Millaisia kannustavia sanoja sinä haluaisit kuulla?

Olette saattaneet jo huomata, että Oulun seudun omaishoitajilla on käynnissä kampanja, jossa kerätään kannustusviestejä omaishoitajille. Olet jo ehkä osallistunutkin kirjoittamalla kannustavan viestin toiselle omaishoitajalle. Haluaisin hetkeksi kääntää ajatuksen toisin päin ja kysyä: milloin viimeksi olet muistanut kannustaa itseäsi? Palataan tähän hetken kuluttua tarkemmin.

Tähän alkuun kerrottakoon siitä, kuka löytyy tämän blogikirjoituksen takana. Olen Matilda, pian valmistuva toimintaterapeutti. Aloitin tammikuussa harjoittelun täällä Oulun seudun omaishoitajilla eli juuri uuden vuoden alkaessa. Uusi vuosi tuo mukanaan myös uuden teeman ohjaamaan yhdistyksen työtä. Tämän kalenterivuoden ajan kyseinen ajatus on: iloa ja inhimillisiä kohtaamisia.

Läpi harjoittelun minun mielessäni on pyörinyt yksi tärkeä näkökulma: kuinka vahvistaa läheisestän huolehtivan omia voimavaroja. Olen huomannut keskustellessani omaishoitajien kanssa, miten toisesta huolehtiessa saattaa unohtua pitää huolen myös omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Miten kohentaa omaa jaksamista niillä mahdollisuuksilla, joita sinulla on juuri tällä hetkessä käytössä? Entä, onko jotain mistä haluaisit kuulla kiitokset juuri nyt?

Kirjoituksen alussa kerroin yhdistyksen kampanjasta, jonka tarkoituksena on kerätä kannustusviestejä omaishoitajalta toiselle. Samalla kun toivon, että Kannustusviestejä omaishoitajille -kampanjan myötä moni rohkenisi jättämään kannustavat terveisensä toiselle omaishoitajalle, toivon myös, että kannustusviestejä kirjoitettaisiin myös itselleen. Millä tavoin haluaisit, että itseäsi kannustettaisiin juuri nyt? Entä mitä hyvää voisit tehdä itsesi hyväksi tänään? Millaisia kannustavia, lohduttavia tai kehuvia sanoja sinä olet kaivannut viime aikoina?

Kannustan sinua vaalimaan suhdetta itseesi jo tänään. Kehotan sinua ottamaan muutaman minuutin itsellesi ja miettimään edellä olleita kysymyksiä. Voit kirjoittaa ajatuksesi myös ylös, mikäli se tuntuu luontevalta sinulle.

Lopuksi toivon, että arjestasi löytyy pieni hetki, jolloin voit antaa kiitoksen itsellesi. Eleiden ei tarvitse olla suuria: esimerkiksi kymmenen minuutin kahvihetki oman lempipuuhan parissa kiitoksena itselleen tästä päivästä. Ajattelen itse omasta hyvinvoinnista huolehtimisen näkyvän myös läheiselle. Itsestä huolehtiminen tukee sitä, että jaksaa huolehtia myös toisesta. Aina sitä ei arkirutiinien keskellä muista, mutta ehkä tämän kirjoituksen avulla voit havahtua miettimään sitä, kuinka voisit tuoda itsellesi tähän hetkeen pienen palan hyvää mieltä.

Aurinkoista kevättä tämän haastavan ajan keskelle.

Matilda Mommo, toimintaterapeuttiopiskelija.

Posted in Vieraskynä.