Omaisena etäällä -logo

Tarina: Etäomaishoivaa todella kauaksi

Oululaisen Lidia Harjun kaksoissisar, Olga, asuu halvaantuneena Volgogradissa. Venäjällä, jossa ei ole kunnon sosiaaliturvaa, vammautuneista ja vanhuksista huolehtivat sukulaiset. Olgalla ei ole ketään, joka kykenisi häntä turvallisesti ja säännöllisesti hoivaamaan ja auttamaan päivittäisissä toimissa. Lidia-sisaren huoli ja hätä on kova, sillä ilman maahanmuuttoviranomaisen myönteistä päätöstä Olga ei voi tulla Lidian luokse, vaikka molemmat sitä hartaasti toivoisivat. Lidia on sisarensa etäomaishoitajana toiseen maahan.

Kaksostytöt Lidia ja Olga syntyivät vuonna 1952. Tyttöjen yksinhuoltajaäidin tehdessä kolmivuorotyötä rautateillä tytöt viettivät lapsuutensa ajan tapaan valtion hoivissa, internaatissa. Elämä toi Lidian Ouluun, jossa hän on asunut ja toiminut yrittäjänä jo yli kaksikymmentä vuotta. Olga asui Venäjällä, kunnes sairastui aivoverenvuotoon vuonna 2005. Lidia lähti välittömästi katsomaan sisartaan.

Oli selvää, että Venäjällä Olgalla ei olisi toipumisen mahdollisuuksia. Olga saikin viisumin Suomeen ja sisarensa kustantamana hän sai viimein hoitoa yksityisen lääkäriaseman kautta.

Seuraavat kuukaudet Olga kulki Lidian kanssa töissä, viettäen päivänsä Lidian ompelimon takahuoneessa, jonne Lidia häntä hoiti päivän mittaan. Lidia kustansi Olgalle myös fysioterapiaa, jotta tämä kuntoutuisi käveleväksi. Olga oli kuitenkin vaikeasti sairas ja masentunut ja kuntoutuminen oli vaikeaa. Lidian kanssa hän harjoitteli kävelemistä muutama metri kerrallaan.

Kesällä 2006 Olga ystävystyi tuttavansa kautta toisen vammautuneen, pyörätuolissa olevan miehen kanssa. Ystävykset kiintyivät toisiinsa kovin ja pari meni avioliittoon joulukuussa 2006.

Oleskelulupa avioliiton perusteella hylättiin maahanmuuttoviranomaisen toimesta. Molempia puolisoita haastateltiin poliisin toimesta. Olgan mies haettiin haastatteluun sairaalasta, jossa hän oli toipumassa suuresta leikkauksesta eikä lääkittynä ja kipeänä voinut selviytyä haastattelusta hyvin. Hän ei esimerkiksi kysyttäessä muistanut ensimmäisen vaimonsa kuolinpäivää. Olga taas kuulusteltiin ilman tulkkia. Lausunnot molempien perheenjäseniltä ja hoitohenkilöltä eivät muuttaneet poliisien lausuntoa lumeavioliitosta.

Olgan mies kuoli äkillisesti vuonna 2008. Olga jäi asumaan pariskunnan yhteiseen kotiin palvelutalossa. Lidia vietti Olgan luona paljon aikaa ja myös yöpyi siellä hänen apunaan puolisen vuotta, kunnes lopulta hän otti Olgan omaan kotiinsa asumaan.

Olgalle haettiin oleskelulupaa inhimillisiin syihin vedoten. Maahanmuuttoviranomaisen mukaan Olga ei kuitenkaan ollut Lidian hoivasta riippuvainen, vaikka todisteena oli jopa suomalaisen lääkärin lausunto. Olga sai kesällä 2010 käännytyspäätöksen takaisin Venäjälle, jossa vastassa ei tulisi olemaan ketään.

Käännytyspäätöksessä oli ilmoitettu päivämäärä, johon mennessä Olgan tulisi joko omaehtoisesti tai poliisin viemänä poistua Suomesta. Sisarusten hätä oli valtava.

Oulun ev.lut-seurakunnat tulivat avuksi ja Olga piilotettiin. Käännytyspäätökseen koetettiin hakea muutosta. Syyskuussa oltiin kuitenkin tilanteessa, jossa Venäjälle oli pakko palata. Lidia saatteli sisarensa Volgogradiin, jossa Olga nyt asuu ainoan sikäläisen omaisensa kanssa. Olgan alkoholisoitunut ja vammainen poika ei ole millään tavoin kykenevä hoitamaan äitiään. Lidia voi vain yrittää hakea oleskelulupaa uudestaan. Venäjälle hän ei itse voi pysyvästi palata, sillä täällä Suomessa hänellä on elämä, lapset, lapsenlapset ja työ.

Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry antaa Lidia Harjulle Omaishoitajateko palkinnon 9.12.2014. Palkinto jaettiin tällä kertaa kolmen omaishoitajan kesken. Lidian lisäksi palkinnon saavat puolisonsa omaishoitaja Aaro Väyrynen, kahden erityistä tukea tarvitsevan lapsensa omaishoitaja Jaana Kuokkanen. He kaikki saavat 350 euron lahjakortin, jonka voivat käyttää omaan hyvinvointiinsa ja virkistykseensä.

Lidian etäomaishoivatilanne jatkuu. Hänen tarina tulee jatkumaan myös blogissamme.

 

Jutun on koostanut Annamari Ruddock

 

Suomessa on yli 65000 ihmistä, jotka huolehtivat omaisistaan etänä. Hän on yksi heistä.

Posted in Etäomaishoiva.