Kohtaamisen voima

Moi! Mitä just sulle kuuluu? Täällä kirjoittelee toimintaterapeuttiopiskelija Aino. Olen päässyt suorittamaan viimeistä harjoitteluani tänne Oulun seudun omaishoitajat ry:lle. Tässä marraskuun pimentyessä ja sateen ropistessa ikkunalautaan tulin ajatelleeksi sitä, miten tärkeää on, että me tulemme kuulluiksi. Kuinka tärkeää on, että on joku, jolle soittaa tai joku läheinen, jonka luona voi käydä hörppäämässä päiväkahvit. Ihmisellä on luontainen tarve tulla huomatuksi ja yksinäisyyden kokemuksia voidaan verrata vaikutuksiltaan jopa fyysiseen kipuun.

Kuuntelemalla toinen toistamme voimme lisätä hyvinvointia.  Kun tulemme kuulluiksi, koemme hyväksyntää, itsemyötätuntoa ja yhdenvertaisuutta. Kuulluksi tuleminen myös syventää ihmissuhteitamme ja parantaa fyysistä terveyttämme, sillä se lievittää stressiä. Kohdataan siis toisemme ja kuullaan toisiamme siitä huolimatta, että olemme nyt monella tavoin kauempana toisistamme.

Harjoittelujaksoni aikana olen huomannut kuinka merkittäviä pienetkin kohtaamiset voivat olla ihmisille. Jokainen ihminen vauvasta vaariin on tärkeää ottaa huomioon. Maailman tilanteesta huolimatta voimme vaihtaa kuulumiset videopuhelun välityksellä, ulkoilla perheen ja ystävien kanssa sekä osoittaa ystävällinen katse tuntemattomille kaduilla maskista huolimatta. Entä milloin olet viimeksi lähettänyt jollekin kirjeen? Pysähdytään ja ollaan läsnä, kysytään mitä kuuluu. Pienilläkin eleillä voimme osoittaa olevamme tilanteessa aidosti toista varten.

Valoa ja lämpöä jokaisen syksyyn toivoo toimintaterapeuttiopiskelija Aino Salminen

Posted in Vieraskynä and tagged .