Omaisena etäällä -logo

Miten minä voisin auttaa?

Lähimmäisestä ja kanssaihmisestä huolehtimisesta puhutaan tänä päivänä paljon ja asia on ajankohtainen monella tapaa. Niin lapsiperheistä kuin yksinasuvasta, uraohjuksesta kuin työttömästäkin naapuristaan tai tuttavasta voisimme kaikki olla hieman huolissamme. Mitähän tuonne naapurisavuun kuuluu?

Monen vanhuksen lähin omainen asuu pitkien matkojen takana. Tämä lähiomainen pääsee töidensä ja kenties oman perheensä kiireiden vuoksi katsomaan vanhustaan ehkä viikonloppuisin, kuukausittain tai tavoittaa hänet useimmiten puhelimella. Tavatessa hoidetaan monia käytännön asioita, ruokahuoltoa, pyykinpesua, kodinhoitoa, pihatöitä ja puhelimen välityksellä kaikki mahdollinen muu. Huoli on päällä kokoajan, sattuuko jotain ja miten osaan silloin lähteä auttamaan?

Voisitko sinä olla pieneksi avuksi hänelle, joka hoivaa kaukana asuvaa omaistaan? Tai voisitko olla avuksi naapurille tai kylänmiehelle, jonka sukulaiset asuvat kaikki kaukana, toisessa kaupungissa?

Naapurina ja ystävänä voisimmekin tehdä suuren palveluksen, jos tarjoutuisimme tai itse päättäisimme pitää hieman silmällä naapurissa asuvaa iäkästä tai vammaista. Kenenkään ei tarvitse sitoutua suureen vastuuseen, mutta mitäpä jos olisimme edes tietoisia toisistamme. Näemmekö sen verran liikettä ja valoja, että tiedämme naapurin Matin tai Maijan olevan todennäköisesti kotoisissa puuhissaan. Voisiko puiden kantamisesta tai lumitöiden tekemisestä tehdä yhdessä jonkinlaisen sopimuksen? Kauppareissulle voisi naapurin ottaa joskus mukaan, se olisi virkistävää molemmille.

Tai entä jos tarjoutuisit auttamaan omaistaan etänä avustavaa työkaveriasi tai tuttavaa. Vaihtaisit työvuoroa, jos hänelle tulee yhtäkkiä äkkilähtö omaisensa luo.

Tärkeintä, mitä etäomaishoitajalle työkaverina tai ystävänä voi ehkä antaa, on ymmärtäväinen asenne ja myötätunto hänen tilannettaan kohtaan. Etäomaishoitajan työssäkäyntiä vaikeuttaa huoli kaukana asuvasta omaisesta, huoli töiden hoitamisesta ja tunne, että aina olisi oltava toisaalla.Toisaalta ”omaakin” elämää täytyisi elää, ja kotona on ehkä vielä lapsia tai teini-ikäisiä, jotka tarvitsevat hekin kipeästi isäänsä tai äitiään.

Moni etäomaishoitaja joutuu käyttämään lomapäivänsä omaisestaan huolehtimiseen ja tavanomaisesti ottamaan myös palkatonta vapaata. Vaikka omaishoitajuus ei olekaan kenellekään pakollista, se on hyvin monelle ainoa vaihtoehto ja myös moraalinen ja eettinen pakkotilanne. Jättäisitkö itse vanhuuden vaivoista kärsivän sukulaisesi oman onnensa nojaan vaikka hän asuisikin toisella paikkakunnalla?

 

Kirjoittanut Annamari Ruddock

 

Suomessa on yli 65000 ihmistä, jotka huolehtivat omaisistaan etänä. Me tuemme heitä.

Posted in Etäomaishoiva.