Oulun seudun omaishoitajat ry:n Tukena muutoksessa -hanke oli yli 65-vuotiaiden omaishoitajien ja omaisten muutostilanteen tukena vuosina 2020-2023. STEA-rahoitteinen hanke päättyi joulukuussa 2023. Hankkeessa on työskennellyt vastaava omaistuen kehittäjä Kaisa Hartikka ja omaistuen kehittäjä Teija Viitajylhä. Teija siirtyi tammikuussa 2023 yhdistyksemme omaishoidon ohjaajaksi ja tuo jatkuvuutta hankkeessa kehitetyn tuen tarjoamisessa muutostilanteessa oleville omaishoitajille.
Omaishoitajien tukena muutoksessa
Hanke on tukenut omaishoitajia muutostilanteessa, kun pohditaan hoidettavan läheisen siirtymistä kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon tai muutto on juuri tapahtunut. Hankkeessa kokeiltiin erilaisia toimintamuotoja. Yksilöllisen tuen sekä erilaisten ryhmä- ja kurssimallien myötä omaishoitajat ovat saaneet tukea muutostilanteessa ja tukea päätöksentekoon. He ovat saaneet vertaistukea sekä heidän hyvinvointi ja tunnetaidot ovat vahvistuneet. Myös erilaiset Tuokiot, infotilaisuudet ja tapahtumat ovat tukeneet omaishoitajia muuttuvassa tilanteessa.
Hankkeessa kohtaamisia omaishoitajien ja omaisten kanssa oli 939, joista eri ihmisiä oli 378. Vahvempaa tukea mm. ryhmien, kurssien ja yksilöllisen tuen myötä sai 292 eri omaishoitajaa tai omaista. Omaishoidettavien kohtaamisia hankkeen aikana oli 47.
Yhteiskehittämistä
Hankkeen aikana kootussa kehittämistyöryhmässä oli mukana omaishoitajuuden kokeneita, hoitohenkilökuntaa ja asiantuntijoita. Kehittämistyössä aktivoitiin kaikki osapuolia toimimaan yhteiseksi hyväksi. Yhteiskehittämisenä tehtiin mm. opas omaishoitajan muutostilanteen tueksi sekä selvitys hyvästä omaisyhteistyöstä Oulun seudun ikääntyneiden hoitokodeissa. Hoitokotien henkilökuntaa tuettiin omaisyhteistyön kehittämisessä. Kehittämön jäsenten ja hoitohenkilökunnan kohtaamisia hankkeen aikana oli 167.
Kehitettyjä toimintamalleja ammattilaisten käyttöön
Toivomme, että kehitetyistä malleista on jatkossakin hyötyä omaishoitajille sekä ammattilaisille. Uudet toimintamallit ovatkin ammattilaisten käyttöönotettavissa. Ammattilaisia oli 75 mukana kurssi- ja ryhmämallien perehdytyksissä. Toimintamalleja on levitetty mm. omais- ja muistiyhdistyksiin ympäri Suomen ja osa on jo juurtunut.
Toiminta jatkuu yhdistyksessämme myös hankkeen päättymisen jälkeen. Kiitos kaikille hanketta tukeneille ja toiminnassa mukana olleille omaishoitajille.
Omaishoitajan tukena muutoksessa
- Opas: Omaishoitajan polku muutostilanteessa. Omaishoitajalle, joka pohtii läheisen muuttoa pitkäaikaishoitoon
- Selvitys: Hyvä omaisyhteistyö Oulun seudulla
- Yksilöllistä tukea muutostilanteeseen ja päätöksentekoon
- Tunne tunteesi -kurssi omaishoitajille ja omaisille
- Elämänvaloa-kurssi omaiselle, jonka hoidettava läheinen on muuttanut hoitokotiin
- Tuokiot tukena muutoksessa
- Tietoa tulevasta – tukena muutoksessa -infotilaisuudet
- Tukena muutoksessa -ryhmä
- Arjen avaimet -ryhmä, opiskelijoiden ohjaamana
Tarkemmat toimintamallien kuvaukset löydät sivuiltamme.
Kaisa Hartikka
vastaava omaistuen kehittäjä
Erityisessä arjessa parisuhde joutuu herkästi taka-alalle, sillä aikaa ja voimia tarvitaan paljon lasten kanssa toimimiseen. Rakkauden vaaliminen parisuhteessa on kuitenkin sellainen sampo, josta voi ammentaa runsaasti hyvää raskaaseenkin arkeen. Kuinka sitten hoitaa ja syventää rakkautta erityisen arjen keskellä? Millainen on parisuhderakkauden sampo, rikkauksia parisuhteeseen tekevä mylly?
Continue reading→
Ero on aina haastava elämänmuutos, mutta erityislapsiperheessä se tuo mukanaan erityisiä haasteita ja tarpeita, jotka vaativat huolellista harkintaa ja monenlaista tukea. Vaikka päättyvä parisuhde on raskas kaikille osapuolille, erityislapsen vanhempina kohdatut haasteet voivat olla moninkertaisia. Yksi tärkeimmistä asioista, joihin on hyvä keskittyä eroprosessin aikana, on ymmärrys ja yhteistyö.
Continue reading→
Erityinen arki tarvitsee yhdeksi työkalukseen resilienssiä. Resilienssi tarkoittaa ihmisen kykyä sopeutua stressaavaan kokemukseen tai muuhun kohtaamaansa tapahtumaan tai muutokseen. Se onkin muutosten ja haasteiden kanssa toimeen tulemista.
Continue reading→
Koetko, että sinulla tai läheiselläsi on turvallinen olo kotona? Ikäihmisten kaltoinkohtelu ja väkivalta ovat asioita, joista harvoin puhutaan. Kokemukset kaltoinkohtelusta voivat jäädä piiloon, sillä ikääntynyt ei välttämättä itse pysty tai halua kertoa kokemastaan seurauksien pelon ja häpeän vuoksi. Jokaisella on oikeus turvalliseen elämään. Jos oma tai läheisen käytös huolettaa, kannattaa siitä kertoa ammattilaisille, joita kohtaa, kuten kotihoidon työntekijälle tai omaishoidon palveluohjaajalle.
Continue reading→
Nuku nuku nurmilintu. ”Nuku omaishoitaja silloin, kun hoidettava nukkuu.” Vaikka hyvää tarkoittavan neuvon antaja olisi itsekin kärsinyt unihaasteista niin tilanteet ovat yksilöllisiä ja joskus mutkikkaita.
Continue reading→
Viljo soittaa ovikelloa ja Elsa avaa oven hymyillen. On se hetki viikosta, kun koittaa Elsan oma hetki. Hän pitää kuukausittain lakisääteiset vapaansa, mutta ne eivät mahdollista hänen jokaviikkoista harrastustaan. Erno tunnistaa tutun äänen ja hymyilee, kun kuulee juttukaverinsa saapuvan. Vaikka jalat eivät pelaa, kädetkin toimivat huonosti ja muistikin on huonontunut, tunnistaa hän tutun äänen. Viljo kokee tärkeäksi auttaa omaishoitoperhettä, sillä hän on itsekin ollut aiemmin samankaltaisessa tilanteessa.
Continue reading→
Sairaanhoitajaopiskelijat Kajaanin ammattikorkeakoulusta tekevät opinnäytetyötä jonka tavoitteena on selvittää, millaista tukea omaishoitajat kokevat tarvitsevansa, jotta Oulun seudun omaishoitajat ry voisi kehittää palveluitaan entistä paremmin. Toivomme, että voisitte jakaa meille arvokasta tietoa vastaamalla oheiseen kyselyyn. Kyselyyn vastaaminen on täysin anonyymiä, emmekä kerää mitään henkilötietoja. Jokainen vastaus on erittäin tärkeä ja auttaa meitä ymmärtämään paremmin omaishoitajien tarpeita. Käy vastaamassa kyselyyn (Webropolin nettisivut)!
Continue reading→
Olemme Oulun seudun omaishoitajat ry:n tapahtumissa yhdessä vastuussa siitä, että kaikilla osallistujilla on hyvä ja turvallinen olo kaikessa toiminnassa. Tätä varten olemme luoneet seitsemän turvallisemman tilan periaatetta ja ohjeet epäasialliseen käytökseen puuttumiseen. Osallistumalla sitoudut noudattamaan näitä sääntöjä.
Turvallinen tila tarkoittaa, että jokainen voi olla osa yhteisöä omana itsenään ilman pelkoa syrjinnästä, vähättelystä tai kiusaamisesta. Turvallisessa tilassa jokainen uskaltaa kertoa näkemyksensä, huomioi toisia ja saa tukea häiritsevään käytökseen puuttumisessa. Jokainen on tervetullut sellaisena kuin on.
Continue reading→
Yhdistyksemme järjestämät tapahtumat ja ryhmätoiminnat tarjoavat mahdollisuuden merkitykselliseen toimintaan, yhteisöllisyyden kokemiseen ja vertaistukeen, joka on monella tapaa korvaamatonta omaishoitajan arjessa. Toivommekin, että mahdollisimman moni löytäisi tiensä mukaan toimintaamme ja kokisi yhteisöllisyyden, vertaistuen ja merkityksellisen tekemisen hyödyt.
Continue reading→
Musiikkiharrastus on Lumi-Marian viikon kohokohta. Hän katsoo kalenterista etukäteen, minä päivänä hän pääsee musakerhoon. Mukavaa asiaa odottaessa on hyvä harjoitella samalla kalenterin ja ajankulun hahmottamista. Lumi-Marian mielestä musakerhossa parasta on rummuttaminen, laulaminen sekä Mari ja Timo.
Continue reading→