Omaishoitajan viitta

Omaishoitajan viitta ei ole supersankarin tai taikurin viitta. Viitta on ihan tavallisen ihmisen viitta. Ihmisen, jolla on tavanomaiset kyvyt ja voimat, vahvuudet ja heikkoudet. Tuntevan ja tarvitsevan ihmisen viitta. Omaishoitajan viitta on laskettu harteille useimmiten suunnittelematta, elämän eteen tuomana yllätyksenä. Aina viitan ilmestymistä ei heti huomaa ja joskus sitä myös yritetään ravistella pois harteilta. Kun viitan olemassaolon hyväksyy, sitä alkaa kantaa arvokkaasti ja ylpeydellä.

Omaishoitajan viitan alle kätkeytyvät omaishoitajuuden monet puolet. Viittaa kohottamalla saattaa nähdä pettymyksen, riittämättömyyden, väsymyksen, kiukun, huolen ja vastuun. Kun kohottaa viitan helmaa korkeammalle ja antaa valon tulvia sen alle, niin voi nähdä muutakin: merkityksellisyyden, tarkoituksen, välittämisen, kiintymyksen, läheisyyden ja kiitollisuuden. Reunaan on kirjailtu toiveita, unelmia ja ilon aiheita.

Liian suuret vaatimukset joko itseltä tai muilta voivat kiristää viitan nauhakiinnitystä. Jos se on liian tiukalla niin hengittäminen käy raskaaksi, elämänvoima ja -ilo kaikkoaa. Nauha kannattaakin solmia sellaisella solmulla, jonka tiukkuutta voi itse säädellä ja joka ei mene umpisolmuun.

Jos viitan helma takertuu varvikkoon, niin eteneminen tyssää siihen paikkaan tai helma repeää. Jos viitta likaantuu ja kastuu, se ei enää lämmitä ja painaa harteita kumaraan. Viitasta täytyy siis pitää hyvä huoli. Sitä kannattaa pestä, kuivatella ja tuulettaa säännöllisesti. Viitan tuuletuksessa auttavat läheiset ja vertaistuki. Vertaiset voivat ravistella viitan helmoista pahimmat kurat ja tomuttaa ummehtuneet neljäseinäiset ajatukset. Viitan reunoja hulmuttavat unelmat ja toiveet sekä oma aika.

Jokaisen omaishoitajan viitta on omannäköinen ja viittaa voi kantaa ylpeydellä. Viittaa kannattelevat rohkeat, vastuulliset ja rakastavat hartiat. Kun sen aika on, viitta lasketaan harteilta ja päästetään tuulen mukaan. Sen lentoa katselee kaipauksen, helpotuksen ja kiitollisuuden sekaisin miettein. Myöhemmin muiden viittoja nähdessään muistelee sen arvokasta tehtävää: Viitta tuo suojaa kantajalleen, omaishoitajalle, joka on ihan tavallinen ihminen.

Kaisa Hartikka
Vastaava omaistuen kehittäjä
Tukena muutoksessa -hanke
Oulun seudun omaishoitajat ry

Juttu on julkaistu Oulun Seudun Muistiyhdistyksen jäsenlehti Kevätkellossa 1/2021.

Posted in Omaishoito and tagged , , .