Kuka sinä olet kaikkien arkisten rooliesi alla?

Erityinen vanhemmuus voi hiipiä elämään vähitellen tai tulla kuin salama kirkkaalta taivaalta pyöräyttäen arjen nurin kurin. Se ei kysele, otatko tämän tehtävän vastaan, vaan siihen on vain sopeuduttava. Erityinen vanhemmuus laittaa rooleja, rutiineja ja ajankäyttöä uuteen järjestykseen. Elämä voi supistua kodin ja palveluiden välille. Huoli lapsen kehityksestä ja arjen kuormittavuus voivat syödä ilon elämästä.

Mitä sinulle kuuluu?

Huomaatko, millaisia rooleja sinulla on arjessasi? Vai onko arki niin kiireistä ja kuormittavaa, ettet ole ehtinyt edes ajatella? Onko minuutesi hukkunut arjen huiskeeseen? Sinä vain reippaasti puurrat menemään, koska täytyy vain jaksaa. Nyt on sinun hetkesi. Pysähdytään miettimään, kuka sinä oikein olet kaikkien arkisten rooliesi alla.

Meillä jokaisella on useita rooleja elämässämme, esimerkiksi vanhempi, omaishoitaja, harrastaja ja ystävä. Niiden sisälläkin on monia eri rooleja. Rooli tarkoittaa sitä, että käyttäydymme tavoilla, joita meiltä odotetaan tietyissä rooleissa. Roolien, kuten erityisen vanhemmuuden ja työelämän, yhteensovittaminen sekä omat ja muiden odotukset rooleista voivat tuntua uuvuttavilta.

Tuntuuko sinusta, ettei sinulla ole aikaa mihinkään muuhun, kun muiden tarpeista huolehtiminen täyttää kaiken aikasi? Jotkin roolit, kuten omaishoitajan rooli, voivat tuntua kuormittavilta ja muita rooleja estäviltä. Kun yrittää vaan selviytyä päivästä toiseen, voi aivan kuin kadottaa itsensä. Ehkä tunnet, että minä joka ennen olin taitava leipomaan ja aktiivinen vapaaehtoistyöntekijä tai rakastin matkustamista, elän nykyään vain muita palvellen. Oletko pohtinut tai onko sinulta kysytty, mitä sinulle oikeasti kuuluu. Mitä sinä osaat? Pystytkö tai annatko itselleni lupaa tehdä asioita, joista nautit? Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Voisit kirjoittaa itsellesi kirjeen näistä asioista.

Saat olla muutakin kuin omaishoitaja

Muista, että sinä olet tärkeä. Sinulla on lupa olla muutakin kuin vanhempi ja omaishoitaja. Hyvää mieltä tuottavien asioiden tekeminen saa mielihyvähormonit liikkeelle. Ne ovat esimerkiksi hyvä rakennusaine ihmisten väliselle luottamukselle ja läheisyydelle, ne auttavat saavuttamaan tavoitteita ja kestämään kipua. Ne siis tekevät elämästä mielekkäämmän. Sama reaktio on auringon säteilyllä. Se lisää serotoniinin tuotantoa ja hyvän olon tunnetta. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta lähteä kotoasi mihinkään, ota itsellesi pari minuuttia päivässä kotipihallasi ja anna auringon helliä.

Oletko koskaan ajatellut, mitä hyvää erityislapsen vanhemmuus on tuonut? Se opettaa elämään hetkessä ja olemaan kiitollinen pienistä asioista. Elämä on tässä ja nyt, mennään eteenpäin hetki kerrallaan ja keskitytään olennaiseen. Kun on sattunut monenlaista, asioita ei enää pidä itsestäänselvyyksinä. Erityislapsen kanssa eläminen kasvattaa kärsivällisyyttä, ennakointikykyä, suunnitelmallisuutta, ongelmanratkaisukykyä ja suvaitsevaisuutta. Selviytyminen elämän haasteista lisää itseluottamusta ja itsetuntemusta.

Voit sanoa itsellesi: ”Minä selvisin, olen vahvempi kuin luulin.” Kun tiedostaa omia voimavarojaan, pystyy hyödyntämään niitä myös muissa rooleissa, esimerkiksi työntekijänä. Sinulla on uskomattoman paljon vahvuuksia ja sinusta on vaikka mihin!

Kaarina Haukipuro
perhetoiminnan kehittäjä

Lähteet:

Pähkinänsärkijät 2018. Parisuhde, vanhemmuus ja ero erityistä tukea tarvitsevan lapsen perheissä. Raportti erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmille suunnatusta kyselystä. Ensi- ja turvakotien liiton tiedote.

Vehmanen, Mari 2021. Mielihyvähormoneilla on tärkeä tehtävä – Hormonien määrää kehossa voi lisätä pienilläkin asioilla. Super, hoitoalan ammattilaisten verkkolehti.

Yamada, Takashi; Taylor, Renée R. & Kielhofner, Gary 2017. The Person—Specific Concepts of Human Occupation: Theory and Application. Fifth edition, 1

Posted in Ajan hermolla, Yleinen and tagged , , , .