Joillakin virallinen omaishoitajuus päättyy hoidettavan siirryttyä kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoivaan. Vaikka läheinen olisi siirtynyt uuteen kotiin niin omaisen rooli säilyy edelleen. Tämä muutostilanne on uusi ja ennenkokematon ja se tulee joskus varoittamatta.
Muutos aiheuttaa monenlaisia tunteita ja niiden voimakkuus saattaa yllättää. Toisaalta saattaa ihmetyttää sekin, jos mikään ei tunnukaan miltään ja olo on aivan turta ja tyhjä. Tämä omaisen kokema muutostilanne on eräänlainen kriisivaihe elämässä ja siksi on aivan tavallista, että ihmiset reagoivat siihen eri tavoin.
Kun on tottunut huolehtimaan, hoitamaan, pesemään, siivoamaan, kokkaamaan, valvomaan ja auttamaan, muutoksen jälkeen voi tulla pudotus. Itsellenikö vain tekisin ruokaa? Ketä varten siivoan? Mikä merkitys ja tarkoitus elämälläni on? Kuka minua enää tarvitsee, olenko hyödytön? Kuka minua rakastaa? Yksinäisyyttä voi kokea mielessä sekä tyhjissä ja hiljaisissa huoneissa.
Ystävät ja sukulaiset kannustavat: ”Nauti nyt kun sinulla on aikaa itsellesi!” Mutta, mistä pitäisi nauttia, jos mikään ei tuota iloa? Syyllisyyttä kokee siitäkin, jos ei jaksa tai halua käydä päivittäin hoivakodissa. Joskus tekisi mieli olla siellä koko ajan, lähellä. Läheistään hoitaneena tietää parhaiten, miten häntä tulisi kohdata ja hoitaa. Ajoittain voi tuntua vaikealta luottaa siihen, että kaikki sujuu hyvin.
Muutokseen sopeutuminen vaatii aikaa. On hyödyllistä, jos tilannetta on pohtinut jo ennalta ja siihen olisi jollakin tavalla valmistautunut. Sopeutumista ei voi kuitenkaan jouduttaa tai tunteita sysätä syrjään. Muutostilanteeseen liittyy paljon erilaisia tunteita; surua ja luopumista, mutta toisaalta myös helpotusta. Tunteiden tunnistamista ja sietämistä joutuu opettelemaan ja pohtimaan keinoja, millä niitä saa käsiteltyä ja purettua.
Monet omaiset kuvaavat, että puhuminen auttaa. Helpottaa kun on yhteys, joku kuuntelee ja ymmärtää. Lohtua, tukea ja mielihyvää voi saada myös luonnosta, taiteesta tai itselle mieluisasta tekemisestä. Vähitellen arki alkaakin muovautua uudenlaiseksi ja omannäköiseksi.
Järjestämme tänä keväänä Elämänvaloa-kurssin juuri tähän elämänvaiheeseen. Siellä arvokkaana asiana on vertaisilta saatu tuki sekä aikaa asioiden käsittelylle. Joskus elämän muutosvaiheet tuntuvat raskailta, mutta vaikeista ajoista voi kuitenkin selvitä. Jokaisessa uudessa päivässä on mahdollisuus löytää toivoa tuovaa valoa. Elämänvaloa.
Kaisa Hartikka
- Elämänvaloa-kurssi järjestetään tänä keväänä kolmessa kahden päivän jaksossa (jos rajoitukset sallivat). Kurssi on tällä hetkellä täynnä!
- Saman elämäntilanteen tueksi on alkamassa syksyllä Arjen avaimet -ryhmä, johon otamme jo ilmoittautumisia. Ryhmä kokoontuu 7 kertaa.
- Tarjoamme myös yksilöllistä tukea muuttuneeseen elämäntilanteeseen yli 65-vuotiaille omaisille.
Ota yhteyttä Kaisaan tai Teijaan:
Kaisa 0400 168 792 ja Teija 0400 167 764