Eri värisiä ja ikäisiä käsiä päällekkäin.

Tulla kuuluksi, ymmärretyksi ja hyväksytyksi muutoksessa

Läheistä hoidettaessa omaishoitoperhe kohtaa todennäköisesti monia muutostilanteita matkan varrella. Joskus muutokset tapahtuvat vähitellen ja toisinaan voi tulla yllättäviä, nopeita muutoksia. Tilanteita, johon ei välttämättä ehdi valmistautua. Useiden omaishoitajien kohdalle tulee myös se hetki, kun on aika alkaa miettimään läheisen hoidolle muuta ratkaisua, kuten hoitokotiin muuttamista. Matka päätöksentekoon läheisen muuttamisesta pitkäaikaishoitoon ei ole usein helppo, mutta siihen saa tukea esimerkiksi käymällä keskustelua oman palveluohjaajan, vertaisten tai Oulun seudun omaishoitajat ry:n työntekijöiden kanssa.

On äärimmäisen tärkeää, ettei jää yksin muutostilanteessa ja päätöksentekoon liittyvissä asioissa. On myös hyvä muistaa vertaisryhmiin osallistumisen mahdollisuus, sillä moni saa vertaistuesta voimaa ja lohtua omaan elämäntilanteeseensa. Tukena muutoksessa -ryhmä on kehitetty tukemaan omaishoitajan pysähtymistä oman hyvinvoinnin ja jaksamisen äärelle sekä antamaan tietoa ja uusia näkökulmia. Ikinä ei ole liian varhaista pysähtyä näiden aiheiden äärelle ja miettiä asiaa omasta vinkkelistä. Ryhmän tarkoituksena on myös mahdollistaa vertaistuki, selkeyttää omaishoidontilannetta sekä tukea mahdollisen pitkäaikaishoitoon siirtymiseen liittyvässä päätöksenteossa.

Tukena muutoksessa -ryhmäläisten kokemuksia ja oivalluksia:
”Kun huomasin, että olemme kaikki samankaltaisessa tilanteessa, tajusin etten ole yksin omaishoitajuuden kanssa.”

”Sain luvan ja rohkeutta puhua niistä kipeistäkin mieltä painavista asioista. Tavallisessa ystäväpiirissä en koe voivani tähän.”

On luonnollista, että iso muutos ja omaishoitajuudesta luopuminen mietityttää ja herättää monenlaisia tunteita. Teenkö minä oikein? Onko nyt oikea aika? Jos minä vielä jaksankin? Muutosta ajatellessa voi usein huomata pohtivansa kaikkia niitä seikkoja, jotka ovat esteenä tai asioita, jotka voivat mennä vikaan. On hyvä kääntää ajatusta myös näkemään mahdollisuuksia: Entä jos kaikki asiat järjestyvätkin? Mitä hyviä asioita muutos voisi tuoda?

”Sain uutta näkökulmaa omaan arkipäiväiseen elooni sekä huomasin, kuinka tärkeää on toisten ryhmäläisten ja ryhmän ohjaajan tuki.”

Sinä olet tärkeä ja sinun hyvinvoinnillasi on väliä! Lentokoneessa olet saattanut kuulla ohjeistuksen, joka on hyvä muistaa arjessa. Laita happinaamari ensin itsellesi, jotta voit olla apuna ja tukena lähimmäisellesi.

Lempeää kesää toivottaen,
Teija Viitajylhä
Omaistuen kehittäjä
Toimintaterapeutti
0400 167 764

Tukea syksyn tuokiosta! Ilmoittaudu mukaan!

Tuokiot Tukena muutoksessa:
16.8.2022 klo 14-16 Älä jää yksin – Tukea ja apua muutoksessa
13.9.2022 klo 14-16 Kuinka pitkään pitää hoitaa? Milloin läheisen on aika muuttaa hoitokotiin?
11.10.2022 klo 14-16 Mitä läheisen hoito maksaa hoitokodissa?
8.11.2022 klo 14-16 Oma hyvinvointi ja voimavarat
7.12.2022 klo 14-16 Tutustumisreissu oululaiseen hoitokotiin

Osoite: Isokatu 47, 90100 Oulu

Ilmoittautumiset:
Teijalle p. 0400 167 764 teija.viitajylha@osol.fi
Kaisa p. 0400 168 792 kaisa.hartikka@osol.fi

Posted in Omaishoito, Ryhmät ja kurssit, Yleinen and tagged , , , , , .