Nuku nuku omaishoitaja

Kehtolaulut ovat hyvä keino saatella lasta unten maille. Ne voivat rauhoittaa ja auttaa myös aikuisen unentuloa. Uinu onnen unta, suuri on ja ihmeinen unten valtakunta. Tuutulauluissa on toisaalta aika rasittavat sanat, kun niitä kuuntelee univaikeuksien näkökulmasta. Varsinkin jos omaishoitajan unettomuuden taustalla on läheisen yöllinen valvominen tai hoivan tarve. Linnassa hiljaista on, vaivuttu on lepohon – nukkuos prinssini vaan. Kunpa olisikin hiljaista ja kaikki nukkuisivat.

Uni paras lääke on, siitä nauttikaamme. Entä jos uni ei tulekaan, vaikka hoidettava nukkuu ja unelle olisi mahdollisuus? Levottomat jalat sätkivät peiton alla, vieressä kuorsataan ja lonkka painuu ikivanhan patjan pohjalle yhtä matkaa mielialan kanssa.

Nuku nuku nurmilintu. ”Nuku omaishoitaja silloin, kun hoidettava nukkuu.” Vaikka hyvää tarkoittavan neuvon antaja olisi itsekin kärsinyt unihaasteista niin tilanteet ovat yksilöllisiä ja joskus mutkikkaita. Unihäiriötä on olemassa yli 80 ja taustalla on usein myös elämäntilanteeseen, elintapoihin ja haitallisiin ajatusmalleihin liittyviä tekijöitä. Monien sairauksien oireet ja myös vaihdevuodet häiritsevät unta ja siksi unettomuuden syyt on tärkeä selvittää.

Joka ilta, kun lamppu sammuu ja saapuu oikea yö. Aivojen ylivireys ylläpitää unettomuutta: ”Unohdin tehdä tärkeän homman. Jos en saa unta niin huomisesta tulee katastrofi, muisti pätkii ja verenpaine nousee.” Uni karkaa, kun paisuttelee huolien mittasuhteita. Valvoessa voi huokailla retuperällä olevaa ateriarytmiä, liikkumattomuutta ja tauotonta suorittamista. Surkutellessa ei tule mieleen yhtäkään keinoa parempaan uneen. Vinkkejä saatiin omaishoitajien elintapoja tukevassa Oma Elo -ryhmässä ja Hyvinvointituokiossa, mutta niitä olisi varmaan kannattanut pohtia jo päivällä.

Makeasti oravainen makaa sammalhuoneessansa. On myös omaishoitajia, jotka nukkuvat hyvin. Heillä on ollut tuuria, mahdollisuus nukkua rauhassa tai sitten he ovat tehneet tarpeellisen pohjatyön mahdollistaakseen nukkumisen. Ehkä univaikeudet on selätetty asioihin tarttumisen, harjoittelun ja tuen avulla. On ihan normaalia, että välillä nukkuu huonosti. Mutta jos unihaasteet pitkittyvät niin kannattaa hakea apua.

Levon hetki nyt lyö, jo joutuvi yö. Jos ei toimenpiteistä huolimatta ole pystynyt nujertamaan univaikeuksia niin on hyvä tiedostaa, että myös lepo elvyttää kehoa ja mieltä. Jo päivällä lepoa tuo esimerkiksi ystävän seura tai yksinolo, venyttely, luova tekeminen, lukeminen, musiikki tai hiljentyminen. Vaikka ei tulevana yönä nukkuisikaan riittävästi, niin voi kuitenkin levätä ja olla myötätuntoinen itselle. Niin on kaikki hiljaa, päättyi päivän työ, jo sammuu rusko illan, joutuu yö.

Kaisa Hartikka
Vastaava omaistuen kehittäjä
Oulun seudun omaishoitajat ry

Kolumni julkaistu Forum24:ssa 27.11.2024

Posted in Omaishoito and tagged , , .