Minun työpäiväni – Erityislapsiperheiden hyvinvoinnin tukemisen parissa

Toukokuussa vuonna 2013 työstimme Minnan Salmisen kanssa kehittämishankehakemusta raha-automaattiyhdistykselle jonka kohderyhmänä tulisivat olemaan erityislapsiperheet. Hakemuksen työstäminen tuntui erityisen hyvältä ja tärkeältä, sillä yhdistyksemme toiminta oli ollut ikäihmispainotteista jo viidentoistavuoden ajan. Tuolloin ei vielä yhdistyksessä pystytty vastamaan erityislapsiperheiden tuen tarpeeseen siinä määrin kun tarvetta olisi ollut.

Niinhän siinä sitten kävi, että rahoitus myönnettiin ja pääsin kollegoitteni Sallan ja Tiian kanssa tekemään juuri sellaista työtä, jota olin toivonutkin. Työskentelyni Hyvinvoiva Perhe HYPE -hankkeessa perhetoiminnan kehittäjänä käynnistyi elokuussa vuonna 2014, jolloin palasin vuorotteluvapaalta intoa puhkuen uuteen työtehtävääni yhdistyksessä.

Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi on kiinnostanut minua pitkään, ja siksi olen opiskellut sitä tukevia menetelmiä työni ohessa viimeisten vuosien aikana. On hienoa, että nykyisessä työssäni saan olla juuri näiden asioiden äärellä. Hankkeen päämääränä on erityislapsiperheiden hyvinvoinnin lisääminen mm. erilaisin helposti käyttöön otettavin ja kotiin vietävin menetelmin.

Maanantaiaamu alkaa vauhdikkaasti ja myös työntäyteisesti, sillä olen ollut lomalla viikon ja paljon on ehtinyt tapahtua sinä aikana. Kiitos siitä kuuluu toimeliaille työkavereilleni.  Kävimme yhdessä läpi kiireisimmin hoidettavat asiat ennen kuin pääsemme iltapäivän Ohjaamon ohjelman kimppuun.

Erityislapsiperheiden tuettu loma Kalajoella on kesäkuun alussa, kun koulut päättyvät, Osallistujalistat olivat tulleet ja meidän työntekijöiden rooli lomalla oli vielä epäselvä, joten sitä täytyi vielä selvittää soittamalla SaniFaniin. Muutakin sähköpostia oli ehtinyt tulla kasapäin, johon minun täytyi perehtyä rauhassa.

Ilmoittautuminen lasten ja nuorten elämänkaariverkoston palaveriin.  Sitten vielä katsomme Sallan kanssa mitä valmisteluja keskiviikonillan yhden vanhemman perheiden Olkkari vaatii. Toukokuun Olkkaria vietetään ”kevätjuhlamielellä” ja luvassa on mukavaa ohjelmaa sekä lapsille että vanhemmille,

Pohdimme vielä yhdessä, että miten osallistuisimme ”Yhdessä ilman ikärajaa” Kiimingin hyvinvointiviikon ohjelmaan, sillä siitä tulee ilmoittaa pika pikaa Ullalle Emma & Elias -ohjelman ohjelmapäällikölle. Ohjelma kokoaa yhteen eri toimijoita toteuttamaan tätä Kiimingissä syksyllä tapahtuvaa Välitä –hyvinvointiviikkoa. Emma ja Elias -ohjelmalla edistetään lasten ja heidän perheidensä terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia.  HYPE- hanke on myös mukana tässä RAY:n avustusohjelmassa. jonka toiminnallisesta koordinoinnista vastaa Lastensuojelun Keskusliitto.

Sitten siirrymme käsittelemään päivän tärkeää aihetta.  Ohjaamon kokoontumispäivä on tänään, mikä tarkoittaa sitä, että Hyvinvoiva perhe HYPE –hankkeen asioita, sekä sen etenemistä käydään läpi, ja pohditaan yhdessä runsaan yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Hyvinvoiva Perhe HYPE –hankkeelle on koottu sen käynnistymisvaiheessa Ohjaamo, joka koostuu mahtavista ammattilaisista ja osaajista, jotka ovatkin antaneet ammatillisen ja kokemustiedon hankkeen käyttöön.

Ohjaamossa tutustutaan parisuhteen palikat teematuokioiden sisältöön, sekä esitellään Erityisen mainiot perheet -hyvinvointimalli. Keskustelu Ohjaamossa käy näiden asioiden tiimoilta vilkkaana, kuten aina.  Hyviä ideoita ja havaintoja saadaan kuulla kumppaneilta, joiden avulla hanketta on viety ja voidaan viedä jatkossakin oikeaan suuntaan. Kiitos kuuluu hienoille kumppaneillemme.

Näin on taas yksi antoisa ja monipuolinen työpäivä takanapäin. Mukavaa työssäni on sen, että työ on hyvin monipuolista ja vaihtelevaa, johtuen siitä, että kohteena on koko perhe sekä lapset että aikuiset, ja mahtava yhteistyöverkosto.

 

Marja-Liisa Kuukasjärvi

Vastaava perhetoiminnan kehittäjä

WP_004375

Posted in Yleinen.