Omaishoitajan yö oli raskas, koska hoidettava läheinen heräili toistuvasti. Aamulla olo ei ole virkeä ja pinna on valmiiksi kireällä. Lounaan voisi jättää välistä ja lämmittää pinaattilätyt iltaruoaksi. Kauppareissu on pakollinen, mutta iltalenkki ystävän kanssa jää tänäänkin välistä. Vaikka seuraavana yönä herätyksiä ei tule, niin silti on vaikea nukahtaa. Ylivireä mieli vatvoo mennyttä ja tulevaa sekä sisäinen puhe on ankaraa. Pelkona on, että jaksamattomuuden kierre muuttuu normaaliksi osaksi arkea.
Omaishoitajuus voi haastaa monella tavalla omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Riippumatta siitä onko omaishoitaja ikääntynyt puolisoa hoitava vai työikäinen erityislasta tai ikääntynyttä vanhempaa hoitava, usein suurimpana pulmana on jaksamisen haasteet. Tavallista on, että omaishoitaja asettaa hoidettavan tarpeet omien toiveiden ja tarpeiden edelle. Pitkään jatkuessaan tämä toimintatapa aiheuttaa kehon ja mielen pahoinvointia. Kuinka löytää tasapaino oman hyvinvoinnin sekä hoitovastuun ristivedossa?
Itsestä huolehtiminen lähtee perusasioista kuten elintavoista, jotka parhaimmillaan tukevat fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Viisailla valinnoilla parannetaan elämänlaatua ja jaksamista. Meillä kaikilla on paljon tietoa siitä, miten liikkua, syödä, nukkua, harrastaa ja hengittää. Vaikeinta on toteuttaa hyväksi havaittua omassa arjessaan. Kompastuskivet ja esteet ehkä tunnistetaan, mutta haasteena ovat tottumukset, asenteet ja motivaatio. Miten hyödyntää kaikkia mahdollisuuksia ja mistä löytää motivaatiota ja voimaa muutokseen?
Parasta olisi saada tukea elintapamuutoksiin jo omaishoitajuuden alkumetreillä, jotta opitut tavat kannattelisivat tulevinakin vuosina. Elintapamuutoksia tehtäessä tavallisia sudenkuoppia ovat liian suurten muutosten tekeminen kerralla, useiden muutosten yrittäminen yhtäaikaisesti tai liian epämääräisten tavoitteiden asettaminen, kuten ”haluan voida paremmin”. Vanhoihin tapoihin palataan, kun into lopahtaa, stressaa tai voimat hiipuvat. Elintapamuutos vaatii aina ylimääräisiä voimavaroja, ja muutosteko tulisi olla konkreettinen ja mahdollisimman pieni. Mieluummin lisätään harkiten jotain uutta kuin kielletään tai karsitaan. ”Nyt loppui herkuttelu” ei välttämättä toimi pysyvänä muutoksena, mutta aamupalan lisääminen rutiineihin voi kuitenkin sammuttaa herkkuhimon, parantaa yöunta ja lisätä aktiivisuutta.
Oulun seudun omaishoitajat ry:n uudessa OmaElo-hankkeessa tuemme omaishoitajia elintapamuutosten tekemisessä sekä vahvistamme osallisuutta ja voimavaroja. Järjestämme yksittäisiä teemoitettuja Hyvinvointituokioita sekä elintapamuutosta tukevaa ryhmätoimintaa ja yksilöohjausta. Kokeilemme myös liikunta- ja kulttuurikaveritoimintaa, jossa vapaaehtoinen innostaa ja tukee omaishoitajan osallistumista. Sinäkin voit tukea tuntemaasi omaishoitajaa ehdottamalla mukavaa yhteistä tekemistä tai lupautumalla hetkeksi hoidettavan seuraksi, jotta omaishoitaja pääsee vapaalle.
Kaisa Hartikka
Vastaava omaistuen kehittäjä
Oulun seudun omaishoitajat ry
Teksti on julkaistu myös Viikon vieras -kolumnissa Forum24-lehdessä 29.5.2024.
Nuku nuku nurmilintu. ”Nuku omaishoitaja silloin, kun hoidettava nukkuu.” Vaikka hyvää tarkoittavan neuvon antaja olisi itsekin kärsinyt unihaasteista niin tilanteet ovat yksilöllisiä ja joskus mutkikkaita.
Continue reading→
Viljo soittaa ovikelloa ja Elsa avaa oven hymyillen. On se hetki viikosta, kun koittaa Elsan oma hetki. Hän pitää kuukausittain lakisääteiset vapaansa, mutta ne eivät mahdollista hänen jokaviikkoista harrastustaan. Erno tunnistaa tutun äänen ja hymyilee, kun kuulee juttukaverinsa saapuvan. Vaikka jalat eivät pelaa, kädetkin toimivat huonosti ja muistikin on huonontunut, tunnistaa hän tutun äänen. Viljo kokee tärkeäksi auttaa omaishoitoperhettä, sillä hän on itsekin ollut aiemmin samankaltaisessa tilanteessa.
Continue reading→
Sairaanhoitajaopiskelijat Kajaanin ammattikorkeakoulusta tekevät opinnäytetyötä jonka tavoitteena on selvittää, millaista tukea omaishoitajat kokevat tarvitsevansa, jotta Oulun seudun omaishoitajat ry voisi kehittää palveluitaan entistä paremmin. Toivomme, että voisitte jakaa meille arvokasta tietoa vastaamalla oheiseen kyselyyn. Kyselyyn vastaaminen on täysin anonyymiä, emmekä kerää mitään henkilötietoja. Jokainen vastaus on erittäin tärkeä ja auttaa meitä ymmärtämään paremmin omaishoitajien tarpeita. Käy vastaamassa kyselyyn (Webropolin nettisivut)!
Continue reading→
Olen geronomiopiskelija Lapin ammattikorkeakoulusta ja teen kehittämistehtävää, jossa toteutan kyselyn Oulun seudun omaishoitajat ry:lle. Kyselyn kohderyhmänä ovat yhdistyksen asiakkaat, jotka toimivat omaishoitajana iäkkäille, yli 65-vuotiaille, läheisilleen. Kyselyyn vastaaminen on vapaaehtoista ja vastaaminen tapahtuu nimettömänä.
Continue reading→
Olen sosiaalityön opiskelija ja teen gradua aiheesta ”Nuoret hoivaajat vammaisen vanhemman perheessä”. Etsin haastateltaviksi täysi-ikäisiä henkilöitä, jotka ovat alaikäisenä arjessaan hoivanneet ja auttaneet vammaista tai sairasta vanhempaansa. Vanhemmalla voi olla esim. toimintakykyä heikentävä sairaus (MS, ALS, Parkinsonin tauti tms.), liikuntavamma, aistivamma, aivovamma tai muu sairaus tai vamma, jonka vuoksi hän tarvitsee toisten apua.
Continue reading→
Etsimme joukkoomme omaistuen kehittäjää, joka toimii hanketyöntekijänä OmaElo -hankkeessa (Omaishoitajien elintapaohjaus 2024-2026) vastaavan hanketyöntekijän työparina. Hankkeessa toimit ryhmänohjaajana, tarjoat yksilöllistä elintapaohjausta omaishoitajille sekä vastaat uudesta vapaaehtoistoiminnan muodosta.
Continue reading→
Oulun seudun omaishoitajat ry:n Tukena muutoksessa -hanke oli yli 65-vuotiaiden omaishoitajien ja omaisten muutostilanteen tukena vuosina 2020-2023. STEA-rahoitteinen hanke päättyi joulukuussa 2023.
Continue reading→
Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa vietetään tänä vuonna ajalla 27.11.-3.12. Vuosittain järjestettävän teemaviikon avulla haluamme nostaa esiin omaishoitoasioita ja omaishoitajien ääntä. Vuoden 2023 teemana on "yhteisö tuo turvaa." Teemaviikon avaa omaishoitajien kirkkopyhä 26.11. Oulussa omaishoitajien kirkkopyhää vietetään Oulun tuomiokirkossa 26.11. klo 10.00.
Continue reading→
Omaishoitajaliitto jäsenyhdistyksineen varoittaa, että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) esittämät säästöt omaishoitoon johtavat vain suurempiin kuluihin vaihtoehtoisten palveluiden käytön myötä. Kannanoton mukaan monien omaishoidettavien tarvitsemien sosiaalipalveluiden leikkaukset samanaikaisesti heikentävät omaishoidon edellytyksiä ja luovat painetta hoidettavan siirtämisestä raskaampaan hoivaan. Säästöjen aiheuttamat heikennykset ovat vastoin Pohteen aiempia ja myös kansallisia omaishoidon kehittämistoimia, omaishoitajayhdistykset arvioivat kannanotossaan Pohteen päätöksentekijöille.
Continue reading→
Lähettämämme vetoomus Pohteen tulevaisuuslautakunnalle. Pohde julkaisi 23.10 esityksensä talouden tasapainottamisen keinoista vuodelle 2024. Pohteen säästölistauksessa myös omaishoitajat ovat säästökohteina. Omaishoidon tukea esitetään leikattavaksi 35 % 2. palkkioluokassa, jolloin palkkio laskisi nykyisestä 1010,68 €/kk -> 656,94 €/kk. Myös harkinnanvaraisten vapaiden vähentämistä mietitään yhdeksi säästökeinoksi. Omaishoidon tuki palautuisi määrärahasidonnaiseksi ja myös lakisääteisten vapaiden osalta suunnitellaan tehostamistoimia. Säästö mikä näistä syntyisi olisi 1,5 miljoonaa euroa eli vain noin 1,5 prosenttia kokonaissäästöistä.
Continue reading→