Omaishoitajan yö oli raskas, koska hoidettava läheinen heräili toistuvasti. Aamulla olo ei ole virkeä ja pinna on valmiiksi kireällä. Lounaan voisi jättää välistä ja lämmittää pinaattilätyt iltaruoaksi. Kauppareissu on pakollinen, mutta iltalenkki ystävän kanssa jää tänäänkin välistä. Vaikka seuraavana yönä herätyksiä ei tule, niin silti on vaikea nukahtaa. Ylivireä mieli vatvoo mennyttä ja tulevaa sekä sisäinen puhe on ankaraa. Pelkona on, että jaksamattomuuden kierre muuttuu normaaliksi osaksi arkea.
Omaishoitajuus voi haastaa monella tavalla omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Riippumatta siitä onko omaishoitaja ikääntynyt puolisoa hoitava vai työikäinen erityislasta tai ikääntynyttä vanhempaa hoitava, usein suurimpana pulmana on jaksamisen haasteet. Tavallista on, että omaishoitaja asettaa hoidettavan tarpeet omien toiveiden ja tarpeiden edelle. Pitkään jatkuessaan tämä toimintatapa aiheuttaa kehon ja mielen pahoinvointia. Kuinka löytää tasapaino oman hyvinvoinnin sekä hoitovastuun ristivedossa?
Itsestä huolehtiminen lähtee perusasioista kuten elintavoista, jotka parhaimmillaan tukevat fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Viisailla valinnoilla parannetaan elämänlaatua ja jaksamista. Meillä kaikilla on paljon tietoa siitä, miten liikkua, syödä, nukkua, harrastaa ja hengittää. Vaikeinta on toteuttaa hyväksi havaittua omassa arjessaan. Kompastuskivet ja esteet ehkä tunnistetaan, mutta haasteena ovat tottumukset, asenteet ja motivaatio. Miten hyödyntää kaikkia mahdollisuuksia ja mistä löytää motivaatiota ja voimaa muutokseen?
Parasta olisi saada tukea elintapamuutoksiin jo omaishoitajuuden alkumetreillä, jotta opitut tavat kannattelisivat tulevinakin vuosina. Elintapamuutoksia tehtäessä tavallisia sudenkuoppia ovat liian suurten muutosten tekeminen kerralla, useiden muutosten yrittäminen yhtäaikaisesti tai liian epämääräisten tavoitteiden asettaminen, kuten ”haluan voida paremmin”. Vanhoihin tapoihin palataan, kun into lopahtaa, stressaa tai voimat hiipuvat. Elintapamuutos vaatii aina ylimääräisiä voimavaroja, ja muutosteko tulisi olla konkreettinen ja mahdollisimman pieni. Mieluummin lisätään harkiten jotain uutta kuin kielletään tai karsitaan. ”Nyt loppui herkuttelu” ei välttämättä toimi pysyvänä muutoksena, mutta aamupalan lisääminen rutiineihin voi kuitenkin sammuttaa herkkuhimon, parantaa yöunta ja lisätä aktiivisuutta.
Oulun seudun omaishoitajat ry:n uudessa OmaElo-hankkeessa tuemme omaishoitajia elintapamuutosten tekemisessä sekä vahvistamme osallisuutta ja voimavaroja. Järjestämme yksittäisiä teemoitettuja Hyvinvointituokioita sekä elintapamuutosta tukevaa ryhmätoimintaa ja yksilöohjausta. Kokeilemme myös liikunta- ja kulttuurikaveritoimintaa, jossa vapaaehtoinen innostaa ja tukee omaishoitajan osallistumista. Sinäkin voit tukea tuntemaasi omaishoitajaa ehdottamalla mukavaa yhteistä tekemistä tai lupautumalla hetkeksi hoidettavan seuraksi, jotta omaishoitaja pääsee vapaalle.
Kaisa Hartikka
Vastaava omaistuen kehittäjä
Oulun seudun omaishoitajat ry
Teksti on julkaistu myös Viikon vieras -kolumnissa Forum24-lehdessä 29.5.2024.