Julkaistu Kortteeriuutisissa 2/2021.
Tässä juttusarjassa yhdistyksen Jousi-hankkeen perhetoiminnan kehittäjä Tuukka Reinikainen jakaa ajatuksia työstään pohdiskelevalla otteella.
No niinhän siinä lopulta kävi. Onnellisesti. Synkähköjen rahoituksellisten tulevaisuudennäkymien sumentama horisontti vaihtui kevään korvalla valaistuksi valtatieksi kohti uuden luomista ja kehittämistä. Vaikkakin korona-ajan vaikutukset toimintaan, sekä liminaali- eli välivaiheen valintojen oikeellisuuden paine tuntuivat väliin kestämättömiltä, on helpottavaa todeta, että valinnat ja suuntaviivat ovat olleet oikeita. Onneksemme myös rahoittajiemme mielestä. Yhdistys voi tästedeskin tarjota tietoa, tukea ja toimintaa erityislapsiperheille, ei vain yhden vaan peräti kahden hankkeen voimin.
Toukokuussa 2021 yhdistyksessämme aloittivat samanaikaisesti kaksi uutta erityislapsiperheille kohdennettua hanketta: Jousi-hanke, sekä yhdistyksen ensimmäinen ESR-rahoitteinen hanke, Uusia polkuja työhön ja elämään. Vaikkakin tulokulmat erityislapsiperheiden kanssa tehtävään työhön ovat näissä hankkeissa hieman eriävät, niveltyvät ne kuitenkin ihanan luonnollisesti yhdistyksen erityislapsiperheille tarjottavan tiedon, tuen ja toiminnan ydinpaletiksi. Uusia polkuja työhön ja elämään -hanke keskittyy erityislapsiperheiden vanhempien työllisyysvalmiuksien parantamiseen omaishoidon ja työn yhteensovittamisen kautta. Jousi-hanke sen sijaan tähtää erityislapsiperheiden vanhempien muutosresilienssin vahvistamiseen yksilöllisen ja ryhmämuotoisen tuen, sekä osallisuuden vahvistamisen avulla. Paljon on siis toimintaa luvassa alueen erityislapsiperheille sekä Kortteerissa, että sen ulkopuolella seuraavien vuosien aikana.
Henkilökohtaisella tasolla tunnen syvää kiitollisuutta mahdollisuudesta työskennellä vielä seuraavankin kolmevuotiskauden minua ammatillisesti puhuttelevan kohderyhmän kanssa. Kiitos siis yhdistykselle ja kaikille kanssani töitä tehneille luottamuksesta. Yksi hanke (Erityistä energiaa, 2018-2020) on allekirjoittaneella takana. Hieno kokemus erityislapsiperhetyön kehittämisestä kaikkineen. Ja vaikkakaan toiminta ei sellaisenaan kyennyt juurtumaan osaksi suurempaa yhtälöä, jäävät siitä elämään kullanarvoiset käytännöt ja työn sisällölliset teesit, jotka toivottavasti löytävät tiensä muiden vastaavanlaista toimintaa järjestävien tahojen, ja sitä kautta erityislapsiperheiden hyödyksi.
Hienoa on myös aloittaa jotain uutta, täysin puhtaalta pöydältä. Suunnittelu Jousi-hankkeessa alkoi luovasti, dynaamisesti ja intensiivisellä otteella, ilman hartialukkoja tai ylimääräistä mailan puristamista. Pidämme eteenpäin ajavana voimanamme toimintojen suunnittelussa halua toteuttaa kohderyhmää parhaiten palvelevia toiminnallisia kokonaisuuksia, mahdollisimman laadukkaasti ja tarveorientoituneesti. Tulemme tiedottamaan tulevista toiminnoistamme mahdollisimman kattavasti tiedotuskanavissamme, joten seuratkaa niitä. Mukava olla tällä matkalla taas teidän kaikkien kanssa!
Palataan!
Tuukka Reinikainen
perhetyön kehittäjä
Erityisessä arjessa parisuhde joutuu herkästi taka-alalle, sillä aikaa ja voimia tarvitaan paljon lasten kanssa toimimiseen. Rakkauden vaaliminen parisuhteessa on kuitenkin sellainen sampo, josta voi ammentaa runsaasti hyvää raskaaseenkin arkeen. Kuinka sitten hoitaa ja syventää rakkautta erityisen arjen keskellä? Millainen on parisuhderakkauden sampo, rikkauksia parisuhteeseen tekevä mylly?
Continue reading→
Ero on aina haastava elämänmuutos, mutta erityislapsiperheessä se tuo mukanaan erityisiä haasteita ja tarpeita, jotka vaativat huolellista harkintaa ja monenlaista tukea. Vaikka päättyvä parisuhde on raskas kaikille osapuolille, erityislapsen vanhempina kohdatut haasteet voivat olla moninkertaisia. Yksi tärkeimmistä asioista, joihin on hyvä keskittyä eroprosessin aikana, on ymmärrys ja yhteistyö.
Continue reading→
Erityinen arki tarvitsee yhdeksi työkalukseen resilienssiä. Resilienssi tarkoittaa ihmisen kykyä sopeutua stressaavaan kokemukseen tai muuhun kohtaamaansa tapahtumaan tai muutokseen. Se onkin muutosten ja haasteiden kanssa toimeen tulemista.
Continue reading→
Hyvä yhteistyö syntyy luottamuksesta. Yhteistyö vaatii aikaa, sopimista ja luottamuksen rakentamista. On tärkeää panostaa yhteisen ymmärryksen luomiseen: mitä yhteistyöllä tavoitellaan, mitkä ovat sen pelisäännöt, kuka vastaa mistäkin, ja miten tieto kulkee osapuolten välillä. Yhteistyön on oltava molemminpuolisesti hyödyllistä, jotta kumpikin osapuoli kokee sen mielekkääksi. On hienoa huomata, kuinka kumppanimme näkevät yhdistyksemme merkityksen ja roolin yhteiskunnassa.
Continue reading→
Osallistuimme 7.11 Oulun alueelliseen kansalaisjärjestöakatemiaan Oulun kaupungintalolla. Tilaisuus järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Tilaisuuden tavoitteena oli järjestöyhteistyön vahvistaminen ja kehittäminen yhteistyössä yli hallinto- ja sektorirajojen Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulun kaupungissa. Tilaisuudessa oli mukana toimijoita järjestöistä, kunnista ja Pohteen hyvinvointialueelta.
Continue reading→
Sairaanhoitajaopiskelijat Kajaanin ammattikorkeakoulusta tekevät opinnäytetyötä jonka tavoitteena on selvittää, millaista tukea omaishoitajat kokevat tarvitsevansa, jotta Oulun seudun omaishoitajat ry voisi kehittää palveluitaan entistä paremmin. Toivomme, että voisitte jakaa meille arvokasta tietoa vastaamalla oheiseen kyselyyn. Kyselyyn vastaaminen on täysin anonyymiä, emmekä kerää mitään henkilötietoja. Jokainen vastaus on erittäin tärkeä ja auttaa meitä ymmärtämään paremmin omaishoitajien tarpeita. Käy vastaamassa kyselyyn (Webropolin nettisivut)!
Continue reading→
Ajatukseni kulkevat Hyvinvoiva perhe -toimintaan, joka Oulun seudun omaishoitajat ry:llä, tuoreella työpaikallani, on alkamassa vuosien tauon jälkeen erityislapsiperheille. Iloiset uutiset STEA:n myöntämästä pysyvästä rahoituksesta mahdollistavat toiminnan uudelleenkäynnistämisen uudella innolla ja suunnitelmilla tänä syksynä.
Continue reading→
Musiikkiharrastus on Lumi-Marian viikon kohokohta. Hän katsoo kalenterista etukäteen, minä päivänä hän pääsee musakerhoon. Mukavaa asiaa odottaessa on hyvä harjoitella samalla kalenterin ja ajankulun hahmottamista. Lumi-Marian mielestä musakerhossa parasta on rummuttaminen, laulaminen sekä Mari ja Timo.
Continue reading→
Anne ja Jarmo Ristikari ovat olleet kuusi vuotta mukana Oulun seudun omaishoitajat ry:n järjestämässä muskaritoiminnassa lastensa Nuutin ja Neean kanssa. Vanhemmat iloitsevat siitä, että koko perhe on saanut siitä harrastuksen. He ovat kokeilleet perinteistä muskaria, mutta kokevat, että erityismuskariin on helpompi mennä. ”Ne katkaisee arki-iltoja, kivaa harrastusta. Antaa voimaa, kun näkee, miten iloisia lapset on muskarista lähtiessä.”
Continue reading→
Mari ja Timo Rautio kertovat työnsä merkityksen vahvistuvan nähdessään lasten riemun. Lapset saattavat tulla musiikkiryhmiin paikalle väsyneenä, mutta ovat lähtiessään täynnä energiaa. Mieleenpainuvia hetkiä ovat Marille ja Timolle ne, kun sekä lapset että vanhemmat ovat aidosti läsnä. Musiikkiharrastus on yhdistänyt erityislasten vanhempia. Timo kuvailee, että vaikka maailmassa on paljon ikäviä asioita, mikään ei ole sillä hetkellä leikkiä ja laulamista tärkeämpää.
Continue reading→