Oulun Seudun Mäntykodilla asustaa 40 vanhusta. Vuosi on ollut meille kaikille hyvin poikkeuksellinen koronan vuoksi ja mekin odotamme, että pääsemme palaamaan aikaa, jota ei kahlitse rajoitukset. Me Mäntykodilla tiedämme, kuinka tärkeä merkitys vanhuksille on omaisten ja läheisten vierailut, puhelinsoitto, postikortit, valokuvat pöydällä, värikynin tehdyt piirustukset isomummille ja ukille. Niitä me katselemme ja ihastellaan yhdessä vanhusten kanssa.
Mäntykodilla omaiset ovat aina olleet tervetulleita osallistumaan vanhuksen arkeen heti muuttopäivästä lähtien ja useita omaisia on jäänyt myös Mäntykodin vapaaehtoistoimintaan sen jälkeen, kun oma läheinen on kuollut. Yhteisöön kuuluminen on koettu voimaannuttavana.
Osa vanhuksista ja omaisista on tullut meille tutuiksi jo useita vuosia ennen kuin vanhus muuttaa meille asumaan. Vanhukset ovat meille tuttuja jo muistisairauden varhaisesta vaiheesta, jolloin vanhukset kävivät meillä viikoittain ensin päivätoiminnassa ja taudin edetessä vuorohoidossa. Vanhusten, heidän omaisten ja henkilökunnan välille on rakentunut vuosien saatossa läheiset ja luottamukselliset välit.
Moni Mäntykodille muuttaneen vanhuksen omainen on toiminut virallisena tai epävirallisena omaishoitaja ennen vanhuksen muuttoa meille. Usein he ovat toivoneet, että voivat osallistua vanhuksen arkeen myös Mäntykodilla. Osa omaisista on käynyt syöttämässä lounaan puolisolleen ja jäänyt yhteisiin tiloihin istuskelemaan yhdessä muiden asukkaiden ja omaisten kanssa päiväkahville. Osa omaisista käy iltasella tai viikonloppuisin. Tiedonkulku henkilökunnan ja omaisten välillä on mutkatonta, kun ollaan koolla yhteisissä tiloissa kahvittelemassa ja nauttimassa Riitta-hoitajan pannukakku. Kaikkia heitä yhdistää sama elämäntilanne ja on ollut hienoa huomata, kuinka omaisyhteisöstä on muodostunut merkittävä vertaistukiverkosto.
Mäntykodilla on järjestetty paljon juhlia, jonne omaiset ovat aina olleet tervetulleita: ystävänpäiväjuhlat, juhannusjuhlat, itsenäisyyspäiväjuhlat, elojuhlat jne. Ilonpisara- hankkeen aikana järjestimme myös kuukausittain omaisten porinakerhon, jossa oli mahdollisuus jakaa ajatuksia ja saada vertaistukea samassa tilanteessa olevilta uusilta ja vanhoilta omaisilta.
Koronan tuomien rajoitusten ja suositusten vuoksi olemmekin joutuneet miettimään uusia keinoja pitää yllä omaisyhteisöä. Viime keväänä poikkeusajan aikana kehitimme ”Ikkunavierailut” ja otimme aktiiviseen käyttöön videopuhelut ja muut teknologiset ratkaisut. Rajoitusten hölläämisen myötä saimme luvan järjestää tapaamisia pihalla, ja ilmojen viilentyessä olemme järjestäneet turvalliset tapaamiset erilliseen tilaan ja aikatauluttaneet tapaamiset niin, ettei kenenkään terveys vaarannut. Tänä keväänä omaistenilta järjestetäänkin Teamsin välityksellä.
Hoivakodissa on eritysjärjestelyt saattohoidossa oleville vanhuksille ja noudatamme Oulun kaupungin ohjeistuksia näissä tilanteissa.
Haluankin kiittää Mäntykodin omaisia siitä, että yhteistyö on sujunut näissä poikkeusoloissakin hyvässä yhteisymmärryksessä. Olette meille tärkeitä!
Nina Hynninen
Toiminnanjohtaja, Oulun Seudun Mäntykoti ry
Yhdistyksen viestintätyöryhmä on pyytänyt vuoden teemasta ”Onneksi on omaisyhteisö” vieraskynäkirjoituksia blogiin, joita julkaistaan vuoden kuluessa. Vieraskynäkirjoitusten sarjaan kirjoittanutta pyydetään haastamaan seuraava kirjoittaja. Yhdistys haastoi ensimmäisenä Nina Hynnisen. Nina haastoi seuraavaksi kirjoittamaan Marja-Leena Tahkolan Caritas-säätiöstä. Tulemme vuoden mittaan julkaisemaan myös haastettujen kirjoittajien blogitekstejä!