Oppia Jäälistä Hailuotoon – hyvää oloa ja merkityksellistä toimintaa omaishoitajien kanssa

Olemme vuoden vaihteessa valmistuvia toimintaterapiaopiskelijoita Oulun ammattikorkeakoulusta. Toimintaterapeutin opintoihin sisältyvät ryhmäohjaukseen liittyvät opinnot. Terapeuttisten ryhmien ohjaaminen on ollut aina toimintaterapeutin osaamista, koska ihminen elää ja toimii erilaisissa ryhmissä. Ryhmät voivat olla antamassa tukea sekä mahdollistamassa sosiaalisen osallistumisen ja vertaistuen. Ryhmässä osallistuja voi peilata omaa toimintaa, identiteettiä ja vuorovaikutustaitoja.

Ryhmässä on paljon mahdollisuuksia oppia ja oivaltaa niin itsestä kuin muista ryhmäläisistä. Peilaamalla muiden ryhmäläisten kokemuksia omiin, voi oppia tuntemaan ja ymmärtämään omaa sekä muiden elämäntilannetta ja tuntemuksia. Meidän ohjaamiamme omaishoitajien ryhmiä yhdisti ryhmäläisten samankaltainen elämäntilanne ja ryhmässä mahdollistui vertaistuen saaminen ja antaminen.

Oulun seudun omaishoitajat ry:n mukana

Saimme mahdollisuuden opintojen myötä olla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Oulun seudun omaishoitajat ry:n tapahtumia ja ryhmiä eri paikkakunnilla. Paikkakunnat olivat Kiiminki, Kempele, Lumijoki, Haukipudas ja Hailuoto. Huhti- ja kesäkuun tapahtumien tavoitteina oli luoda Oulun seudun omaishoitajat ry:lle ja heidän läheisilleen toiminnallisia virkistäytymis- ja rentoutumistapahtumia, jotka mahdollistivat omaishoitajien ja heidän läheistensä osallistumisen toimintaan sekä sosiaaliseen vuorovaikutukseen ryhmässä.

Aloitimme tutustumalla tarkemmin Oulun seudun omaishoitajat ry:n tarjoamiin palveluihin sekä omaishoitajuuteen. Suunnittelimme ja valmistelimme tulevia tapahtumia ja ryhmiä yhteistyössä yhdistyksen työntekijöiden Minna Hernbergin ja Marja Heikkisen kanssa. Heiltä kuulimme myös tärkeää tietoa omaishoitajien toiveista ryhmissä toteutettavista merkityksellisistä toiminnoista, joita hyödynsimme suunnitellessamme ryhmien rakennetta ja toimintoja.

Monipuolisten tapahtumien suunnittelua

Opiskelijoina tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa oli mielenkiintoista se, että tapahtumat toteutuivat aina eri ympäristöissä. Ryhmään osallistuvat olivat jokaisella kerralla meille uusia sekä ryhmiin osallistuvien määrät vaihtelivat 6-42 henkilöön. Eri ympäristöt ja muuttuvat tilanteet osoittautuivat meille loistavaksi mahdollisuudeksi oppia joustavuutta. Saimme kokemusta ryhmien ohjaamisesta, mutta myös mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja paikkoihin. Kuulimme monia hienoja tarinoita ja naurua riitti. Huomasimme, että osaamme jo paljon asioita ryhmään ja ryhmänohjaukseen liittyen ja näin tuli hyviä keskusteluita siitä mihin haluamme jatkossa kiinnittää huomiota ryhmää ohjatessamme ja näin kehittää omaa ammattitaitoamme.

Luontobingoa ja pallohierontaa

Yhdeksi tapahtumien suosituimmaksi toiminnaksi osoittautui meidän suunnittelema Luontobingo, jonka tarkoituksena oli tarjota omaishoitajille ja heidän läheisilleen mukavaa yhdessä oloa ja tekemistä pienryhmissä. Luontobingon pelialusta koostui Suomen luontoaiheisista kuvista, vihjeiden avulla ryhmien tuli tietää mikä kasvi, perhonen tai lintu oli kyseessä ja sen jälkeen tarkistaa löytyikö se oman ryhmän bingoalustasta. Luontobingo koettiin hauskaksi ja jännittäväksi toiminnaksi, joka tempaisi helposti mukaan sekä herätti luontoaiheisia muistoja ja keskustelua ryhmissä.

Alkujaan omaishoitajien yhtenä toiveena oli pallohieronta, mutta koska emme saaneet tarvittavaa määrää hierontapalloja käyttöön, kokeilimme hierontapallojen sijasta tyhjiä muovipulloja. Näimme monia hämmästyneitä katseita, kun jaoimme osallistujille tyhjiä puolen litran muovipulloja. Nämä hämmästyneet ilmeet muuttuivat oivallukseksi, kun aloitimme ringissä edellä olevan selän hieromisen röpölä-kuvioisella pullonpohjalla. Seurauksena oli osallistujien rentoutuneet olemukset ja suupielillä karehtivat hymyt. Toimiva konsti siis rentouttaa kaverin hartioita ilman kalliita hierontavälineitä!

Kempeleessä erityisperheille suunnattu tapahtuma

Kempeleen tapahtuma poikkesi muiden paikkakuntien tapahtumista siten, että tapahtuma oli suunnattu erityislapsiperheille ja heidän läheisilleen. Kempeleessä perheet valmistivat yhdessä iltapalaksi pannarirullaa ja smoothie kulhon. Kaikki osallistuivat yhdessä tekemiseen ja jokainen löysi oman tehtävänsä ruoanvalmistamiseen tai pöydän kattamiseen liittyen. Loppuhuipennus sisälsi iltapalan nauttimisen ja rentoa keskustelua yhdessä ollen.

Opimme paljon ryhmien ohjaamisesta ja suunnittelusta, mutta myös joustavuutta muuttaa suunnitelmia. Osallistujat kokivat ajan kuluneen nopeasti ja he kertoivat nauttineensa tapahtumista. Palautteilla, omaishoitajien ja heidän läheistensä tapaamisilla sekä ryhmäkertojen suunnittelulla ja ohjaamisella on suuri merkitys meille oppimisen kannalta! Yhteistyö Oulun Seudun Omaishoitajat ry:n Marjan ja Minnan kanssa oli mukavaa, kannustavaa ja antoisaa.

Haluamme lämpimästi kiittää kaikkia osallistujia sekä toivottaa lukijoille hyvää ja toiminnan täyteistä loppuvuotta!

Toimintaterapian opiskelijat: Piia Kallio ja Teija Viitajylhä

Posted in Omaishoito, Ryhmät ja kurssit, Vieraskynä and tagged , .