Musakerhossa parasta ovat rummuttaminen, laulaminen ja ohjaajat

Virpi ja Timo Aulan perheessä on 23-vuotias kehitysvammainen tyttö Lumi-Maria, jolla on vaikea-asteinen kuulovamma. Kuulolaitteiden avulla hän kuulee lähietäisyydeltä aika hyvin. Lumi-Maria on ollut mukana Oulun seudun omaishoitajat ry:n musiikkiryhmissä niiden käynnistymisestä lähtien vuodesta 2014 ja osallistunut muskariin, musakerhoon ja bändiklubiin. Vuonna 2024 juhlistetaan yhdistyksen erityismusiikkiryhmien 10-vuotistaivalta.

Tällä hetkellä Lumi-Maria on mukana musakerhossa. Virpi ja Timo Aula iloitsevat lapsensa harrastuksesta, sillä se tuo vaihtelua arkeen ja lisää musiikin harrastamisen monipuolisuutta. He kehuvat musakerhon ohjaajia Mari ja Timo Rautiota, jotka ovat huomioineet Lumi-Marian kuulovamman. Esimerkiksi bändikerhossa he ottivat Lumi-Marialle käyttöön kuulosuojaimet, kun pienessä tilassa äänet korostuivat. Heillä on myös käytössään FM-laite, joka tarkentaa puhetta.

”Vetäjät on aivan mahtavia. Timo ja Mari ehtii aina käydä sanomassa pienen palautteen, vaikka on härdelliä, kun tullaan hakemaan”, Timo kertoo.

”Marin ja Timon pitkä kokemus musakerhojen vetämisestä sekä heidän kannustava ja tsemppaava tyylinsä on varmasti yksi syy, että lapsi uskaltaa ilmaista itseään musiikillisesti”, lisää Virpi.

Taitojen kehittyminen tukee itsenäistymistä

Vanhemmat ovat huomanneet kehitystä lapsessaan musiikkiharrastuksen myötä. Lumi-Marian keskittymiskyky on parantunut kymmenen vuoden musiikkiharrastamisen aikana. Virpi Aula ajattelee musiikin ja rytmityksen olevan yleisesti hyödyksi kuulovammaisen lapsen kielenkehitykselle. Hän on nähnyt tutkimuksiakin aiheesta. Hän kertoo tyttärensä esiintymistaitojen parantuneen ja näkee tällä olevan vaikutusta itsetuntoon. Lukukauden päättyessä lähipiiri on yleensä saanut nauttia Lumi-Marian pitämästä lukukauden päätösesityksestä kotona.

Vanhemmille voimaa harrastuksiin kuljettamiseen antaa, kun näkee, miten paljon lapsi nauttii harrastamisesta. Lumi-Maria jatkaa asioiden harjoittelua kotona. Hän toimii esimerkiksi ohjaajana barbeille ja ohjaa joskus itseäänkin. Lumi-Maria nauttii siitä, kun saa olla yksin musiikkiharrastuksessa. Virpi kertoo Lumi-Marian tapaavan musiikkiharrastuksessa kavereita, joita hänellä ei muutoin ole mahdollisuutta tavata.

”Kun vie tai hakee Lumi-Marian, koko porukka on iloisen ja onnellisen näköinen. Saavat koko porukka siitä niin paljon”, iloitsee Timo Aula.

Lumi-Marialla on isosisko ja pikkuveli. Musiikki näkyy koko perheen arjessa joka päivä. Musiikki on hyvin tärkeä asia Lumi-Marian jokapäiväisessä elämässä. Hän kuuntelee päivittäin musiikkia YouTubesta ja Netflixistä sekä soittaa eri soittimia, muun muassa isosiskolta jääneitä urkuja. Lumi-Maria on musiikkikerhoissa mukanaolon myötä alkanut laulaa itsekseen omassa huoneessaan.

”Mielestäni tämä on hyvä asia itsenäistymisen kannalta. Hän tarvitsee yleisesti apua ja tukea lähes kaikissa arkipäivän asioissa”, Virpi kertoo.

”Musiikki on tärkeää, jokapäiväistä. Se on kokonaisvaltaisesti iso juttu”, Timo kuvailee.

Musiikki raikaa kodissa, sillä Lumi-Marian on kuunneltava isolla kuulovamman vuoksi. Kun vanhemmat haluaa olla hiljaisuudessa, he pyytävät ottamaan esiin FM-laitteen. Lumi-Marian musiikkimaku vaihtelee Fröbelin palikoista Jonas Kaufmanniin. Timo Aula pyysi, voisiko Jonas Kaufmannin sihteeri lähettää Lumi-Marialle Kaufmannin nimikirjoituksella varustetun valokuvan. Kuva saapui postissa, ja se on Lumi-Marialle arvokas aarre.

”Kauffmann on ihan ykkösidoli”, Timo toteaa.

Erityisryhmillä on tärkeä merkitys

Lumi-Marian vanhemmat pitävät erityisryhmiä tärkeinä. Tytär ei Timon mukaan hyödy kaikille tarkoitetusta harrastuksesta. Musiikkiharrastus on Lumi-Marian viikon kohokohta. Hän katsoo kalenterista etukäteen, minä päivänä hän pääsee musakerhoon. Mukavaa asiaa odottaessa on hyvä harjoitella samalla kalenterin ja ajankulun hahmottamista. Lumi-Marian mielestä musakerhossa parasta on rummuttaminen, laulaminen sekä Mari ja Timo.

”Musiikkikerhojen järjestäminen on aivan mahottoman tärkeä juttu kaikille nuorille. Heille, jotka nyt ei ehkä vielä ole löytänyt näitä Liikkuvan laulurepun järjestämiä, niin rohkeasti mukkaan”, haluaa Timo Aula rohkaista erityislapsiperheitä.

”Musakerhoissa on aina hauskaa! Tästä tulee myös vanhemmalle mukava fiilis. Lämmin kiitos Marille ja Timolle”, lisää Virpi Aula.

Teksti: Kaarina Haukipuro

Posted in Erityisperhe, Yleinen and tagged , , .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.