Eduskuntavaalit ja omaishoito osa 1

Kysyimme Oulun vaalipiirin ehdokkailta omaishoitoteemaisia kysymyksiä. Lämmittelykysymyksenä toivoimme ehdokkaiden kertovan millaista kokemusta heillä itsellään on omaishoidosta. Alta voit lukea kaikkien kyselyyn vastanneiden ehdokkaiden vastaukset puolueittain.
Itsenäisyyspuolue | Keskusta | Kristillisdemokraatit | Kokoomus | Muutos 2011 | RKP | SDP | Sitoutumattomat | Vasemmistoliitto | Vihreät |

Itsenäisyyspuolue

Kangas, Antero
”Minun kokemukseni perustuvat tuttavien omaishoitamiseen, jonka perusteella hoito on ihmisläheisempää ja asiaan paneutuminen on omaa luokkaansa verrattuna ukopuoliseen hoitoon.”

Keskusta

Keränen, Niilo
”Äitini omaishoitajana toimi sisareni äidin viimeisten elinvuosien ajan. Paraikaa anoppi tarvitsee palvelutalossa asuessaan jonkin verran lastensa apua. Työssäni (tk-lääkärinä) olen ollut arvioimassa varmaan satojen omaishoitoa tarvitsevien potilaiden/asiakkaiden hoidon tarvetta.”

Moilanen, Riikka
”Olen seurannut monen tuttavani elämää omaishoitajana; -usean vuoden ajan olen lukenut ja tutustunut omaishoitajien yhdistysten ja liitton kannanottoja ja kirjoituksia; -perehtynyt aiheeseen oululaisena päättäjänä ja oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajana; -käyttänyt hyväkseni saamiani kokemuksia Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelystä vuosina 2003-2007”

Rantakangas, Antti
”Vaimoni isä toimi vuosia puolisonsa omaishoitajana. Seurasin varsin läheltä tätä arvokasta työtä. Olen edistänyt Haapaveden ja Siikalatvan omaishoitajaprojektin rahoitusta ja tehnyt läheistä yhteistyötä heidän kanssa. Kuntapäättäjänä Haapaveden kaupunginvaltuuston puheenjohtajana olen ollut vaikuttamassa omaishoidontuen määrään talousarviossa. Haapaveden tavoitteena on, että jokainen kriteerit täyttävä pääsee omaishoidon tuen piiriin.”

Nivala, Eija
”Työssäni papin virassa olen saanut tuntumaa omaishoitajan työhön. Kotikäynneillä ja surukodeissa säännöllisesti kohtaan omaishoitajien arkea ja sitä, kun omaishoitajuus sitten päättyy. Yhdessä sisarustensa kanssa mieheni hoiti isänsä loppuun saakka. Myös omien vanhempieni kohdalla mietin, miten puolisosta usein vähitellen tulee myös omaishoitaja.”

Parviainen, Ulla
”Kokemukseni on perhepiiristä, sillä edesmennyt isäni toimi äitini omaishoitajana. Hoitosuunnitelma ja arviointi palvelujen tarpeesta tehtiin alle viikon odotusajan jälkeen. Me lapset olimme hyvin tyytyväisiä kaupungin vanhuspalveluista saamaamme tukeen.”

Vuolteenaho, Jarmo
”Isoäitini asui perheeni kanssa noin kymmenen vuoden ajan ja me huolehdimme hänestä. Meillä on kokemusta vanhan ihmisen kanssa elämisestä ja muistisairauden etenemisestä ennen kuin hän joutui laitoshoitoon.”

Kristillisdemokraatit

Harju, Sointu
”Toimin isäni omaishoitajana: lokakuusta 2013 alkaen. Lisäksi toimin edelleen myös tyttäreni 4-vuotiaan pojan perhehoitajana/oheishuoltajana.; Tästä perspektiivistä katsottuna koen, että omaan nk. kentän / ruohonjuuritason näkökulmaa omaishoitaja-asiassa.”

Hynynen, Evelyn
”Oma äiti on 89-vuotias ja asuu kotona. Siskolleni on yritetty tarjota omasihoitajajuttua, mutta hän on kokenut sen hyvin hankalaksi ja monimutkaiseksi.”

Kokoomus

Hänninen, Juha
”Olen saattanut kasvattivanhempani hautaan ja elänyt noin kymmenen vuotta tilanteessa, jossa tarvitaan kotona jatkuvaa huolenpitoa.”

Muutos 2011

Lokka, Junes
”Ei kokemusta”

Rousu, Pasi
”Virallista omaishoitajan asemaa minulla ei ole, mutta huolehdin äidistäni joka toipuu tällä hetkellä aivoverenvuodosta.”

Remes, Aimo
”Kunnanvaltuutettuna ja sosiaalilautakunnanjäsenenä kuinka viranomaiset tekevät vääriä päätöksiä väärillä perusteilla.Esimerkiksi Kärsämäellä sanottiin,että määrärahat ovat loppuneet,jos joku kuolee,niin voitte saada.Nyt kunnanvaltuustossa on aloitteestani tehty ponsi monena vuonna.”Hyväksyessään vuoden 2015 talousarvion kunnanvaltuusto edellyttä ettei keneltäkään omaishoidon kriteerit täyttävältä hylä tukea sillä perusteella,että määrärahat ovat loppuneet”. Kahdelta kehitysvammaisen äidiltä olivat poistaneet omaishoidontuen,mutta sain korjaamaan päätökset itseoikaisuna, kyllä aktiivinen luottamushenkilö voi vaikuttaa paljonkin.Omaishoitajat ovat kullanarvoinen ryhmä yhteiskunnassamme ilman sille kuuluvaa arvostusta ja korvausta.”

Saukko, Rauno
”Kokemusta on omakohtaisesta sekä vammautuneen pojan asioiden omaishoidosta. Minulle tuli vahvasti tunne, että itse pitää tietää ja hallita tieto mihin on oikeutettu. Liikaa byrokratiaa henkilöille jotka eivät itse pysty asioita hoitamaan tai eivät ymmärrä kaavakkeiden kieltä.”

RKP

Korhonen, Maire I.
”Naapurini Espoossa hoiti halvaantunutta miestään usean vuoden ajan, ennen kuin mies kuoli. Entinen työkaverini Kuusamossa jäi pois työstään hoitamaan vaimoaan, vaikka olisi voinut jatkaa muutaman vuoden yli eläkeiän. Taivalkoskella kurssilaiseni hoiti omaa miestään, jolla on Alzheimerin tauti. Näiden lisäksi olen kotipaikkakunnallani Kuusamossa melko usein tavannut omaishoitajia, joiden määrä tuntuu lisääntyvän koko ajan.”

SDP

Hokkanen, Inka
”Suvussa on ollut omaishoitajia.”

Mattila, Marika
”Koulutukseltani olen terveydenhoitaja (amk), työssä olen sosiaaliturvaan liittyvässä etuustyössä (hoito-/vammaistuet) ja olen mukana yhdistystoiminnassa sekä eri järjestöjen toiminnassa jota kautta saan ajankohtaista tietoa omaishoitajuudesta. Lisäksi olen tavannut henkilökohtaisesti useita henkilöitä, jotka toimivat läheisensä omaishoitajana (puoliso/oma vammainen/tai sairas lapsi). Etäomaishoitajuus on uutena muotonaan varsin tärkeä ja sitä tulee kehittää. Omaishoitajuuden arvostamista ja omaishoitajien jaksamisen tukemista pidän erittäin tärkeänä.”

Valtanen, Pirkko
”Minulla ei ole varsinaista kokemusta omaishoidosta. Olen kuitenkin seurannut siihen liittyviä asioita.”

Sitoutumattomat

Hoikkaniemi, Marko (sit. RKP)
”Ei ole suoraan omaa kokemusta, mutta välillisesti läheisten kautta on tietoa. Myös itse toimin tukiperheenä yhdessä vaimoni kanssa.”

Vasemmistoliitto

Eilola-Jokivirta, Markku
”Hyvin vähän kokemusta. Lukenut muutamia juttuja, kuullut tutuilta kokemuksia.”

Heinonen, Paavo J.
”Äitini toimi mummoni omaishoitajana tämän viimeiset vuodet, läheltä seurasin.”

Honkala, Kari
”Asun sopivan matkan päässä yli 70-vuotiaasta äidistäni, joka asuu yksin. Hänen toimintakykynsä on vielä hyvä, mutta päivittäin tulee tarkistettua, että vointi on kohdallaan ja lämmöt ym. talossa pelaa. Terveyskeskuskäynnit ja asioinnit (apteekissa, kaupassa ym.) sovitellaan sisarusten kesken. Samalla tulee seurattua reilusti vanhemman enoni toimia. Molemmat ovat vielä virkeitä ja toimeliaita. Varsainaista omaishoitajaa ei ole kummallakaan.”

Hänninen, Katja
”Riippuen siitä miten omaishoito määritellään, niin omat kokemukseni rajoittuvat lähinnä omaisen etä-auttamiseen sekä tietysti viiden lapsen äitinä lasten hoitamiseen. Lähipiirissäni on kuitenkin ihmisiä, jotka ovat toimineet omaishoitajina 24/7 useamman vuoden ajan, joten sitä kautta olen saanut tietoa omaishoitoon liittyvistä käytännön asioista.”

Kailo, Kaarina
”Olen hoitanut dementoitunutta äitiäni yhdessä sisareni kanssa. Sisareni koki sen niin kovaksi koska yksin hoiti äitiäni ennen kuin muutin takaisin osin tämän takia ulkomailta, että sairastui syöpään. HÄn kuoli. Tiedän siis miten raskasta on äiti joka soittaa tuhat kertaa päivässä ja tai ei tunne lopulta enää. Omaishoitaja-sisareni siis menehtyi ennen äitiä, jota hoiti. Olen nähnyt vastaavaa omaishoitoon liittyvää ahdinkoa läheltä koska olen 63-vuotias ja monet ystäväni ovat nyt omaishoitajia hoidettuaan ensin lapsensa aikuisiksi.”

Karjalainen, Seppo
”Tuttaviani on omaishoitajana. Olen myös saanut yhteydenottoja omaishoitajilta heidän yksittäisten asioiden hoitamiseksi työsuojeluvaltuutetun ja hyvinvointilautakunnan jäsenen roolissa. Hoitaakseni näitä asioita olen tutustunut omaishoitajien työnkuvaan.”

Kortelainen, Miikka
”Kokemusta on omakohtaisesta sekä vammautuneen pojan asioiden omaishoidosta.; Minulle tuli vahvasti tunne, että itse pitää tietää ja hallita tieto mihin on oikeutettu. ; Liikaa byrokratiaa henkilöille jotka eivät itse pysty asioita hoitamaan tai eivät ymmärrä kaavakkeiden kieltä.”

Matero, Taina
”Hoidan koko ajan lyhytaikaisesti asiakkaita jotka ovat omaishoidettavia. Asiakkaat tulevat meille hoitoon silloin kun omaishoitajat ovat vapaalla. Aiemmin hoidin hoivakodissa ja nyt perhehoidossa.”

Sala, Sannamari
”Tuttavaperheessä äiti toimii omaishoitajan kehitysvammaiselle lapselleen. Itse toimin yhden sortin statuksettomana omaishoitajana vanhalle yksinasuvalle(toistaiseksi..) sedälleni. Mahdollisesti tulevaisuudessa omaishoitajuus hänen kohdallaan tulee aiheelliseksi.”

Vihreät

Kaarlejärvi, Kati
”Olen saanut tutustua omaishoitoon sukulaisuussuhteiden kautta. Suvussani on ollut tilanteita, joissa on toimittu omaishoitajana. Lisäksi olen tutustunut omaishoitoon sosiaalialan koulutukseni kautta.”

Keränen, Silja
”Vierailin Kajaanissa kutsusta yhdessä omaishoitajaperheessä. Hyvä vierailu, hyvää tietoa. ; Kokemusta toki on lähipiiristä ja suvusta läheisten hoitamisesta, tosin ilman virallista omaishoitaja-statusta.”

Lawson Hellu, Latekoe
”Puolisoni äiti toimi miehensä omaishoitajana ja siten pääsin tehtävää sivusta seuraamaan.”

Timonen, Sirkka
”Vain vierestä seurannut”

Eduskuntavaalit ja omaishoito osa 2

Posted in Ajan hermolla, Etusivun nosto, Etäomaishoiva, Omaishoito.