun hoidettava nukkuu.” Vaikka hyvää tarkoittavan neuvon antaja olisi itsekin kärsinyt unihaasteista niin tilanteet ovat yksilöllisiä ja joskus mutkikkaita.
Continue reading→
Jokaisen meidän omannäköinen arki koostuu sopivasta määrästä lepoa sekä mielekästä toimintaa. Arki pitää kuitenkin väistämättä sisällään tilanteita, joissa tarvitsemme ajan- ja stressihallintaa sekä rentoutumista. Tapaamiset auttoivat ryhmäläisiä tunnistamaan omaa arkea kuormittavia tekijöitä sekä keinoja ja tilanteita, jotka auttavat lisäämään hyvinvointia.
Continue reading→