Luovalla niityllä, ryhmätyönohjauksessa

Tiesitkö, että omaishoitajana saat enemmän? Usein uppoamme arjen varjoihin, hieraisemme väsyneitä silmiä tiuhemmin ja unohdamme, mitä valoja varjojen taakse on kätketty. Työ vie ilon, sammuttaa unelmien valoisat sillat ja katkeruuskin voi hiipiä nurkkapieliin. Miksi? Olemme tahtomattamme tai valintojen kautta saaneet elämämme reppuun enemmän kannettavaa, kuin joku toinen. Omaishoitajan työ, huolet ja vastuu kulkevat mukana, pitävät kiinni kädestä ja puristavat sydäntä. Missä sinä voit laskea repun pois? Missä hengittää hetken vapaammin? Missä löydät uusia näkökulmia elämäntilanteeseesi? Milloin voit ruveta näkemään, että oletkin saanut reppuusi lahjan? Se on kasvattanut sinua, muuttanut toisenlaiseksi, rikastuttanut eri sävyillään.

Tiesitkö, että omaishoitajuus on työtä, jonka säikeitä voit käsitellä ja siihen voi löytää uusia voimavaroja? Työnohjaus antaa siihen mahdollisuuden. Sain olla mukana omaishoitajien ryhmätyönohjauksessa Ommaiskorteerissa. Luottamuksellisessa ryhmässä kohtasimme mm. taidemenetelmien kautta itseämme ja elämän tilannettamme. Itsestä huolehtiminen, omien tarpeiden kuuleminen ja ihmisenä kasvaminen ovat tärkeitä. Minä olen, koen, tunnen ja voin myös unelmoida. Minä olen tärkeä omahoidettavalleni mutta myös itselleni. Kuka olen, mitä minulle kuuluu, missä ilo, missä luovuuden voima?

Tee lämmitti ja kahvi. Se lämmitti enemmän, kun ympärillä oli toiset omaishoitajat ja Marja. Ei raskaita vuodatuksia, ei taakan tuplaantumista, ei. Läsnäoloa, keveyttä, hyväksyntää ja hyvien asioiden houkuttelemista sisimmästä. Tauko arjessa, lepo luovuudessa ja hetki, jolloin vain olin ja hengitin.  

Lämmin kiitos, Marja!

Suloisen raikkaista

                      taivaan sinisistä

                      taiteellisen puhuttelevista

                                            sisäisistä puheista!

Vaihtelevista mielikuvista

                      lämmittävän koskettavista

                                            kastehelmistä!

Jotka helmeilivät

                      Luovalla niityllä,

                      kostuttivat kuivunutta maata,

                      aukaisivat silmun

                                            uuden uutukaisen!

 

 

Rauni Lohilahti

Posted in Vieraskynä and tagged , , .